Pornind de la premisa că discursul oficielului FMI urma să aibă loc după şedinţa de plen reunit a parlamentului, el a sugerat că punerea pe ordinea de zi a rapoartelor de activitate va descuraja înregistrarea unei prezenţe substanţiale din partea parlamentarilor şi va contribui la crearea unei atmosfere negative în timpului vizitei directorului FMI.
?În ceea ce priveşte atmosfera extrem de tensionată şi extrem de plină de încărcătură politică, până la urmă, din jurul subiectului TVR în principal pe care am sesizat-o săptămâna trecută în plen, îmi este teamă că dacă o aducem mâine, nu spun să nu o programăm ? suntem cu toţii oameni politici raţionali şi ştim că la un anumit moment există o majoritate în Parlament care probabil că va conduce către o astfel de situaţie, deci eu, unul, aş descuraja ideea de a avea mâine un subiect foarte controversat şi care ne va duce din nou către o dezbatere polemică în timpul unei vizite atât de importante.Poate reuşim să facem mâine ? este o sugestie bună să mai avem ceva teme care să genereze prezenţa membrilor Parlamentului din ambele Camere, pentru a putea să fim siguri că avem totuşi o prezenţă decentă la vizita pe care o vom avea mâine, şi dacă am putea să stabilim un plen reunit ? să stabilim cu dată clară, certă, ca să nu avem dificultăţi. Deci, eu, unul, aş descuraja mâine cuplarea unor teme care ne despart şi despre care este clar că sunt interese politice diferite, şi nu aş dori o atmosferă în Parlament care să conducă eventual şi la o atmosferă negativă în timpul vizitei domnului Strauss-Kahn? a declarat Geoană.
El le-a recomndat colegilor din conducerile celor două camerea să completeze agenda de lucru cu probleme necontroversate pentru a dovedi că parlamentarii români sunt ?gazde bune? pentru directorul FMI.
?Dacă vrem să fim gazde bune, eu aş sugera să avem mâine o agendă care să fie completată cu lucrurile care sunt necontroversate, care să permită să deblocăm nişte situaţii pe care trebuie să le deblocăm ? suntem întârziaţi, şi să stabilim un plen reunit cu o agendă care să includă inclusiv temele mai controversate într-o altă zi decât ziua în care vine un oaspete important. Chiar dacă avem puncte de vedere diferite faţă de implicarea Fondului, de rezultatele acestui Acord, nu contează; am decis să fim gazde bune. Deci eu aş încerca să merg către o formulă de acest gen pentru a putea să protejăm atmosfera din Parlament de mâine. Pentru că, dacă intrăm într-o temă controversată încă de la început, putem să fim siguri că acest lucru se va răsfrânge; asta este viaţa politică? a mai arătat Geoană.
Vicepreşedintele Camerei, democrat-liberalul Ioan Oltean i-a replicat însă amintindu-i că disputele din plenul de săptămâna trecută au fost provocate tocmai de problema înscrierii rapoartelor pe ordinea de zi şi nu de dezbaterea propriu-zisă a proiectelor respective.
?Eu, însă, cred că se impune în mod absolut obligatoriu ca pe ordinea de zi de mâine să se regăsească problemele care au fost atât de controversate săptămâna trecută pentru că, dacă astăzi convenim ca pe ordinea de zi să fie înscrise, nu văd ce altă chestiune ar putea să ducă la o tensionare a dezbaterilor, pentru că săptămâna trecută întreaga discuţie s-a purtat doar în ceea ce priveşte înscrierea pe ordinea de zi, şi nu în ce priveşte oportunitatea dezbaterii proiectelor respective? a subliniat Oltean, care a mai propus ca discutare acestor proiecte cu miză să aibă loc după discursul oficialului FMI şi nu înainte, cum sugera Geoană.
?Dacă chiar credem că subiectele care vor fi înscrise sunt de natură a tensiona puţin dezbaterile, putem fixa şedinţa reunită să continue cu această ordine de zi după întâlnirea avută cu directorul Fondului Monetar Internaţional, până la epuizarea ordinii de zi mâine după-amiază, ca să evităm în ultimă instanţă şi existenţa unui climat, ştiu eu, neatractiv pentru intervenţia domnului director? a mai spus Oltean, ideea sa fiind aprobată de membrii celor două Biroruri Permanente.
Marius Vulpe, Antena3