Dezbaterea de miercuri pe tema amendamentelor la bugetul de stat s-a terminat cu mai bine de o oră mai devreme decât se stabilise. Majoritatea amendamentelor depuse de parlamentarii opoziţiei bugetului de stat au fost respinse. Între acestea şi cinci măsuri fiscale aşteptate de mediul de afaceri, printre care suspendarea impozitului minim, TVA de 5% la construcţia de locuinţe noi şi un procent mai mare de fonduri la dispoziţia consiliilor judeţene.
După o zi întreagă de dezbateri, doar două amendamente din câteva mii au reuşit să treacă de barajul parlamentarilor puterii.
Cu scandal. Aşa au reuşit parlamentarii să voteze în prima parte a zilei cele 29 de articole ale bugetului de stat. Parlamentarii PSD şi PNL au părăsit la un moment dat sala, revoltaţi că democrat-liberalii nu au respectat înţelegerea politică provind unele amendamente referitoare la bugetele locale. Opoziţia a lipsit din sală două ore, timp în care parlamentarii PD-L şi aliaţii lor au adoptat pe bandă rulantă proiectul bugetului de stat.
În timp ce Mircea Geoană părea decis ca PSD să-şi ducă lupta până la capăt, Emil Boc era convins că totul rămâne cum a stabilit guvernul.
În plen, votul nu a fost lipsit de schimburi dure de replici. Ţinta predilectă a fost preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, acuzată de fraude la votul din plen.
Parlamentarii Puterii n-au fost impresionaţi nici măcar atunci când a fost vorba despre bani pentru biserici, ceruţi de deputatul social-democrat Ioan Munteanu.
Obisiţi după o zi de dezbateri, parlamentarii au decis să încheie şedinţa mai devreme. Roberta Anastase a suspendat lucrările până joi, la ora 10:00.
Antena 3