Singura confruntare electorală dintre Crin Antonescu, Traian Băsescu şi Mircea Geoană s-a desfăşurat, vineri seară, la Palatul Parlamentului.
Timp de aproape două ore şi jumătate, cei trei candidaţi s-au înfruntat "faţă în faţă", şi-au prezentat planurile pentru România şi au lansat diverse mesaje electorale.
Nouă teme de discuţii au constituit subiectul rundei a doua derulate între cei trei candidaţi prezidenţiali. Antonescu, Băsescu şi Geoană s-au contrat pe diferite teme cum ar fi ce a acordului cu FMI şi a viitorului Guvern, au împărtăşit viziuni oarecum similare pe educaţie şi nu s-au sfiit să primească bileţele cu indicaţii din partea propriilor staff-uri electorale atunci când a fost nevoie.
Reforma statului
Mircea Geoană: De 20 de ani tot reformăm statul. În aceşti 20 de ani a lipsit o dezbatere romanească despre reforma statului. Noi am modificat forma, fără fond. Cred că suntem datori, ca elite intelectuale, să spunem ce proiect dorim pentru ţara asta. Rolul preşedintelui va fi de catalizator şi abia, după aceea urmează a treia revoluţie, dar după ce ne hotarâm noi ce vrem sa facem?.
Crin Antonescu: Cele mai importante reforme au fost luate sub presiunea instituţiilor occidentale. Din nefericire, istoria ultimilor 20 de ani este istoria reformelor eşuată. Fiecare guvernare a început cu noi şi noi reforme, care au eşuat. E nevoie de un preşedinte care să aibă forţa de a antrena tot ce înseamnă om priceput şi ei sunt în toate partidele şi să demonteze sistemul numit de Băsescu ticaloşit şi de mine azi, nesimţit. România nu a dus la capat nicio reformă. Reformarea statului nu primeşte numai de la preşedinte.
Traian Băsescu: Preşedintele României trebuie să fie catalizatorul procesului de reformare a statului. Preşedintele tractează clasa politică spre procesul de reformă. Trebuie continuate reformele în educaţie, săăatate, justiţie. Imediat dupa eşecul suspendării am vorbit de nevoia reformei statului roman. Parlament unicameral, vot uninominal şi număr mai mic de parlamentari. Nu poţi trece la desfiinţarea agenţiilor şi să spui, noi parlamentarii rămânem cu privilegiile. De aceea am propus românilor referendumul
Antonescu către Băsescu: De 20 de ani, politicieni ca dumneavoastră taie panglici.
Băsescu: Când am venit în Parlament să cer reforma statului, aţi bătut din picioare. Nu vă amintiţi pentru ca eraţi absent, ca de obicei.
Antonescu către Băsescu: În cei 4 ani de mandat de deputat, aţi avut 7 interpelari în Parlament.
Folosindu-se de un bileţel primit de la Victor Ponta, Mircea Geoana citează după ?evanghelia? după Sfântul Ioan Gură de Aur, provocând hohote de râs din partea asistenţei PDL şi PNL. ?Să nu se teamă niciodată cei vorbiţi de rău, ci să se teamă cei care îi vorbesc de rău? a clamat Geoană, citând greşit sursa care este din Evanghelia după Ioan.
CANDIDAŢII, DESPRE REFORMA STATULUI
Educaţie
Crin Antonescu: Eu, împreună cu cei din Parlament, voi reuşi să fac reforma în Educaţie. Atât Traian Băsescu, cât şi Mircea Geoană au cunoscut imposibilitatea financiară, bugetară a aplicării legii de majorare cu 50% a salariilor profesorilor. Amândoi au afirmat. Domnul Băsescu la Cluj a spus că regretă că a promulgat Legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50% pentru că nu cunoştea datele economice. Domnul Geoană a spus la fel, ba mai mult a dezinformat, nu a spus adevărul, arătând că domnul Vosganian l-a dezinformat. Există documente, că despre asta vorbim. Aţi fost informaţi amândoi şi de către BNR şi de ministrul Finanţelor şi de către primul-ministru, în mod expres, în legătură cu imposibilitatea financiară, bugetară a aplicării legii"
Traian Băsescu: Nevoia de reformare a sistemului de educaţie este atât de mare, încât eu spun public: dacă nu reformăm sistemul de educaţie, riscăm să condamnăm viitorul evoluţiei pozitive a României. Trebuie să trecem de la sistemul de educaţie bazat pe memorare, la cel bazat pe deprindere de competenţe. Trebuie să trecem la un proces de descentralizare a şcolii şi de revenire a şcolii în mijlocul comunităţii.
