Comisia pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European a votat două rapoarte ale europarlamentarului liberal, Ramona Mănescu, care vizează simplificarea directivelor privind achiziţiile publice. Coordonatoarea liberală susţine că acest vot arată dorinţa de eficientizare la nivelul întregii Uniuni a modului de gestionare şi alocare a banului public, în general, şi a fondurilor europene, în special.
"Atunci când vorbim despre fonduri structurale, precum şi despre măsurile necesare pentru a asigura o rată de absorbţie mai bună în statele membre, în afară de un pachet legislativ mai bun, avem nevoie de Directive mai simple, mai transparente şi mai credibile în ceea ce priveşte achiziţiile publice. Astfel vom face un pas înainte înspre reducerea erorilor şi neregulilor", susţine Mănescu.
În ceea ce priveşte amendamentele depuse pe marginea propunerilor de Directivă, unul dintre elementele de noutate constă în introducerea, pe lângă criteriul celui mai mic preţ în alegerea contractantului şi criteriul celui mai avantajos contractant din punct de vedere economic.
"Astfel, vom genera un impact pozitiv şi din punct de vedere social, prin crearea de noi locuri de muncă, al condiţiilor de mediu precum şi al susţinerii mediului de afaceri şi mă refer, aici, cu precădere la IMM-uri. După cum se ştie, în ultimii ani achiziţiile publice au reprezentat o problemă pentru ţara noastră, guvernele precedente nefiind capabile să răspundă solicitărilor repetate ale Comisiei Europene de a simplifica legislaţia aferentă astfel încât să faciliteze o absorbţie cât mai mare a fondurilor europe", a declarat europarlamentarul.
"În timp ce pentru fondurile structurale şi de coeziune există un set de norme comune, la nivel european, în ceea ce priveşte achiziţiile publice există legislaţii diferite la nivelul statelor membre. Obiectivul propunerilor mele este armonizarea procedurilor şi în acest domeniu, iar prin modificările pe care le-am adus directivelor, procedurile de achiziţii publice devin mai simple şi mai accesibile atât pentru autorităţile contractante, cât şi pentru IMM-uri", adaugă Ramona Mănescu.
Tot în cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European a fost votată opinia privind dezvoltarea reţelelor de bandă largă şi pentru infrastructurile de servicii digitale în domeniul telecomunicaţiilor.
"Dezvoltarea reţelelor de banda largă şi creşterea gradului de utilizare a acestora de către cetăţeni şi mediul de afaceri reprezintă un pas deosebit de important. Dacă vom crea infrastructuri viabile de bandă largă la nivel european, asigurând totodată diversificarea şi creşterea gradului de utilizare a societăţii informaţionale vom avea o economie mai performantă în care consumatorii din statele membre să aibă acces la diversele tipuri de servicii, atât la nivel naţional, cât şi european”, a adăugat raportorul PE, Ramona Mănescu.