Contribuţiile sociale încing spiritele în USL. Crin Antonescu susţine că CAS putea fi redus chiar şi acum, şi nu e nevoie să mai aşteptăm încă opt luni, aşa cum susţine FMI.
Guvernul a anunţat că abia la jumătatea anului viitor ar putea diminua contribuţiile, în funcţie de cum merg lucrurile.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi, înaintea şedinţei BPN al partidului, că experţii FMI veniţi la Bucureşti "se înşală" atunci când susţin că nu era posibilă reducerea CAS de la începutul anului viitor cu 3%, menţionând însă că e preferabilă o reducere cu 5% din semestrul doi 2014.
"Se înşală, CAS se putea reduce şi de acum, dar într-adevăr e preferabil din semestrul doi (al anului 2014 - n.r.) cu 5%, decât cu 3%", a spus liderul liberalilor.
Reducerea CAS nu este cuprinsă în proiecţia bugetară pe 2014 pentru că au fost prioritare salariile, pensiile şi investiţiile publice, iar orice relaxare a taxării muncii trebuie însoţită de lărgirea bazei şi măsuri fiscale de compensare, a declarat şeful misiunii FMI, Andrea Schaechter.
Premierul Victor Ponta a anunţat luni seara că nivelul contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) va fi redus cu 5 puncte procentuale din al doilea semestru al anului viitor, dacă Guvernul va identifica până la 1 iulie toate resursele care să permită compensarea integrală a efectelor acestei măsuri.
Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a precizat că impactul financiar generat de reducerea CAS este calculat, pentru un interval de cinci luni din al doilea semestru al anului viitor, la două miliarde lei. El a precizat totodată că reducerea CAS este prevăzută să fie aplicată la angajator, aşa cum a fost anunţat anterior.
Chiţoiu a spus însă că sistemul CAS pentru veniturile din drepturi de autor şi cele ale persoanelor fizice autorizate nu va fi modificat pe parcursul anului 2014.
Această promisiune contravine însă condiţiilor enumerate de şeful misiunii FMI care a punctat că lărgirea bazei de impozitare este esenţială pentru ca instituţia să accepte o eventuală reducere a CAS.