Antena 3 CNN Politică Diana Şoşoacă, pedepsită de conducerea Senatului cu cea mai aspră sancţiune

Diana Şoşoacă, pedepsită de conducerea Senatului cu cea mai aspră sancţiune

Narcis Popescu
2 minute de citit Publicat la 15:28 26 Apr 2021 Modificat la 15:49 26 Apr 2021
o_1f472cnmo174n7s5rsomho1tklb.jpg

În ședința respectivă erau analizate sesizările depuse de reprezentanți PNL la adresa Dianei Şoşoacă.

Comisia a întocmit un raport, pe baza căruia conducerea Senatului a dispus sancționarea senatoarei cu avertisment scris.

Avertismentul scris, sancţiunea cea mai gravă

Aceasta este cea mai gravă sancțiune prevăzută de regulamentul parlamentar şi de Statutul deputaților şi senatorilor.

Sancțiunea urmează să fie validată şi de plenul Senatului.

Consecința avertismentului scris este că Şoşoacă nu mai are dreptul de a reprezenta Senatul României în acțiuni interne sau externe timp de trei luni.

Pe ordinea de zi a ședinței Biroului Permanent al Senatului s-a aflat şi reclamația depusă de Diana Şoşoacă la adresa colegelor sale Iulia Scântei şi Alina Gorghiu, pe care le-a acuzat de "linșaj mediatic". Şoşoacă a cerut demiterea Iulei Scântei de la conducerea Comisiei Juridice a Senatului însă conducerea acestei camere a decis să nu dea curs reclamației.

Șefa Comisiei Juridice spune că această structură parlamentară a identificat cinci abateri comise de Şoşoacă:

  • nerespectarea legilor şi a prevederilor regulamentului parlamentar
  • exercitarea abuzivă a mandatului
  • comportament injurios şi calomniator la adresa altor membri ai Parlamentului la şedinţele de plen
  • încălcarea solemnității ședințelor de plen

Scântei a spus că prerogativa de a dispune o sancțiune "proporțională" cu faptele comise de Şoşoacă i-a revenit Biroului Permanent iar Comisia "a luat act" de argumentele depuse în scris, prin e-mail, de senatoare în apărarea sa.

Membrii Comisiei Juridice s-au încuiat cu cheia în sală, de teama senatoarei Diana Șoșoacă

Într-o şedinţă desfăşurată ulterior scandalului din 13 aprilie, membrii Comisiei Juridice din Senat au decis să solicite Agenției Naționale de Medicamente și Dispozitive Medicale, dar și unei structuri din cadrul MApN, să verifice dacă masca de plastic a senatoarei Diana Șoșoacă este conformă cu normele sanitare de protecție împotriva Covid-19.

Şoşoacă invocă motive medicale pentru refuzul său de a purta mască în Parlament şi se afișează frecvent cu un ecran de plexiglas transparent, afirmând că nu scrie în lege cum trebuie să arate o mască

Noua şedinţă s-a desfășurat cu membrii comisiei încuiați pe dinăuntru, în efortul de a evita situația anterioară, când Șoșoacă a intrat peste ei, fentând paza.

Marţi, 13 aprilie, Diana Șoșoacă a avut o zi intensă la Senat. După ce s-a contrat cu Laura Scântei pe tema măștii, a avut un nou schimb de replici și a formulat amenințări în fața intrării de la Comisia Juridică.

Pentru că i s-a refuzat intrarea pe motiv că nu poartă o mască regulamentară, Diana Șoșoacă a sunat la 112, afirmând totodată că a fost amenințată și agresată. 

Diana Şoşoacă, victorie netă în lupta cu uşa Comisiei Juridice

"Vă bateţi joc de votul românilor. Eu sunt un angajat al poporului. Acum încălcaţi legea şi Constituţia. Vreau să văd ordinul scris că nu am dreptul să intru în această şedinţă", a spus Diana Şoşoacă. 

"Am fost lovită la picior. Dacă doamna Scântei vrea să fiu bătută, atunci va avea plângere penală pentru instigare la violență. Cum vă permiteți?", a mai spus senatoarea. 

Diana Şoşoacă a forţat, până la urmă, intrarea în sala Comisiei Juridice şi a pătruns în interior.

"Chiar nu vă este rușine? Asta numiți voi colegialitate și parlamentarism? Să interziceți unui senator să intre să discute cu voi și să fie bătut la ușă? - a strigat senatoarea în fața membrilor Comisiei Juridice, după ce a reușit să ajungă în interior.

Victoria a fost de scurtă durată deoarece senatorii au început să părăsească sala de şedinţă. 

×
x close