Iniţiativa legislativă a fost depusă la Senat, în urmă cu câteva zile şi urmăreşte, practic, revenirea la legea iniţială de organizare a referendumului. Cu alte cuvinte, dacă acum, acesta este admis prin votul majorităţii plus unu a cetăţenilor Prezenţi la vot, deputaţii democrat-liberali vor ca demiterea presedintelui să fie aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale.
Ceea ce face ca demiterea să fie aproape imposibilă. Şi asta pentru că, pe listele electorale, sunt înscrişi peste 18 milioane de români, iar ca demiterea preşedintelui să fie aprobată, ar trebui să voteze peste nouă milioane de români. Un alt exemplu de cât de greu ar putea trece un referendum organizat după această formă a legii, este turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2009.
Atunci doar 10 milioane de români s-au prezentat la vot. Şi alta era miza. Oricum, până una alta, iniţiativa a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, iar acum se află, în procedură de urgenţă, la comisiile din Senat.