Antena 3 CNN Politică Dispute pe secretarii de stat: PDL forţează UDMR să accepte îngheţarea pensiilor

Dispute pe secretarii de stat: PDL forţează UDMR să accepte îngheţarea pensiilor

3 minute de citit Publicat la 15:56 07 Ian 2010 Modificat la 15:56 07 Ian 2010
Dispute pe secretarii de stat: PDL forţează UDMR să accepte îngheţarea pensiilor
UDMR a făcut pasul înapoi şi va susţine cu votul parlamentarilor săi formula de buget în domeniul asigurărilor de sănătate care presupune îngheţarea pensiilor în acest an, susţin surse democrat-liberale. În cadrul şedinţei coaliţiei din această după amiază, premierul Emil Boc a reuşit să-i convingă pe udemerişti să nu se abţină în cazul votării bugetului asigurărilor sociale. Concordia s-a menţinut până la discutarea problemei împărţirii posturilor secrretarilor de stat. Conform surselor citate, Uniunea ar fi dorit iniţial să obţină cel puţin un secretar sau subsecretar de stat la nivelul fiecărui minister.

Ulterior ştacheta a fost coborâtă la 8 secretari de stat, dar şanse reale sunt pentru obţinerea a cel mult cinci astfel de posturi, afirmă aceleaşi surse. Udemeriştii s-au arătat interesaţi îndeosebi de impunerea unor oameni la ministerele cu bani: Dezvoltare Regională şi Turism, Transporturi, Aghricultură, Economie, Finanţe, dar şi la unele care pot furniza capital de imagine, cum ar fi cel al Educaţiei.

Numiri în suspensie

Conform surselor citate, democrat-liberali ar fi fost de acord numai cu acordarea a cinci posturi de secretari de stat la care s-ar adăuga Departamentul pentru Relaţii Interetnice, al cărui actual şef, Attila Marko, are rangul de secretar de stat.

Marko Bela &Co. vor putea nominaliza oameni la Ministerul Dezvoltării şi Turismului, la Educaţie, Mediu şi Sănătate. Al cincilea post de secretar de stat pe care PDL ar fi de acord să-l cedeze este încă în dispută. Uniunea ar dori un loc la ministerul condus de Adriean Videanu, cel al Economiei, dar se loveşte de rezistenţa vechii gărzi din PDL. Spre compensaţie, democrat-liberali ar putea propune UDMR o funcţie similară fie la Comunicaţii, fie la Cultură. Un alt minister unde Uniunea urmăreşte instalarea unui secretar de stat este cel al Agriculturii.

Vicepreşedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, care este şi ministrul Mediului, a declarat, joi, că "probabil" Uniunea va avea şapte secretari de stat, unul fiind deja "adjudecat" la Ministerul Educaţiei.

"În ce priveşte secretarii de stat, am avut o primă discuţie, nu am finalizat-o, probabil şapte vom avea, din cei 40 şi ceva. Avem deja un post adjudecat, de secretar de stat la Educaţie. Nu vă pot spune un nume, pentru că nu am finalizat numirea, probabil la începutul săptămânii viitoare se va produce. Şi tot atunci va fi, probabil, anunţat un secretar de stat al UDMR la Ministerul Dezvoltării", a spus Borbely.

Potrivit reprezentantului UDMR, celelalte posturi de secretar de stat sunt "în suspensie".

Preşedintele UDM, Marko Bela a declarat, la rândul său, că Uniunii îi vor reveni şase sau şapte funcţii de secretar de stat, el subliniind că negocierile nu au fost încheiate.

"Vor fi şase sau şapte funcţii de secretar de stat. Ne vor reveni Educaţia şi Dezvoltarea Regională în mod cert, probabil că şi Economia şi Agricultura şi în rest mai discutăm", a afirmat liderul UDMR.

Pensii contra secretari de stat

De altfel, premierul Emil Boc şi echipa de negociatori ai PDL au câteva atuu-uri în mânecă pentru a convinge pe partenerii din UDMR să revină la sentimente mai bune: în peniţa stiloului primului-ministru stă semnarea deciziilor de instalare în funcţii a secretarilor de stat sau a şefilor de agenţii guvernamentale, el putând să aleagă să fac acest pas mai repede sau să amâne pentru un termen nedeterminat, în funcţie de intereseele sale într-un domeniu sau altul. Această tactică a fost folosită cu succes în relaţia de guvernare cu PSD şi poate fi folosită şi acum, susţin sursele citate.
O altă cale de influenţare a UDMR o constituie finanţarea administraţiilor locale. Potrivit aceloraşi surse Boc nu s-a limitat să-şi avertizeze numai proprii parlamentari în legătură cu pericolul finaţării anumitor domenii în dauna altora. Şi udemeriştii au fost avertizaţi că o eventuală majorare a pensiilor, ar presupune un efort financiar care s-ar putea reflecta negativ asupra altor domeniii cum ar fi finaţarea nevoilor administraţiilor locale. Cu propriile interese în pericol de a fi ameninţate la nivelul judeţelor cu populaţie maghiară, membrii Uniunii par a fi făcut pasul înapoi, mulţumindu-se cu promisiunea unei eventuale indexări a pensiilor în raport cu inflaţia în cazul în care veniturile bugetare din acest an vor permite acest lucru.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Etichete: Emil Boc
x close