Antena 3 CNN Politică Dragnea: Sunt tensiuni în PSD. Dacă modul de vot nu se stabileşte în CExN, va trebui fixat la Congres

Dragnea: Sunt tensiuni în PSD. Dacă modul de vot nu se stabileşte în CExN, va trebui fixat la Congres

Dragnea: Sunt tensiuni în PSD. Dacă modul de vot nu se stabileşte în CExN, va trebui fixat la Congres
15 Feb 2010   •   11:02

Congresul PSD va avea loc la Romexpo, deoarece Parlamentul este o locaţie prea strâmtă pentru cei 1700 de delegaţi care vor participa la acest eveniment, a declarat luni secretarul general al PSD, Liviu dragnea, înainte de şedinţa Comitetului executiv al PSD. În replică, preşedintele Consiliului Naţional, Adrian Năstase a întocmit un chestionar pe care l-a înaintat deja liderilor de filiale şi care spune el ar consfinţi că partidul nu doreşte un nou ?Vanghelion?, ci un Congres adevărat, legitimat statutar. Dragnea a recunoscut că în PSD există tensiuni pe această temă, dar şi în privinţa modului de candidatură: Geoană vrea pe bază de moţiuni, Năstase şi Iliescu vor candidaturi individuale, iar preşedintele de onoare , împreună cu un alt posibil candidat la şefia PSD, Miron Mitrea susţin că adoptarea primei soluţii ar putea rupe PSD. Un alt element de divergenţă este provocat de numărul de delegaţi pe care ar trebui să aducă organizaţia Bucureşti şi nu numai: 225 de delegaţi pretinde Marian Vanghelie, care a anunţat că îl susţine pe Geoană, mult mai puţini cer pentru filiala bucureşteană Mitrea şi Năstase care susţin că organizaţiile de sector din Bucureşti nu pot fi asimilate unora judeţene. Toate aceste conflicte sunt intensificate pentru a întări şi mai mult ideea de posibilă fraudare la alegerile din 20 februarie. Mai toţi rivalii lui Geoană Mitrea, Năstase, Diaconescu, Andrei Alexadru au formulat suspiciuni pe această temă şi arată cu degetul spre modul în care susţinătorii actualului preşedinte al PSD selectează delegaţii la Congres.

Partizanii lui Geoană resping ideea organizării Congresului la Parlament. ?Haideţi să terminăm cu superstiţiiile astea, că Mircea Geoană a mai câştigat o dată la Romexpo şi că poate câştiga şi acum? a declarat vicele PSD Dan Nica.
Şi liderul PSD Iaşi, Gheorghe Nichita crede că gălăgia făcută în jurul celei mai bune locaţii pentru Congres nu ar reprezenta decât aruncarea ?unor cartuşe oarbe? pentru a se face senzaţie în jurul acestui eveniment.
?Să fim serioşi. Se aruncă cu cartuşe oarbe pentru a se face senzaţie în jurul acestui eveniment important. În 2006, Miron Mitrea a organizat congresul la Romexpo şi a pierdut.Despre ce vorbim aici?? a amintit Nichita.

Dragnea admite că există o serie de tensiuni între colegii de partid. "Eu sper ca azi să se ajungă la o concluzie pe procedura de alegere a funcţiilor din BPN. Pe mine asta mă interesează (să se decidă cum se candidează, n.r.) ca să avem totuşi 24 de ore înainte de congres să se depună candidaturile, dosarele de candidatură, să se poată tipări buletinele de vot. Dacă nu vom reuşi să avem un punct de vedere comun, mergem în congres", a arătat el. Secretarul general al PSD nu a exclus şi posibilitatea ca Congresul să se prelungească de-a lungul a două zile din cauza evntualelor impasuri procedurale, deşi a avertizat că nu are ?soluţie unde vom ţine 1700 de oameni în Bucureşti şi nu prea văd acuma să dormim în parc".

Acesta a mai arătat că Romexpo a fost ales ca loc de desfăşurare deoarece ar putea cuprinde mai mulţi oameni ca o sală a Parlamentului. "Cu totul înseamnă 2000 de persoane, cu invitaţi, cu presă, nu au loc la Parlament, dar până la urmă cum o să decidă CEx. Dacă PSD a ajuns la problema asta, care e singura temă de dezbatere, înseamnă că stăm foarte bine, adică înseamnă că restul le-am rezolvat", a conchis Dragnea.

"Într-o situaţie normală orice partid procedează de maniera asta: într-o structură de conducere, cum e CEx, înainte de congres, după ce s-au periat toate propunerile de modificare se merge cu un proiect unitar. După ce toată lumea se uită pe el, face modificări, face completări, se merge pe un proiect unitar. Fiind situaţia asta foarte tensionată, pe care au tensionat-o nişte cetăţeni, avem o situaţie destul de încurcată din punct de vedere procedural, pentru că, dacă astăzi nu decidem pe ce variantă de alegeri mergem în congres, o să fim obligaţi să facem în timpul congresului buletinele de vot, ceea ce înseamnă că stăm o noapte întreagă cu toţi delegaţii acolo", a explicat el.

Preşedinţii filialelor Olt şi Braşov, Ion Toma şi Constantin Niţă sunt ambii partizani ai actualului lider de partid şi vizează fiecare câte o funcţie de vicepreşedinte de partid. În aceste condiţii este normal ca votul să fie dat pentru o întreagă echipă de conducere, susţin cei doi social-democraţi.

În schimb liderul PSD Neamţ, Ioan Chelaru pledează pentru găsirea unei formule pentru cooptarea în viitoara conducere a partidului şi a oamenilor valoroşi care ar putea fi lăsaţi pe dinafară în cazul votului pe liste.

?Lăsam în afara conducerii oameni valoroşi situaţie care ne-ar putea crea o dificultate? a afirmat Chlaru. În ceea ce priveşte locaţia pentru Congres, parlamentarul de Neamţ ar prefera Casa Poporului, deoarece ar fi mai ?comod? pentru el, dar subliniază că Dragnea este cel care are atribuţii organizatorice în materie.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close