În PDL, mare majoritatea a liderilor par de acord cu rebranduirea formaţiunii ca Partid Popular cu doctrină creştin democrată, care să răspundă mult mai bine calităţii de mebru al PPE. Nu aceeaşi consonanţă în păreri se poate regăsi pe tema viitoarei sigle de partid. Cum actualul trandafir miroase prea tare a vechea social-democraţie, europarlamentarul Cristian Preda a propus mărul ca produs de "vitaminizare" a imaginii partidului. Vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde propune însă ca PDL să nu preia numai denumirea popularilor europeni, ci şi sigla acestora, o inimă, sau, ca variantă de rezervă, roza vânturilor, care aduce mai degrabă cu sigla NATO. Sigla Grupului PPE din Parlamentul European este o inimă albastră, având în interior un cerc format din stelele UE.
Dacă preşedintele Camerei Deputaţilor, democrat-liberala Roberta Anastase ar dori ca toate propunerile privind modificarea siglei partidului să fie testate sociologic, Frunzăverde invocă apartenenţa PDL la valorile şi doctrina PPE, pentru preluarea simbolurilor acestui grup politic european.
Liderul PDL Caraş-Severin a precizat că la şedinţa Colegiului Director a PDL de sâmbătă, a avut loc o discuţie foarte serioasă privind reorganizarea partidului, conturându-se deja două variante: cea a renumirii formaţiunii ca Partid Popular, cu preluarea inclusiv a simbolisticii şi siglei grupului PPE din Parlamentul European, fie prezervarea actualei stări de lucruri, PDL afiliat la Partidul Popular European cu trandafirul pe post de siglă.
"Inima este simbolul european agreat la nivelul partidelor populare. Aceasta ar fi prima alternativă. A doua alternativă care s-a conturat la Braşov este aceea de a rămâne partid democrat liberal, tot afiliat PPE, şi de a păstra simbolurile pe care le avem în acest moment. Roza vânturilor a fost a doua propunere pe care am făcut-o. Dacă inima nu este un simbol suficient pentru anumite opţiuni în interiorul partidului, roza este un simbol universal, serios", a spus Frunzăverde.
Frunzăverde a precizat că el a propus şi o nouă organizare a partidului, ca principalul for de conducere să fie Colegiul Director, iar Biroul Permanent să fie un for "mai suplu", format doar din preşedinte, secretar general, câţiva vicepreşedinţi, liderii celor două grupuri parlamentare, trezorierul şi nu din 29 de membri cât are în prezent. Potrivit lui Frunzăverde, deciziile în partid ar trebui să fie luate de Colegiul Director în cadrul unor reuniuni lunare.
"Am propus o nouă organizare a partidului adaptată momentului guvernării, şi anume aceea ca atribuţiile să fie preluate, în principal, de Colegiul Director, unde există o reprezentare acoperitoare pentru întreg teritoriul", a explicat Frunzăverde.
Secretarul general al PDL, Vasile Blaga nu este de acord cu propunerea colegului său de partid şi îi recomandă să citească statutul actual care oferă aceleaşi atribuţii atât BPN, cât şi Colegiului Director din care fac parte şi liderii de filiale.
"Toate drepturile pe care le are Biroul Permanent le are şi Colegiul Director, Biroul Permanent fiind de fapt parte a Colegiului Director. În Colegiul Director intră Biroul Permanent şi toţi preşedinţii de organizaţii, iar faptul că trebuie să se întrunească lunar acest lucru scrie şi astăzi la Statut. Să-l citescă colegii", a spus Blaga, înaintea şedinţei Comisiei pentru Statut a PDL.
Blaga preconizează că nu vor fi modificate mai mult de 10-12 articole din Statutul PDL, şi propune, la rândul său, constituirea a două subcomisii în cadrul forului abilitat cu modificarea acestui regulemanet: una care să se ocupe de Statut, iar cealaltă de programul politic.
Marius Vulpe, Antena3.ro