Antena 3 CNN Politică Deputaţii, revoltaţi că presa le impută facturile telefonice, deşi plătesc din buzunar numai roaming-ul

Deputaţii, revoltaţi că presa le impută facturile telefonice, deşi plătesc din buzunar numai roaming-ul

3 minute de citit Publicat la 13:03 21 Mai 2010 Modificat la 13:03 21 Mai 2010
Deputaţii, revoltaţi că presa le impută facturile telefonice, deşi plătesc din buzunar numai roaming-ul
Parlamentarii s-au revoltat după ce presa a prezentat date şi cifre privitoare la facturile telefonice exorbitante pe care Camera Deputaţilor sau Senatul ar fi nevoite să le plătească pentru proprii săi reprezentanţi. Nervos , liberalul Eugen Nicolaescu a tunat şi fulgerat împotriva ziariştilor în ultima şedinţă a Birorului permanent al camerei , el arătând că-şi plăteşte singur întreaga factură telefonică pe care o adună pe telefonul de serviciu. Secretarul general al camerei, Gheorghe Barbu i-a mai potolit din patos demonstrându-i că în fapt deputaţii nu plătesc din propriul buzunar decât o parte din roaming atunci când acesta depşeşte suma fofetară. În rest, cele 400 de minute gratuite pe care le primeşte fiecare deputat de rând în baza unui abonament de 14 euro fără TVA sunt plătite de Cameră. În cazul în care un deputat depăşeşte numărul de minute, valoarea facturii este suportată din suma forfetară primită de fiecare parlamentar.
În luna martie, majoritatea deputaţilor nu au făcut exces de telefoanele mobile de serviciu. Cu excepţia însă liberalului Relu Fenechiu care şi-a făcut un obicei în a butona tastele decontând facturi de peste 10 milioane de lei vechi, de acestă dată de 11,42 milioane.
Şi social-democraţii Valeriu Zgonea şi Nicu Bănicioiu sunt fani ai vorbitului pe bani publici: primul a cumulat o factură de 1047 lei, iar cel de- al doilea de doar 427. factura lui Adrian Năstase se ridică la rândul său la 670 de lei. Pe locul trei s-a plasat pedelistul Costică Canacheu cu o factură de 1.000 lei.
Convorbiri lungi au avut şi reprezentanţi ai altor partide parlamentare: liderul grupului minorităţilor, Varujan Pambuccian a vorbit în martie de 968 de lei, democrat-liberalul Ioan Oltean de 716 lei, colegul său de formaţiune, Iulian Iancu de 709 lei, iar udemeristul Attila Korodi de 684 lei.
Dezvăluirile din presă au fost interpretate de unii deputaţi ca un atac la adresa imaginii Parlamentului. Liberalul Eugen Nicolăescu a criticat în ultima şedinţă a conducerii Camerei modul eronat în care sunt prezentate pe site unele informaţii economice legate de cheltuieliele parlamentarilor.
?Raportările care au fost făcute, din punctul meu de vedere, sunt raportări făcute fără a se asigura că cifrele respective reprezintă cu adevărat realitatea. Şi dau un singur exemplu, unul singur, ca să nu fie dubii. Sigur că se înregistrează otova cheltuiala telefonică a unui parlamentar şi se pune aceea pe site. După opinia mea, este o greşeală, pentru că nu este realitatea. Realitatea este cheltuiala pe care o face Camera cu acel telefon, nu cât a consumat parlamentarul? a susţinut deputatul PNL
El a fost contrazis însă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase care a atras atenţia că instituţia este cea care plăteşlte cea m,ai mare parte a facturilor aleşilor şi nu deputaţii.
?Am verificat, tocmai de aceea, şi n-am verificat de acum, am verificat-o de acum o lună şi ceva. Suntem în următoarea situaţie: Camera plăteşte. În plus, printr-un memorandum adoptat în Biroul permanent acum mult timp, mulţi ani, suntem în situaţia în care diferenţa între cât are gratuit se plăteşte din suma forfetară? a arătat Anastase.
În ciuda evidenţei, Nicolăescu a susţinut că această stare de lucruri nu ar fi adevărată.
?Doamnă, se dă factura deputatului, se duce la Vodafone, o plăteşte. Şi eu procedez la fel în fiecare lună. Adică îmi spuneţi că nu este adevărat ce fac? Vă dezinformează pe dumneavoastră? a ssusţinut deputatul PNL.
Afirmaţiile sale au fost combătute însă cu cifre de secretarul general al Camerei, Gheorghe Barbu.
?Că scoateţi bani din buzunar şi plătiţi, este un lucru. Dar plătiţi din banii proprii numai roaming. Din sumă forfetară plătiţi ce depăşiţi 400 de minute, până vă încadraţi în suma forfetară cu cheltuielile. Dacă aţi depăşit suma forfetară cu cheltuielile, atunci plătiţi din buzunar. Aceasta este deosebirea. Deci, aveţi 400 de minute, deputaţii obişnuiţi, fără funcţii, da? gratuite, pe baza unui abonament de vreo 14 sau 17 euro, nu reţin chiar în acest moment, cred că 14 euro cu TVA cu tot şi se plăteşte în acest mod: 400 gratuit, ce este depăşit se plăteşte din suma forfetară. Dacă nu încape în suma forfetară, din buzunar, roamingul se plăteşte din buzunar. Excepţii sunt 41 de persoane care au funcţii: Biroul permanent, preşedinţii de comisii, liderii de grup, excepţii de la această regulă? a explicat Barbu, arătând că numai roaming-ul nu poate fi suportat din suma forfetară.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close