Antena 3 CNN Politică Dosarele lui Năstase, trimise de conducerea Camerei Deputaţilor spre analiza Comisiei juridice

Dosarele lui Năstase, trimise de conducerea Camerei Deputaţilor spre analiza Comisiei juridice

2 minute de citit Publicat la 17:28 26 Ian 2009 Modificat la 17:28 26 Ian 2009
Dosarele lui Năstase, trimise de conducerea Camerei Deputaţilor spre analiza Comisiei juridice
Conducerea Camerei Deputaţilor a decis luni trimiterea spre analiză, la Comisia juridică, a dosarelor primite din partea procuraturii generale pe numele deputatului PSD, Adrian Năstase. Procurorii îl vor pe Adrian Năstase cercetat penal şi cer Parlamentului să-şi dea acceptul pentru iniţierea urmăririi penale în mai multe dosare. De celalată parte, Năstase acuză implicaţiile politice ale acestui demers în perpectiva alegerilor prezidenţiale din acest an, unde ar putea participa ca posibil candidat al PSD.
Organele de anchetă sunt la a doua încercare în această direcţie, dup ce Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor decisse, în 10 decembrie 2008, trimiterea înapoi la procurori a dosarelor "Zambaccian 2" şi "Mătuşa Tamara" pentru noi probe, pe motiv că documentele pe baza cărora s-a formulat raportul Comisiei juridice sunt nule.
Gestul a provocat reacţia procurorului general Laura Kovesi care a acuzat încălcarea Constituţiei de către conducrea acestei camere legislative. "Argumentul care a justificat restituirea cauzelor, potrivit căruia Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu poate efectua acte premergătoare cu privire la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală de către un ministru parlamentar după stabilirea calităţii acestuia iar singura autoritate competentă să efectueze cercetări cu privire la asemenea fapte este Camera Deputaţilor, nu este concordant principiilor constituţionale referitoare la separarea puterilor în stat, iar aplicarea acestuia ar avea ca efect extinderea atribuţiilor autorităţii legislative în domeniul autorităţii judecătoreşti", se arată în scrisoarea trimisă de Laura Kovesi preşedintelui Camerei Deputaţilor pe 9 ianuarie.
Potrivit acesteia, atribuţia de a se pronunţa asupra sesizărilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie aparţine în exclusivitate plenului Camerei Deputaţilor, şi nu poate fi cenzurată de Biroul Permanent, care nu are printre atribuţiile reglementate de Regulament soluţionarea sesizărilor referitoare la formularea cererii de începere a urmăririi penale.
"Vă înaintez alăturat copii ale înscrisurilor din dosarele nr. 68/P/2008 şi 227/P/2006, pentru ca plenul Camerei Deputaţilor să se pronunţe asupra sesizărilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva deputatului NĂSTASE ADRIAN pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită (...), luare de mită (...) şi şantaj(...)", mai scrie Kovesi.
Parchetul a ataşat, la această scrisoare, "copii ale referatelor întocmite de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ale adreselor prin care s-au comunicat date suplimentare la solicitarea Comisiei Juridice din cadrul Camerei Deputaţilor, şi ale înscrisurilor din dosarele nr. 68/P/2008 şi 227/P/2006", respectiv "Mătuşa Tamara" şi "Zambaccian 2".
Năstase: acest dosar e o mizerie
"Acest dosar este o mizerie, privind finanţarea campaniei electorale în care preşedintele unui partid, nu semnează nimic, după cum se ştie. Procuratura a trimis aceleaşi hârtii la Parlament care au fost declarate nule de către Curtea Supremă de Justiţie. Au fost trimise aceleaşi documente, care au mai fost trimise de câteva ori. Comisia juridică a arătat în câteva rânduri că nu se poate face analiza pe fond. În acest an de campanie prezidenţială este clar că nimeni nu mai are îndoieli că nu sunt şi implicaţii politice" a declarat Adrian Năstase după decizia conducerii Camerei Deputaţilor. El a apreciat că anumite cercuri de interese încearcă, prin DNA, să menţină o cupolă de confuzie în ceea ce-l priveşte.
Antena3.ro

×
x close