În același dosar mai sunt urmăriți penal Gelu Ștefan Diaconu și Mihai Gogancea-Vătășoiu, președintele și respectiv vicepreședintele ANAF la data faptelor, precum și alți opt inculpați.
Cei doi sunt acuzaţi că au deturnat milioane de euro din banii destinaţi romilor.
Cei doi deputaţi ar fi făcut presiuni la aceştia pentru a promova o lege de amnistie fiscală pentru romi. În urma scandalului, ministrul Finanţelor a cerut demisia celor doi din fruntea ANAF.
Prejudiciul în acest dosar s-ar ridica la 5,4 milioane de euro fonduri europene, plus 674.000 de euro de la buget.
Complicele lui Voicu, Nicolae Păun, de la Partida Romilor, are o listă şi mai lungă de acuzaţii. Printre altele, ar fi făcut presiuni directe, dar şi prin Mădălin Voicu pe lângă şefii ANAF să se redacteze un proiect de lege care să scutească anumite categorii de romi de la plata asigurărilor de sănătate.
Pentru asta, procurorii spun că Păun i-a plătit unei persoane din familia lui Voicu, cel mai probabil soţiei, 48.000 de euro. Deputatul PSD trebuia să intervină şi el pe pe lângă demnitari şi să promoveze legea amnistiei fiscale pentru romi.
Nici ea, nici deputatul Minorităţilor Naţionale, Nicolae Păun nu au făcut declaraţii.
Cercetările în acest caz au început în urmă cu câteva luni, după un denunţ. Anchetatorii au suspiciuni că în ultimii ani, formaţiunea a accesat bani de la Uniunea Europeană pentru programe dedicate incluziunii sociale a romilor, dar şi pentru ajutorarea acestora şi i-ar fi folosit în alte scopuri.
Numai în perioada 2007-2013 au fost realizate 70 de proiecte în valoare toală de peste 170 de milioane de euro.
Deputatul PSD Mădălin Voicu a anunțat, la începutul lunii februarie, la Antena 3, că se retrage din politică de la 1 noiembrie, după ce va termina acest mandat.
Ce acuzații li se aduc lui Nicolae Păun și Mădălin VoicuVOICU MĂDĂLIN ȘTEFAN, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- trafic de influență
- fals în declarații
- spălare a banilor toate în formă continuată
PĂUN NICOLAE, care deține și calitatea de președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene
- schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene
- deturnare de fonduri
- spălare a banilor
- efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite
- cumpărare de influență
- influențare a declarațiilor toate în formă continuată