Antena 3 CNN Politică Divergenţe în PDL pe statut şi data alegerilor. Oltean: Miniştrii, oameni politici, nu pot fi rupţi de partid

Divergenţe în PDL pe statut şi data alegerilor. Oltean: Miniştrii, oameni politici, nu pot fi rupţi de partid

4 minute de citit Publicat la 17:17 15 Ian 2010 Modificat la 17:17 15 Ian 2010
Divergenţe în PDL pe statut şi data alegerilor. Oltean: Miniştrii, oameni politici, nu pot fi rupţi de partid
Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a criticat intenţia unor colegi de a modifica statutul pentru a rupe miniştrii de partid. În opinia sa, această propunerea va fi respinsă în mod sigur dacă va fi propusă spre aprobarea structurilor de partid. Potrivit unor surse democrat-liberale, foşti liberal-democraţi dar şi o parte din aşa zişi intelectuali au în calcul o modificare a Statutului PDL, astfel încât miniştrii să nu mai aibă şi funcţii în partid. Divergenţe apar şi în ceea ce priveşte data cea mai potrivită entru această Convenţie. Cezar Preda este unul dintre susţinătorii ideii că alegerile din PDL nu trebuie să se desfăşoare imediat. Alţi lideri ai partidului, printre care secretarul executiv Elena Udrea şi vicepreşedintele Gheorghe Flutur, şi-au exprimat public preferinţa pentru organizarea Convenţiei până la finalul lunii aprilie. Un alt curent din partid, din care face parte şi Oltean, promovează varianta stabilirii Convenţiei Naţionale în luna iunie a acestui an, pe motiv că există timp suficient pentru formularea propunerilor de modificare la statutul partidului.

"Este un proiect de statut prin care se încearcă, de către o parte dintre colegii noştri, să se genereze o rupere a miniştrilor de partid, ceea ce este un lucru de neacceptat. Miniştrii sunt oameni politici. Ei reprezintă partidul din care fac parte şi nu pot fi rupţi de partid", a afirmat Oltean.
El a susţinut că o asemenea propunere va fi respinsă cu certitudine. "De aceea, cu certitudine, o asemenea propunere va fi respinsă de către noi pentru că nu este deloc productivă şi responsabilă, având în vedere că PDL este cel care, în ultimă instanţă, contabilizează efectele guvernării, iar miniştrii sunt direct responsabili de ceea ce se întâmplă în ministerele pe care le conduc", a explicat Oltean.
Vicepreşedintele PD-L a precizat că luni, în cadrul Biroului Permanent Naţional, se va constitui o comisie care va prelua toate propunerile de modificare a statutului partidului,.din care vor face parte, pe lângă membrii desemnaţi de către BPN şi patru membri propuşi de către grupurile parlamentare, doi de la Camera Deputaţilor şi doi de la Senat.

?S-au înmulţit vocile celor care apreciază că în PD-L această convenţie trebuie să fie de natură a aduce o schimbare, o modernizare, o reformare a partidului. Vă asigur că partidul şi structurile sale politice privesc cu foarte multă atenţie organizarea acestei convenţii naţionale. Este foarte importantă, suntem un partid de guvernământ, poziţie pe care nu am mai avut-o niciodată, şi atunci cu certitudine importanţa convenţiei naţionale a crescut şi din acest punct de vedere?, a spus Oltean.

Întrebat dacă va avea propuneri de modificare a statutului PDL, Ioan Oltean a răspuns afirmativ, dar nu a vrut să ofere alte detalii.
"Cu siguranţă sunt câteva lucruri care trebuie modificate în actualul statut. Noi trebuie să adaptăm statutul la ceea ce trăim în acest moment. Partidul este unul de guvernământ. De aceea, din multe puncte de vedere, statutul partidului trebuie să fie racordat şi la această realitate", a declarat Ioan Oltean.

Spre deosebire de colegul său Cezar Preda care ar dori o Convenţie Naţională a partidului abia în luna septembrie, vicepreşedintele PD-L s-a pronunţat pentru organizarea cât mai rapidă a acestuia, în cadrul căreia să se aleagă noua conducere. Potrivit acestuia, sunt o mulţime de etape premergătoare care trebuie să fie pregătite deoarece Convenţia va alege preşedintele partidului, pe cel al Comisiei de etică şi litigii şi pe cel al Comisiei de conturi, iar apoi Consiliul Naţional de Coordonare va alege Biroul Permanent Naţional.

?Voi susţine ca, înainte de Convenţia Naţională, să aibă loc alegeri în structurile judeţene şi locale, pentru ca preşedintele nou ales şi structurile naţionale să fie alese de oameni nou aleşi şi în teritoriu. Există şi voci care susţin amânarea acestei convenţii pentru toamnă sau pentru anul viitor, pe considerentul că, fiind partid de guvernământ, partidul trebuie să fie preocupat de o bună gospodărire, de o bună gestiune, de o bună administrare a ţării. Personal, cred că partidul poate să le facă pe amândouă şi de bună calitate şi cred că alegerile trebuie să aibă loc în primăvara aceasta sau cel mai târziu în luna iunie, când estimez eu că va avea loc convenţia naţională a partidului?, a declarat Oltean.

În ceea ce priveşte funcţia supremă în partid, Ioan Oltean a respins speculaţiile privitoare la posibila candidatură a Elenei Udrea şi a apreciat că singurul care merită această funcţie este actualul preşedinte, Emil Boc.

?Funcţia de preşedinte al PD-L este deschisă, în mod cert, pentru oricare dintre membri. În opinia mea, nu cred că Elena Udrea va dori să candideze pentru funcţia de preşedinte. Eu cred că Emil Boc va fi în continuare preşedintele acestui partid pentru următorii ani şi că nu va avea contracandidat. La cum stau lucrurile în partid în acest moment, cel mai îndreptăţit să conducă partidul este Emil Boc. Sub mandatul lui Emil Boc, PD-L a câştigat alegerile locale, parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale şi am ajuns la guvernare. Reforma înseamnă altceva, decât schimbarea unor oameni competenţi?, a arătat Oltean.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close