Antena 3 CNN Politică Donaţiile din inima politicii. Cum legalizează aleşii "atenţiile" de zeci de mii de euro pe care le primesc sau le fac

Donaţiile din inima politicii. Cum legalizează aleşii "atenţiile" de zeci de mii de euro pe care le primesc sau le fac

1 minut de citit Publicat la 07:36 04 Iul 2013 Modificat la 07:36 04 Iul 2013
Donaţiile din inima politicii. Cum legalizează aleşii "atenţiile" de zeci de mii de euro pe care le primesc sau le fac
Foto: Antena 3
Donaţiile sunt la modă printre parlamentari. Nu ne refererim la bani pe care i-ar dona unor copii bolnavi sau orfani, spre exemplu, ci la bunuri sau sume importante pe care le trec in declaraţia de avere sub formă de donaţie. Au fost însă şi parlamentari generoşi care au făcut donaţii rudelor sau prietenilor, dar şi parlamentari care au donat bani unor partide politice.

În ultimele declaraţii de avere depuse la Camera Deputaţilor, aleşii şi-au trecut printre veniturile realizate şi sume de bani sau bunuri primite sub formă de donaţie. Deputatul PSD Victor Roman a primit anul trecut 120 000 lei de la trei persoane diferite din judeţul Vrancea. Sumele de bani au fost luate prin contracte de donaţie. Fostul consilier judeţean s-a mai ales cu peste 40 hectare de teren, tot din donaţii.

Un alt deputat, Adrian Mocanu de la PSD, a primit donaţie de la părinţi două case şi un teren. Din declaraţia de avere rezultă că din casele dobândite deputatul s-a ales doar cu jumătate.

Dacă unii aleşi primesc, alţii sunt generoşi şi oferă. Este şi cazul deputatului Florin Pâslaru care a donat un teren de 263 mp şi o clădire de 400 mp. În declaraţia de avere nu a fost trecută şi valoarea bunurilor.

Donaţii se fac şi către partide. Dintre deputaţi, singura care şi-a trecut sumele de bani donate partidului este deputatul PDL, Sanda Maria Ardeleanu. Aceasta a donat filiale PDL Suceva suma de 38 000 de lei.

Aleşii apelează la donaţii pentru că astfel banii şi bunurile oferite sau primite sunt acoperite de un cadru legal.

×
Etichete: donatie
x close