Diana Șoșoacă şi-a depus, joi, candidatura la alegerile parlamentare pentru un loc în Senat, după ce a fost exclusă anterior de CCR din cursa pentru alegerile prezidenţiale.
Europarlamentara Diana Şoşoacă, preşedinta Partidului S.O.S. România, a fost prezentă azi la sediul Biroului Electoral de Circumscripţie din Bucureşti atât pentru candidatura sa cât şi pentru a depune listele partidului.
"Astăzi am depus listele pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Conduc lista la Senat, iar la Camera Deputaţilor conduce domnul deputat Dumitru Coarnă. BEC are o listă a interzişilor care pot să candideze (la alegerile prezidenţiale - n.r.). Uimitor, la verificarea normală pe care a făcut-o BEM (Biroul Electoral Municipal - n.r.), Diana Iovanovici-Şoşoacă nu era interzisă să candideze la nicio funcţie a statului român. În acest moment, le-am dat şah-mat. De ce? Pentru că dacă se admite candidatura, ceea ce s-a şi întâmplat, înseamnă că decizia Curţii Constituţionale este una neconstituţională. Dacă îmi resping candidatura, deşi nu sunt pe lista interzişilor de a candida, înseamnă că statul român nu mai există. În acest moment, există încălcarea separaţiei puterilor în stat, există două state paralele: un stat al CCR şi un stat al românilor care îşi doresc România independentă", a declarat Şoşoacă, conform Agerpres.
Ea a precizat că vrea să fie din nou pe lista candidaţilor la europarlamentare.
"Eu sunt europarlamentar, sunt validată, îmi exercit funcţia de europarlamentar. Conform celor menţionate de ei, acest sistem, Parlamentul European, e mai presus de Parlamentul României, mai presus de Guvernul României şi e mai presus de Preşedinţia României. Deci, eu pot să fiu candidată şi validată ca europarlamentar, dar eu nu pot să fiu preşedintele României, pentru că nu sunt lăsată. Vom continua demersurile pentru reinstaurarea statului de drept în România şi va fi din nou şah-mat", a afirmat Şoşoacă.
Candidatura Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale a fost respinsă de o decizie a CCR în urma unor contestaţii, ceea ce a generat o adevărată controversă în spaţiul public.
Astfel, ieşită din cursa pentru Cotroceni, Diana Şoşoacă vrea să fie iar în Parlament. Diana Șoșoacă a mai fost senatoare după ce a fost aleasă pe listele AUR în legislatura din 2020 și apoi a renunțat la mandat după ce a câștigat un mandat de europarlamentar.
Diana Şoşoacă a candidat și la alegerile prezidențiale, însă Curtea Constituțională a validat contestaţia împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă astfel că aceasta a fost exclusă.
Diana Șoșoacă a trimis şi o scrisoare deschisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care îi cere să ia măsuri împotriva deciziei CCR. „Dacă nu reacționați, veți restaura sistemul fascisto-nazisto-stalinist împotriva căruia spuneţi că luptaţi”, i-a scris lidera SOS România președintei CE.