Antena 3 CNN Politică Dinescu, audiat de senatorii-jurişti pe tema incompatibilităţii sale în CNSAS. Marius Oprea, posibil înlocuitor

Dinescu, audiat de senatorii-jurişti pe tema incompatibilităţii sale în CNSAS. Marius Oprea, posibil înlocuitor

Dinescu, audiat de senatorii-jurişti pe tema incompatibilităţii sale în CNSAS. Marius Oprea, posibil înlocuitor
30 Mar 2010   •   13:48

Mircea Dinescu va fi audiat de senatorii jurişti, pe tema solicitării Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) privind incompatibilitatea sa în colegiul CNSAS şi încheierea mandatului acestuia, a anunţat marţi, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă. ANI a solicitat parlamentului să constate încetarea mandatului de membru al Colegiului CNSAS deţinut de Mircea Dinescu, găsit în stare de incompatibilitate. Cum locul lui Dinescu revine PNL, reprezentanţii acestui partid se gândesc deja la posibili succesori. Potrivit unor surse liberale, cercetătorul Marius Oprea este numele asupra căruia conducerea liberală s-ar fi oprit pentru postul care va fi vacantat la nivelul Colegiului CNSAS, mai ales că Oprea, care este şi membru PNL, a rămas fără funcţie de răspundere după ce a fost demis oficial de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului de către premierul Emil Boc. O variantă de rezervă pentru postul de membru al Colegiului CNSAS ar fi istoricul Stejărel Olaru, mai susţin sursele citate.

"Am fost sesizat de Biroul Permanent cu privire la solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate de constatare a încetării mandatului lui Mircea Dinescu, ca membru în Colegiul CNSAS. O vom pune pe ordinea de zi a comisiei într-una din şedinţele următoare şi îl vom informa şi pe domnul Dinescu despre acest lucru", a arătat preşedintele Comisiei juridice.
Întrebat dacă Dinescu va fi audiat de Comisia juridică, Toni Greblă a precizat: "Trebuie să ne spună punctul de vedere. Poate are o altă justificare, trebuie să ascultăm şi punctul dânsului de vedere".
El a mai spus că, în final, raportul va ajunge în plen, unde va fi luată o decizie. La rândul său, liberalul Dan Radu Ruşanu a precizat că postul din Colegiul CNSAS aparţine PNL.
"Avem mai multe propuneri pentru ocuparea acestui post, ţinând cont de faptul că Mircea Dinescu a fost din partea PNL, ne vom menţine postul în continuare, iar propunerea o vom face la momentul oportun", a explicat el.
Preşedintele ANI, Cătălin Macovei, a trimis o scrisoare conducerii Parlamentului în care arată că Mircea Dinescu se află, începând cu data de 27 martie 2006, în stare de incompatibilitate şi trebuie revocat din funcţia de demnitate publică de membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close