Antena 3 CNN Politică Două ONG-uri au prezentat o listă cu 130 de candidaţi incompatibili

Două ONG-uri au prezentat o listă cu 130 de candidaţi incompatibili

4 minute de citit Publicat la 18:40 11 Noi 2008 Modificat la 18:40 11 Noi 2008
Două ONG-uri au prezentat o listă cu 130 de candidaţi incompatibili
130 de persoane care candidează la un mandat de deputat au fost găsite de Asociaţia ProDemocraţia şi Agenţia de Monitorizare a Presei ca fiind incompatibile cu această calitate. Cele două ONG-uri au dat marţi publicităţii lista candidaţilor găsiţi ?pătaţi? în jumătatea de vest a ţării, datorită traseismului politic,colaborării cu Securitatea, conflictului de interese şi averii insuficient justificate, principalele criterii pe baza cărora s-a făcut această analiză, cu concursul Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie.
Săptămânal, sub numele ?Acţiunea pentru un vot uninominal curat".urmează să fie publicată lista candidaţilor cu probleme similare din restul zonelor ţării. estul ţării, urmată de lista celor ce candidează la Senat, dar nu corespund criteriilor selectate. Informaţiile au fost culese de către jurnalişti din presa locală şi verificate de către APD şi AMP.
Printre primii 130 de incompatibili se regăsesc numele a numeroşi actuali parlamentari, dar şi ale unor persoane care au avut funcţii importante la nivelul administraţiei locale.
Teodor Atanasiu, nepotism şi avere nejustificată
La nivelul judeţului Alba, printre cei incluşi în această categorie se află şeful AVAS Teodor Atanasiu, pentru angajarea cumnatului în instituţie şi o avere nejustificat de mare, deputatul Nicolae Popa migrator politic prin PDSR, ApR, PUR şi PNL. În tabăra social-democrată, este menţionat deputatul Emilian Cutean, trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi deturnare de fonduri.
În Arad, actualul senator Dănuţ Ungureanu a fost inclus în această categorie pentru amendamentele care au exceptat de la controlul CNSAS pe foştii activişti de partid, preoţii, juriştii etc. Deputatului Lakatos Peter, candidat UDMR i se impută obţinerea, în mod ilegal, a unei vile de la primăria Oradea, pe 10 ani, cu o chirie de 150 de lei pe lună.
Oltean, prieten cu ?băieţii deştepţi? din energie
La Bistriţa-Năsăud candidează Ioan Oltean (PD-L) şi Ioan Aurel Rus (PRM). Primul este suspectat că a ajutat afacerişti locali să obţină energie ieftină de la stat, iar peremistul a fost trimis în judecată în trecut pentru constituire de grup infracţional, racolare, şi călăuzire a unor persoane pentru trecerea frauduloasă a frontierei, complicitate la fals privind identitatea şi fals material în înscrisuri oficiale.
În judeţul Braşov, la loc de cinste se află liberalul Dumitru Puchianu, condamnat, înainte de 1989, pentru furt de brazi, iar apoi cercetat pentru implicare în răpire, înşelăciune, şantaj şi concesiuni ilegale. Puchianu ar fi făcut afaceri cu reţelele interlope ieşene specializate în furtul de tablă de la Sidex şi ţeavă de la Târgovişte şi cu mafia ucraineană.
Deputatul PRM Marius Iriza, care candidează în Caraş Severin, este arătata cu degetul pentru faptul că a locuit ilegal într-un cămin al Facultăţii de Medicină, cu o chirie de 200 de lei pe lună, deşi primea un decont de 1.000 de lei de la Cameră.
Clujenii Daniel Buda(PD-L) şi Vasile Soporan (PSD) sunt menţionaţi, unul pentru implicarea sa în dosarul "Gazeta", celălalt pentru colaborarea cu Securitatea începută în 1971.
Morega şi afacerea "Bani pentru partid"
La Dolj, ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul Mihai Voicu i se reproşează că a cumpărat o vilă de la ANL, deşi nu întrunea criteriile cerute de lege.
Gorjul aduce în atenţia votanţilor pe liberalul Dan Ilie Morega, cercetat în dosarul "Bani pentru partid" şi în cel în care este cercetat şi fostul ministru al Muncii, Paul Păcuraru. La rândul său, social-democratul Mugurel Surupăceanu ar fi vândut către Romsilva un tanc cu 300.000 de dolari, pe care îl cumpărase anterior cu 6.250 de dolari.
În Hunedoara, deputatul PNL Ioan Timiş se face vinovat de traseism politic: fost membru FSN, PD, ApR şi PSD, în timp ce fostul preşedinte al CJ Maramureş în perioada 2000-2004, Alexandru Cosma, ar fi favorizat, în cadrul licitaţiilor din bani publici, firma la care era acţionară fiica sa. Şi numele vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea (PSD), este pomenit pentru că ar deţine o avere prea mare în raport cu veniturile sale din salariul de deputat şi un SRL, declarate oficial.
Laszlo Borbely, prin iţele încurcate ale locuinţelor ANL
În Mureş, ministrului Laszlo Borbely, candidat UDMR i se impută faptul că a secretizat abuziv numele beneficiarilor de locuinţe ANL.
Dumitru Dragomir, alias ?nea Mitică de la Ligă? şi candidat PRM în Olt, a avut un dosar pentru care a fost trimis în judecată de către DNA, în mai 2008, pentru diverse fapte de corupţie.
La Satu Mare, subbprefectul UDMR de Satu Mare, Rudolf Riedl, a fost cercetat penal de către DNA pentru abuz în serviciu, acuzatfiind de direcţionarea unor sume provenite de la rectificarea de buget spre comunele cu primari ai propriei formaţiuni politice.
Deputatului PSD Filonaş Chiş, ce încearcă să obţină un nou mandat în Sălaj, i se aduce în vedere trecutul de activist de partid şi secretar UTC.
Pedelistul vâlcean Sorin Zamfirescu are la activ peregrinarea prin şase partide: PNŢCD, UFD, PUR, PNL, PLD şi PD-L.
O problemă au întâmpinat-o cele două ONG-uri în identificarea incompatibililor la nivelul judeţelor Harghita şi Covasna, acolo unde jurnaliştii locali nu le-au transmis nici un nume de candidat cu pete în propriul dosar de politician. ?Harghita şi Covasna sunt azi condamnate la monopolul informaţional UDMR. Un asemnea control al accesului la informaţia de interes public este precursor al unei societăţi totalitare. O societate închisă, de limbă maghiară?, se arată în studiul "Acţiunea pentru un vot uninominal curat".
Pentru mai multe detalii cititi aici.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Etichete: incompatibilitate
x close