Grabă mare la Camera Deputaţilor. Deputaţii au aprobat, marţi, la vot final, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul privind Legea ANI, document retrimis Parlamentului de către şeful statului după ce Legislativul modificase actul normativ în urma unei decizii a Curţii Constituţionale. În favoarea legii s-au pronunţat 201 deputaţi, fiind înregistrat doar un vot "împotrivă" şi 11 abţineri. Proiectul privind Codul de procedură civilă a fost adoptat la rândul său cu 213 voturi "pentru" şi o abţinere, iar Codul de procedură penală, 212 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi trei abţineri.
Parlamentarii acestei camere hotărâseră să nu mai aştepte ziua de miercuri pentru votul final la Legea ANI, Legea de abilitare a Guvernului să emită ordonanţe în vacanţa parlamentară şi la Codurile de procedură civilă şi penală. Până şi reprezentanţii PSD+PC au anunţat că vor susţine aceste pachete de lege. Pentru a intra în aplicare, noua lege ANI şi codurile mai au de trecut un hop: cel reprezentat de Senat, care recent a a furnizat o surpiza neplăcută Puterii, anulând o bună parte din atribuţiile Agenţiei Naţionale de Integritate aşa cum fuseseră convenite de către colegii deputaţi.
"Am avut o discuţie cu liderii de grup şi vă propunem ca astăzi la ora 17.00 să dăm un vot final pe cele patru proiecte de lege care sunt extrem de importante pentru noi ca ţară, şi vorbim de ANI, de Codul de procedură civilă şi Codul de procedură penală şi Legea de abilitatare a Guvernului, urmând ca mâine (miercuri - n.r.), de la 12.30, să avem o sesiune de vot final în care să supunem la vot ceea ce am discutat în cursul zilei de astăzi şi ceea ce mai discutăm", a anunţat de la prezidiu preşedintele Camerei, Roberta Anastase.
Ea a ţinut să le explice deputaţilor că ar bine să se să epuizeze "cât mai multe dintre proiectele de pe ordinea de zi" astfel încât săptămâna viitoare să fie descărcaţi şi să discute "numai rapoartele care vin la sfârşitul acestei săptămâni" de la comisii.
Propunerea liderilor de grup, care potrivit preşedintelui Camerei a fost luată prin consens, a fost adoptată de plen cu 74 de voturi "pentru", şase voturi "împotrivă" şi două abţineri.
De altfel, grupul Alianţei PSD+PC a anunţat că va vota în favoarea Codurilor de procedură civilă şi penală şi a Legii ANI, pe motiv că prevederile codurilor duc la creşterea încrederii cetăţenilor în justiţie, iar forma Legii ANI asigură transparenţă totală a declaraţiilor de avere.
Deputaţii Bogdan Ciucă, Mircea Duşa, Ciprian Nica şi Florin Iordache au subliniat că cele trei proiecte sunt foarte importante şi contează la întocmirea raportului pe justiţie al Comisiei Europene.
"PSD+PC susţine adoptarea celor două Coduri. Grupul PSD+PC şi-a făcut treaba cu profesionalism şi fără comandă politică. Sunt coduri moderne, şi suntem foarte preocupaţi să găsim soluţii alternative la instanţele de judecată", a afirmat Ciucă.
Social-democratul Florin Iordache a menţionat că la Codul de procedură penală au fost aduse elemente de noutate cum ar fi introducerea judecătorului de Cameră Preliminară care are rolul ca, în 10-15 zile, să constate dacă au fost îndeplinite procedurile legale ale rechizitoriului procurorului. Iordache a arătat că, astfel, durata proceselor va scădea. "A dispărut recursul ca şi cale ordinară", a mai spus deputatul PSD, adăugând că apar arestul la domiciliu şi procedura expertizei.
"Aceste prevederi cresc încrederea populaţiei în justiţie şi dau un semnal că România nu mai are nevoie de monitorizare pe justiţie", a spus Florin Iordache, arătând că Parlamentul şi-a îndeplinit rolul important de a legifera, Guvernul urmând să vină cu cele două legi pentru aplicarea Codului Penal cu Codul de Procedură Penală, precum şi pentru aplicarea Codului Civil cu Codul de Procedură Civilă.
În ceea ce priveşte Legea ANI, Iordache a precizat că a dorit să existe o singură declaraţie de avere şi de interese şi să existe o totală transparenţă a acestor declaraţii.
Camera Deputaţilor a adoptat deja , marţi, pe articole, Codul de procedură civilă, Legea ANI şi dezbate la această oră Codul de procedură penală.
Antena3.ro