Ministerul Finanțelor a publicat Ordonanța „trenuleț” în dezbatere publică. OUG privind tăierile de fonduri bugetare în 2025 prevede, printre altele, că pensiile, salariile bugetarilor, alocațiile și ajutoarele sociale vor fi înghețate în anul care vine. Ordonanța cu măsurile de austeritate va fi adoptată luni.
ACTUALIZARE. Forma finală a OUG publicată de ministerul Finanțelor prevede o creștere a dividendelor de la 8% la 10%. În același timp, pragul la microîntreprinderi scade de la 500.000 de euro, cât este în prezent, la 250.000 de euro în 2025 și la 100.000 în 2026.
De asemenea, proiectul de OUG prevede eliminarea tuturor facilităților fiscale care se acordau angajaților și companiilor din domeniile IT, Agricultură și Construcții.
Totodată, se introduce și un impozit suplimentar pentru construcțiile considerate speciale, de 1,5%, aplicabil cu data de 31 decembrie. Aceste construcții sunt sondele de țiței, platforme, stații sau centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice, dar și altele.
Proiectul de ordonanță care include măsurile de austeritate a fost agreat sâmbătă de liderii coaliției PSD-PNL-UDMR și va fi adoptat luni.
Proiectul conține măsuri pentru stoparea creșterii cheltuielilor statului în 2025, precum suspendarea angajărilor la stat, înghețarea pensiilor și salariilor bugetarilor și eliminarea primelor la bugetari.
DOCUMENTUL final poate fi consultat AICI
Principalele prevederi ale proiectului de OUG
- îngheață alocațiile
- îngheață salariile bugetarilor
- bugetarii nu mai primesc bonusuri, prime
- orelele suplimentare nu se mai plătesc
- se îngheață angajările la stat, cu unele excepții
- îngheță pensiile în sistemul public
- îngheață pensiile speciale
- îngheață pensiile parlamentarilor
- sunt eliminate toate voucherele pentru bugetari, cu excepția celor pentru creșe
- concediul neefectuat de bugetari nu va mai fi compensat în bani
- acordarea voucherelor de vacanță în cuantum de 800 de lei, cu condiția ca salariul să fie până în 8.000 de lei, iar serviciile turistice să coste cel puțin 1.600 de lei. Practic, bugetarii vor fi nevoiți să vină cu cel puțin jumătate din banii de vacanță dacă vor să beneficieze de voucher.
- studenţii vor beneficia de o reducere de 90% pentru abonamentele la metrou. În cazul trenurilor, aceştia vor avea o reducere de 90% doar între domiciliu şi facultate.
- se modifică din nou subvențiile pentru partide. Rămâne în continuare plafonul de 0,04% din PIB, dar subvenția totală pentru 2025 va fi cu 25% mai mică față de cea din 2024.
- companiile de stat majorează tarifele cu inflația
- în Guvern se înființează Departamentul pentru eficiență guvernamentală, prin reorganizarea altor instituții din subordinea guvernului, care va avea ca obiective restructurarea, reducerea și eficientizarea cheltuielilor publice în cuantum de minimum 1% din PIB în 2025
- limitarea la 6 a călătoriilor gratuite cu trenul pentru pensionari și angajații companiilor din cadrul Ministerului Transporturilor
Bugetul pentru anul viitor va fi finalizat și adoptat de guvern în prima săptămână din ianuarie și va fi supus aprobării Parlamentului într-o ședință extraordinară.