Antena 3 CNN Politică Discuţii între Premier şi partide. Un grup de lucru va pune bazele unei legi a salarizării bugetarilor

Discuţii între Premier şi partide. Un grup de lucru va pune bazele unei legi a salarizării bugetarilor

3 minute de citit Publicat la 09:36 17 Oct 2008 Modificat la 09:36 17 Oct 2008
Discuţii între Premier şi partide. Un grup de lucru va pune bazele unei legi a salarizării bugetarilor
Premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu liderii partidelor parlamentare pentru a discuta pe tema salarizării bugetarilor. Întrunirea a avut loc după ce Curtea Constituţională a decis, miercuri, că legea de majorare cu 50% a salariilor dascălilor, contestată de Executiv, este constituţională. La încheierea consultărilor, premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că s-a încercat obţinerea unui acord din partea tuturor partidelor reprezentate în Parlament pentru a pune bazele unei legi a salarizării personalului bugetar.
În urma discuţiilor s-a decis înfiinţarea unui grup de lucru, alcătuit din reprezentaţi ai partidelor parlamentare, reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor, ai structurilor asociative din administraţia locală şi specialişti din Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe. Premierul a explicat că sarcina acestui grup este să elaboreze in cel mai scurt timp un set minimal de principii care să stea la baza legii salarizării bugetarilor.
Singurul partid care a refuzat participarea la acest grup de lucrul este PD-L. Vicepreşedintele democrat liberal, Cezar Preda, a declarat că PD-L nu poate face o înţelegere cu guvernul Tăriceanu, pentru că acesta nu este credibil. El a amintit că o lege a salarizării bugetare era pregătită în anul 2007, când miniştrii PD au fost remaniaţi. ?I-am spus (lui Tăriceanu, n.r.) că dorinţa dânsului de grupuri de lucru tehnice cu partidele este o porcărie, pentru că voinţă politică pentru legea salarizării unice există la toate partidele din România. PDL doreşte această lege, vrea să o facă şi o va face imediat după alegeri. Domnia sa nu este în stare nici cu zece grupuri de lucru să facă această lege?, a concluzionat Cezar Preda.
Cu legea de majorare a salariilor profesorilor s-a deschis Cutia Pandorei. Executivul este pus la zid de sindicatele de bugetari care doresc la rândul lor majorări salariale, în vreme ce profesorii ameninţă cu greva generală dacă guvernul nu ţine cont de lege. Pentru a intra în vigoare, însă, actul normativ trebuie promulgat de preşedintele Traian Băsescu.
Proiectul de lege care prevedea o majorare a salariilor profesorilor cu 50% a fost aprobat de Camera Deputaţilor pe 30 septembrie. Măsura a declanşat însă o reacţie în lanţ din partea altor sindicate de bugetari, care cereau la rândul lor majorări salariale comparative cu cele ale profesorilor. În aceste condiţii, actul normativ a fost atacat de către Executiv la Curtea Constituţională, pe motiv că măsura poate pune în pericol echilibrul bugetar şi nu este sustenabilă, nefiind indicate sursele de finanţare.
Acţiunea Guvernului a fost contestată însă de sindicaliştii din Educaţie. Câteva mii de protestatari au participat, miercuri, la un miting organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ ?Spiru Haret? şi Federaţia Naţională Sindicală ?Alma Mater?. Înainte cu o săptămână, sindicaliştii au depus chiar mai multe plângeri la DNA, împotriva premierului Tăriceanu, împotriva ministrului Economiei şi ministrului Educaţiei, pentru declaraţiile acestora în legătură majorarea salariilor bugetarilor.
Legea de majorare a salariilor profesorilor a fost criticată de Banca Centrală, care a avertizat asupra efectelor pe care le-ar putea avea aceasta asupra Românie: o spirală inflaţionistă şi o majorare a deficitului bugetar cu până la 4% din PIB. Cu toate acestea, decizia Curţii Constituţionale le-a fost favorabilă profesorilor. Legea privind majorarea salariilor profesorilor a fost declarată miercuri ca fiind constituţională. Decizia ar urma să intre în vigoare o dată cu publicarea în Monitorul Oficial.
Până atunci însă, sindicaliştii nu renunţă la proteste. Federaţia Educaţiei Naţionale a anunţat chiar vineri că va demara un referendum la nivel naţional pentru declanşarea grevei generale, în cazul în care legea de majorare a salariilor personalului didactic nu va fi aplicată începând cu 1 octombrie. Aceasta în condiţiile în care premierul Tăriceanu declara, în urmă cu câteva zile că şi în cazul unui verdict favorabil al Curţii, el tot nu va aplica legea.

Antena 3

×
x close