Antena 3 CNN Politică Discuţii pe tema scumpirilor între partidele parlamentare şi preşedintele Traian Băsescu

Discuţii pe tema scumpirilor între partidele parlamentare şi preşedintele Traian Băsescu

2 minute de citit Publicat la 12:35 01 Iul 2008 Modificat la 12:35 01 Iul 2008
Discuţii pe tema scumpirilor între partidele parlamentare şi preşedintele Traian Băsescu
Creşterea preţurilor la alimente şi combustibili este subiectul care s-a aflat pe ordinea de zi a discuţiilor dintre partidele politice parlamentare şi preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a iniţiat săptămâna trecută aceste consultări cu scopul de a veni cu soluţii concrete pentru contracararea efectelor scumpirilor.

Au lipsit de la Cotroceni preşedinţii PSD, PNL şi PC, Mircea Geoană, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniela Popa. În locul lor au venit, însă, reprezentanţi care au propus o serie de soluţii pentru a diminua efectele creşterii preţurilor la alimente şi combustibili.

În debutul întâlnirii, şeful statului le-a spus celor prezenţi că i-a chemat pentru a dicuta despre creşterea preţurilor la energie şi alimente, precizând că această temă a fost dezbătută la Consiliul European. Una dintre concluziile acelui consiliu a fost că există probleme structurale la nivelul economiilor din Uniune.

Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat că s-au discutat două probleme distincte: "Măsurile care vizează protejarea celor săraci, atât în ceea ce priveşte preţurile ridicate, în general, cât şi cel al energiei, precum şi elaborarea unor strategii de dezvoltare a agriculturii". "În domeniul energetic, cea mai bună reducere a preţului este economisirea, iar pentru asta avem programul privind finanţarea lucrărilor de izolare termică a clădirilor", a spus oficialul UDMR, adăugând că partidul susţine totodată "revitalizarea agriculturii României".



La rândul său, preşedintele PD-L, Emil Boc, a declarat că, în urma propunerilor formulate de partidele politice, s-a ajuns la concluzia că Guvernul trebuie să vină şi să prezinte un set de măsuri pentru persoanele defavorizate, fără ca România să intre într-un proces inflaţionist.



Ilie Sârbu a fost cel care a condus delegaţia PSD la Cotroceni. La finalul discuţiilor, Sârbu a declarat că social-democraţii au cerut alocarea imediată a sumelor de la buget pentru achiziţionarea de combustibil pentru iarnă, modificarea coşului la energia electrică, reaşezarea relaţiilor cu Rusia ?pe baze mult mai pragmatice?, creşterea salariului minim la 600 de lei, până la finalul anului. Nu a fost ocolit nici subiectul pensiilor, PSD propunând modificarea bazei de impozitare a pensiilor. Un alt obiectiv al social-democraţilor este reducerea accizei la motorină şi corelarea acesteia cu nivelul din UE. Pentru această toamnă, PSD are în vedere şi acordarea unor plăţi directe pentru agricultori, în valoare de 1.500 de lei.

Şi Partidul România Mare (PRM) suţine implementarea unei strategii naţionale pentru renaşterea agriculturii şi dezvoltare rurală, a declarat, marţi, preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, în urma consultărilor de la Cotroceni. Liderul PRM a precizat că a mai propus, la întâlnire, anularea privatizării Petrom, compania OMV fiind direct responsabilă pentru creşterea preţului combustibililor, dar şi anularea cotei unice ?care a adus bugetului pagube de un miliard de euro pe an?. Totodată, C.V. Tudor a solicitat înlocuirea guvernului actual cu unul de uniune naţională şi schimbarea guvernatorului Băncii Naţionale.



Vicepreşedintele PC Maria Grapini a declarat, după întâlnirea cu şeful statului, că preşedintele a promis că va avea şi o întâlnire cu reprezentanţii Guvernului, după ce formaţiunile politice şi-au prezentat punctele de vedere. Grapini a menţionat că preşedintele Traian Băsescu nu a precizat data la care va avea loc această discuţie cu Guvernul, însă a adăugat, răspunzând unei întrebări, că Executivul va fi cel care va veni cu soluţiile finale la problemele care s-au discutat marţi la Cotroceni, plecând însă de la punctele de vedere exprimate de partide.

Antena 3

×
x close