Mircea Geoană: "Adevărata problemă este că România este o ţară profund inegală, din punct de vedere al şanselor de acces la sistemul de educaţie. (...) Principala prioritate este să dea o şansă corectă copiilor, indiferent de norocul sau ghinionul familiei sau localităţii în care s-au născut" Trebuie să plecăm de la un fapt pozitiv. În urmă cu 2 ani am încheiat, cu meritul preşedintelui Basescu, Pactul pentru Educaţie. Sistemul trebuie să dea o şansă fiecărui copil. Doar 5% din copii din mediul rural ajung la facultate.
CANDIDAŢII, DESPRE EDUCAŢIE
Criza Morală
Traian Basescu: Criza din România are la baza câteva întâmplări. Românii nu ştiu nici acum ce s-a întâmplat la Revoluţie. Al doilea lucru este faptul că 13-15 iunie 1990 nu a fost lămurit. Am comandat crimele comunismului, am predat cele 2 milioane de dolare ale fostei Securităţi. Voi rămâne foarte interesat de cele întâmplate la Revoluţie, la mineriade.
Mircea Geoană: România este în prezent ântr-o profundă criză morală. Exemplul de moralitate trebuie să plece de la preşedinte. Cred cu tărie că trebuie să ne adunăm acum în jurul unui proiect în care să încurajăm crearea unui sistem viabil. Trebuie să reclădim simtul civic.
Crin Antonescu: Lipsa crizei vine din lipsa modelelor. În România, modelele sunt mogulii, baronii şi interesele de partid. Criza morala este cea mai gravă din crizele pe care le trăim.
Repere de moralitate pentru candidaţi: soţia mea (Traian Basescu), Părintele Patriarh Daniel (Mircea Geoană), Tudor Chirilă (Crin Antonescu).
CANDIDAŢII, DESPRE CRIZA MORALĂ
Politică Externă
Mircea Geoană: Am crezut că după intrarea în NATO şi UE, lucrurile vor evolua bine pentru România. România pare mai vulnerabilă acum decât în urmă cu 5 ani de zile. Nu cred că trebuie să alegem axe sau să creeam alianţe de două categorii pentru România. Trebuie să restabilim alianţele cu vecinii, să susţinem guvernul democratic de la Chişinău.
Crin Antonescu: Exista o hiperdiplomaţie, multe vorbe. Diplomaţia noastră are nevoie de o normalizare a relaţiilor. Preâedintele Romaniei nu trebuie să fie singură voce din diplomaţie, ci un integrator. Nu voi lua nicio decizie majoră fără să mă consult cu opoziţia, fără să anunţ media, opinia publică.
Traian Băsescu: În aceşti 5 ani România a facut o diplomaţie în interesul românilor. Am încheiat cinci parteneriate îin aceşti cinci ani.
CANDIDAŢII, DESPRE POLITICA EXTERNĂ
Sănătate
Crin Antonescu: Eu nu ştiu cum se conduce un spital. Am avut neşansa să vad cum se stă în spitale, cum se moare. Avem trei probleme mari: problema banilor, a profesioniştilor actului medical şi a siguranţei pacientului. Să nu facem de cei din sistem victime. Sănătatea trebuie să devină un drept, nu o loterie.
Traian Băsescu: Managementul spitalelor trebuie îmbunătăţit.
Mircea Geoană: Sunt convins că accesul la servicii medicale este pe primul loc. Trebuie să gasim pachete generoase pentru tinerii medici. Trebuie să generalizam sistemul SMURD în localităţile cu peste 2000 de locuitori. Trebuie să construim de la 0, în loc să ne apucam să modernizam spitale vechi. Trebuie să creeăm o companie farmaceutică naţională. Trebuie să producem medicamente mai ieftine care să producă medicamente pentru tot românul.
