CCR a anulat voinţa electoratului prin celebra erată în care se constata că nu s-a îndeplinit cvorumul şi n-au votat jumătate din totalul celor înscrişi pe liste.
Curtea Supremă a redeschis dosarul penal cu privire la erata care l-a salvat pe Traian Băsescu, iar judecătorii CCR sunt acuzaţi că au falsificat înscrisuri oficiale.
Câteva zile, atât a durat curajul lui Traian Băsescu de a înfrunta electoratul. Apoi s-a răzgândit şi le-a cerut susţinătorilor săi să boicoteze referendumul şi să nu meargă la urne. În ciuda îndemnurilor sale şi a tuturor democrat-liberalilor, oamenii au votat în număr foarte mare. Liderii USL de atunci anunţau deja o victorie răsunătoare. În acelaşi timp, însă, şi Traian Băsescu îşi serba victoria în faţa sediului de campanie. Preşedintele suspendat a revenit şi la eterna obsesie pentru Antena 3.
La urne s-au prezentat 8,4 milioane de cetăţeni, adică 46% dintre cei înscrişi pe listele electorale. Iar 7,4 milioane dintre ei i-au spus preşedintelui Traian Băsescu să plece. Decizia finală a stat, însă, în mâinile judecătorilor de la Curtea Constituţională. Aceştia trebuiau să decidă dacă listele electorale au fost întocmite corect şi dacă referendumul pentru suspendarea lui Traian Băsesc este sau nu valid.
După o amânare a deciziei, CCR a revenit cu celebra erată care a dus la invalidarea referendumului. Curtea Constituţională a trimis către Monitorul Oficial actul în care stabilea că listele permanente care ar fi trebuit folosite sunt cele de la alegerile prezidenţiale. Adică cele care cuprind toţi cetăţenii cu drept de vot, inclusiv cei de peste hotare. La şedinţa în care Curtea a decis adăugarea unui paragraf eratei care a schimbat soarta referendumului au participat 5 din cei nouă judecători constituţionali, iar şedinţa a fost condusă de Mircea Ştefan Minea. Între timp şi Aspazia Cojocaru s-a răzgândit subit.
Aşa că pe 21 august 2012, Curtea anunţa invalidarea referendumului. După 52 de zile de suspendare Băsescu s-a întors la Cotroceni ca un preşedinte ilegitim.
Între timp DNA-ul a început o vânătoare asupra celor care au votat la referendum. Oamenii, cei mai mulţi bătrâni, au fost luaţi în miez de noapte de către procurori şi duşi la Bucureşti pentru audieri. Altora li s-au luat declaraţii pe loc şi au fost puşi să jure pe Biblie chiar pe capota maşinii. Acum, la trei ani de la referendum, instanţa Supremă anchetează modul în care au ajuns judecătorii CCR să dea acea erată. Cu toţii au fost audiaţi.
"Dosarul Erata" deschis de magistraţii Curţii Supreme a fost trimis procurorilor de la Parchetul General.