Antena 3 CNN Politică Deputaţii nou aleşi, cu gândul la maşinile de serviciu

Deputaţii nou aleşi, cu gândul la maşinile de serviciu

Deputaţii nou aleşi, cu gândul la maşinile de serviciu
12 Dec 2008   •   18:23

Peste 50 deputaţi nou aleşi au bătut vineri holurile parlamentului pentru a depune declaraţiile de avere, a face fotografii şi a-şi ridica legitimaţiile de parlamentar şi cartelele de vot. La rândul lor, cei din provincie au ales unde se vor caza, hotel şi gazdă. Maşinile de serviciu au reprezentat însă adevăratul of pentru unii dintre ei, nemulţumiţi fie că ar fi primit o maşină stricată, cazul Sulfinei Barbu, sau că foştii aleşi nu le-au predat la administraţie.
De remarcat că foarte puţini dintre ei s-au arătat rătăciţi în hăţişurile birocratice. Explicabil în condiţiile în care mulţi provin din rândurile administraţiei locale, având în spate mandate de preşedinţii de CJ-uri, de consilieri locali sau primari.
18 ghişee i-au aşteptat vineri la Palatul Parlamentului pe noii deputaţi aleşi. Fiecare din ei a primit o mapă cu documentele necesare pentru a se familiariza cu mecanismele legislative: Regulamentul privind Statulul deputaţilor şi senatorilor, Regulamentele Camerei Deputaţilor şi Senatului şi un ghid practic al clădirii Parlamentului.
Printre cei mai matinali aleşi sosiţi la Parlament s-au numărat democrat-liberalul Silviu Prigoană şi social-democratul Adrian Năstase.
?Unde mi-e maşina?? a întrebat hâtru Prigoană pe funcţionarii prezenţi la mica ceremonie. ?Numai să nu fie la Tamara? a comentat democrat-liberalul la auzul veştii că autoturismul respectiv nu fusese încă predat de fostul deputat PRM Mătuşa Tudor. Cu o problemă similară s-a confruntat şi colegul său de partid, Sever Voinescu, care a aflat că maşina care urma să-i fie repartizată nu fusese încă predată de fostul possesor.
Ghinionistă a fost şi democrat-liberala Sulfina Barbu care a primit o maşină stricată, cu ?plafonul înfundat?. ?Sper că a fost o glumă, deoarece domnişoara care mi-a comunicat acest lucru râdea. Mi se pare o avarie destul de gravă şi am rugat-o poate găsesc altă Maşină?, a comentat Barbu.
Silviu Prigoană a dat semne că iţele birocratice îi făceau probleme şi în domeniul declaraţiei de avere: documentul nu mai era actualizat de la 30 noiembrie, când omul de afaceri nu căpătase încă oficial statutul de parlamentar. "Luaţi-l pe Silviu, că e proaspăt, scârţâie ca nou", i-a îndemnat pe funcţionari social-democratul Mădălin Voicu, cu ştate parlamentare mai vechi.
?Ultima a fost minunată, am ieşit cu ochii închişi. La fel ca politica românească", a comentat relaxat veteranul Adrian Năstase, după şedinţa foto necesară pentru emiterea legitimaţiei de serviciu.
Năstase a depănat apoi amintiri din prima sa zi de parlamentar, din 1990. ?Fac parte din cei foarte puţini parlamentari care au făcut acest circuit şi îl cunosc. Doar 5 sau 6 suntem din vechea gardă, din primul Parlament?, a constatat liderul PSD.
Năstase nu a fost singurul din vechea gardă care s-au prezentat pentru a-şi pune în ordine calitatea de parlamentar. Liberalul Eugen Nicolescu, social-democratul Iulian Iancu, Sulfina Barbu de la PD-L au trecut prin completarea formularelor aprope nebăgaţi în seamă.
Emoţionată însă de atenţia mediei s-a arătat novicea liberală Alina Gorghiu. Noroc cu ajutorul dat de Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu care a asistat-o în completarea hârtiilor.
Mai satisfăcut a părut deputatul PD-L, reprezentant al diasporei SUA, Mircea Lubanovici, care a repetat, la tot pasul, ?It`s OK?.
Restul deputaţilor mai dispun de încă trei zile pentru peregrinarea pe la ghişee, astfel încât noul Parlament să fie convocat de către preşedintele Traian Băsescu luni, 15 decembrie.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close