CANDIDAŢII, DESPRE PROBLEMELE DIN SĂNĂTATE
Agricultură
Traian Băsescu: E unul din cele trei domenii economice pe care eu le consider prioritare: agricultură, turism şi IT. Avem nevoie de depozite regionale pentru micii fermieri, de un sistem de valorificare a producţiei chiar în mediul rural.
Mircea Geoană: Importăm 60% din aceste produse. Este clar că agricultura este un ax central. Prima noastra grijă este să asiguram subvenţii pentru producătorii români. Trebuie să eliminăm samsarii şi să încurajăm micul producător. Trebuie săăincurajam creditul agricol. Lanţurile de hipermarketuri strivesc acum micii producători.
Crin Antonescu: Domnule Geoană, ne-aţi mâncat 20 de ani din viaţă şi mai vreţi încă 20. Când aţi venit la guvernare, aţi spus că alocaţi agriculturii 4%, aţi alocat 1,7%.
CANDIDAŢII, DESPRE AGRICULTURĂ
Criza Economică
Crin Antonescu: Se cunoaşte programul meu. Economia vie trebuie lăsată să lucreze. Din criza ieşim prin încrederea în economia reală. Statul trebuie să ia masuri imediate: abrogarea impozitului forfetar, o aberaţie care a distrus firme, relaxare fiscală, reducerea cotei unice de impozitare, descentralizare, reducerea reală a cheltuielilor bugetare.
Traian Băsescu: România va trece pe creştere economică în sectorul 2. Vom menţine cota unică şi TVA. Greutatea trebuie să meargă spre industrie alimentară, IT, turism. Nu putem reduce fiscalitatea prin acordul cu FMI.
Mircea Geoană: Obiectivul meu este un program anticriză important. Va trebui să găsim modalităţi de a subvenţiona rata dobânzii, să schimbăm regula în care statul calcă în picioare sistemul privat românesc. Tipul de liberalism economic nu mai are loc în Europa.
CANDIDAŢII, DESPRE IEŞIREA DIN CRIZĂ
Acordul cu FMI
Crin Antonescu: Prima măsură care trebuie luată de noul guvern este abrogarea impozitului forfetar, o aberaţie care, în pofida semnalelor pe care le-a tras, a fost adoptată de PSD şi PDL şi care a distrus mai multe firme mici.
Traian Băsescu reclamă acordul FMI: Avem obligaţia să menţinem parametrii de fiscalitate existenţi, adică cotă unică şi TVA. Trebuie investit în ramurile economice în care sunt resurse: industrie şi agricultură, IT, turism - unde există ca resurse creierul tinerei generaţii. Chiar şi al nostru uneori, parcă au fost nişte sclipiri aici.
Mircea Geoană: Da, la turism avem resurse importante naturale, într-adevăr
Mircea Geoană: Obiectivul meu şi al noului Guvern va fi un program anticriză, pentru că România este pe ultimul loc în Europa la eficacitatea programului anticriză, respectiv nota 1,9 . Principalul obiectiv al noului Guvern va fi să repornească creditarea pentru sectorul privat.
Modelul prezidenţial
Traian Băsescu: Eu!
Mircea Geoană: Asta ne mai trebuie!
Traian Băsescu: Atribuţiile preşedintelui trebuie să rămână. Trebuie însă se exista clarificări în Constituţie, în relaţia preşedintelui cu Parlamentul. CSM trebuie să devină un organism în care societatea civilă să aibă un mult mai larg acces.
Mircea Geoană: Trebuie să vedem în primul rând ce s-a întâmplat cu nerespectarea drepturilor cetăţenilor. Vreau să fac ca instituţiile statului să funcţioneze!
Crin Antonescu: Dacă asculţi Constitutia, îţi scrie acolo tot ce trebuie!
CANDIDAŢII, DESPRE MODELUL PREZIDENŢIAL
Antena3.ro