Doleanţele parlamentarilor PDL cu privire la nevoile de finanţare ale propriilor colegii uninominale vor fi soluţionate în acest an numai parţial şi numai creşterea economică şi, implicit, rectificările bugetare care vor urma vor permite acest lucru, susţin surse democrat-liberale. Conform surselor citate, premierul Emil Boc a reuşit miercuri, în bună parte să potolească nemulţumirile deputaţilor PDL cu privire la lipsa finanţării pentru colegii. Primul-ministru a arătat spre buzunarele cam destrămate ale actualului buget de stat, dar a fluturat promisiunea viitoarelor rectificări bugetare pentru anumite proiecte punctuale. În schimb, pentru a uşura procesul de adoptare a proiectului de buget pe 2010, Boc le-a cerut aleşilor să nu aglomereze cu mii de amendamente procesul de dezbatere al bugetului prin comisiile parlamentare pentru ca jumătatea lunii ianuarie să prindă statul român cu un buget gata adoptat. Drept urmare, deputaţii PDL se vor limita la susţinerea a câte unul sau două amendamente care să privească nevoile punctuale din circumscriţiile electorale pe care le reprezintă.
Premierul Emil Boc a reuşit să potolească spiritele aprinse ale propriilor parlamentari care aveau o serie de reproşuri de făcut atât guvernului, cât şi conducerii centrale a partidului pentru modul în care s-a decis sacrificarea necesităţilor colegiilor uninominale pe altarul asigurării adoptării bugetului propus pentru 2010.
Conform surselor citate, Boc a reluat în bună parte argumentele deja prezentate ieri senatorilor PDL: lipsa de fonduri, necesitatea cheltuirii cu chibzuinţă a puţinelor resurse financiare existente în prezent în conformitate cu angajamentele asumate faţă de FMI, nevoia asigurării unei majorităţi parlamentare care să permită accelerarea calendarului de adoptarea acestui buget de către legislativul României până la data de 15 ianuarie, ca bază pentru discuţiile viitoare cu delegaţia FMI menite să elibereze primirea tranşelor trei şi patru de împrumut extern.
Nu puţini au fost democrat-liberalii care i-au imputat totuşi premierului că a favorizat acordarea anumitor sume unor judeţe dominate de aleşii opoziţiei, în detrimentul circumscripţiilor controlate de PDL. Boc a promis însă că va căuta să găsească finanţare pentru unele proiecte ale deputaţilor PDL, cu condiţia ca amendamentele să fie bine argumentate şi să precizeze clar sursele de finnaţare.
Banii vor proveni doar în foarte mică măsură din actualul buget. Cea mai mare parte a propunerilor de finanţare pentru colegiile PDL vor fi soluţionate treptat, de-a lungul acestui an, dacă veniturile care vor fi colectate vor permite acest lucru, le-a comunicat Boc deputaţilor PDL.
Pentru a mulţumi pe toţi, Boc le-a recomandat acestora să vină numai cu câteva amendamente care să privească soluţionarea anumitor probleme punctuale cu care se confruntă colegiile pe care le reprezintă.
?Noi am decis să ne menţinem unele amendamente: fiecare parlamentar va depune câteva urmând a fi adoptate pentru a servi ca bază pentru viitoarele rectificări bugetare. Acum nu sunt bani, de aceea finanţarea acestor proiecte va depinde de rectificarea bugetară, de modul în care sunt aplicate standardele de cost. Nu este vinovat cel care cere, ci cel care nu dă? ne-a explicat liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.
La rândul său, vicepreşedintele Ioan Oltean crede că oricum o inflaţie de amendamente nu ar fi servit decât la îngreunarea procesului de adoptare a unui buget de stat. ?Din experienţa mea parlamentară, bugetul s-a adoptat în proporţie de 90-95% în formula propusă de guvern. Acolo unde parlamentarii au venit cu amendamente bine organizate şi temeinice, care precizau clar sursele de finanţare, s-a găsit înţelegere şi au fost adoptate? ne-a declarat Oltean, sugerând că aceste cazuri au fost mult mai puţine decât afluxul de amendamente respinse.
Marius Vulpe, Antena3.ro