Antena 3 CNN Politică Diana Șoșoacă rămâne pe dinafară. Partidul SOS a fost respins oficial de Suveraniștii din Parlamentul European

Diana Șoșoacă rămâne pe dinafară. Partidul SOS a fost respins oficial de Suveraniștii din Parlamentul European

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 10:08 11 Iul 2024 Modificat la 10:08 11 Iul 2024
hepta_6721687
Diana Șoșoacă nu va fi primită de AfD în gurpul Suveraniștii din Parlamentul European. Foto: Hepta

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) şi-a unit miercuri forţele cu alte partide de extremă dreapta din Europa pentru a forma un al treilea grup de extremişti de dreapta în Parlamentul European, însă a respins cererea de aderare a eurodeputaţilor din partidul Dianei Şoşoacă, S.O.S. România.

Noul grup politic a fost prezentatn miercuri în Parlamentul European. AfD devine cea mai mare forţă din grupul „Europa Naţiunilor Suverane”, cu 14 deputaţi din cei 23 de europarlamentari din şapte ţări membre pentru a crea un grup, conform regulamentului.

Pe lângă AfD, grupul Naţiunilor Suverane va include partide mici din Bulgaria, Franţa, Lituania, Polonia, Slovacia, Spania, Cehia şi Ungaria. Cu 28 de eurodeputaţi, acesta va fi mult mai mic decât grupul rival Patrioţii, care are 84 de membri, condus de Rassemblement National (RN) din Franţa şi de partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban. Premierul Georgia Meloni din Italia, care conduce grupul Conservatorilor şi Reformiştilor (ECR), celălalt grup de dreapta dură din PE, a pierdut membri în favoarea Patrioţilor săptămâna trecută.

În schimb, la cererea unor europarlamentari din Ungaria, grupul Naţiunilor Suverane nu i-a primit - din motive care nu au fost precizate - pe cei doi europarlamentari de la S.O.S România, Diana Şoşoacă şi Luis Lazarus.

"La cererea noastră, grupul a respins cererea de aderare a partidului S.O.S. România", a declarat Laszlo Torozckai, membru al partidului Patria Noastră din Ungaria, într-o postare pe reţelele de sociale în care anunţa formarea noului grup.

Pentru a forma o nouă grupare politică în Parlamentul European, care are 720 de membri, sunt necesari 23 de eurodeputaţi care să reprezinte cel puţin un sfert din cele 27 de state membre ale UE. Grupurile se bucură de anumite privilegii legislative şi financiare.

×
x close