Antena 3 CNN Politică Deputaţii liberali au depus moţiunea simplă pe Educaţie

Deputaţii liberali au depus moţiunea simplă pe Educaţie

5 minute de citit Publicat la 12:42 17 Mar 2009 Modificat la 12:42 17 Mar 2009
Deputaţii liberali au depus moţiunea simplă pe Educaţie
Deputatul Alina Gorghiu a depus a depus, marţi, în plen, moţiunea simplă pe educaţie iniţiată de parlamentarii liberali şi intitulată "Educaţia sub cenzura Ecaterinei Andronescu, istoria se repetă", un demers care s-ar vrea o reacţie la "bâlbâielile" ministrului Educaţiei.

Procedura de depunere a moţiunii nu a fost lipsită de contestaţii. Social-democratul Anghel Stanciu a atacat depunerea acestui act, susţinând că deputatul liberal Alina Gorghiu nu trebuia să facă referire la conţinutul acesteia.
Stanciu a spus că, în opinia lui, moţiunea nu a fost depusă în plen şi că, de fapt, aceasta "ar putea să implice o scrisorică".

Preşedintele de şedinţă, democrat-liberalul Ioan Oltean nu a împărtăşit părerea colegului de guvernare, susţinând că moţiunea a fost depusă respectând prevederile legale şi a pus zelul liberalei Alinei Gorghiu de a comenta pe marginea textului pe seama lipsei sale de experienţă parlamentară.
Liberalii cer revocarea unor ordine ale ministrului Educaţiei, referitoare la orele de istorie scoase din programă, la orele de educaţie fizică şi sport, de limbă străină "scoase din trunchiul comun".

Acţiunile ministrului Andronescu, incoerente
Deputaţii PNL susţin că moţiunea depusă marţi în Parlament are drept scop principal apărarea intreselor elevilor şi profesorilor şi cer organizarea unei dezbateri publice având ca temă reconsiderarea planului cadru de învăţământ preuniversitar, pentru a identifica soluţia potrivită pentru păstrarea acelor discipline utile şi eliminarea sau diminuarea celor care încarcă programul elevilor. PNL menţionează, în paralel, că sprijină reducerea orelor din programa elevilor.
Liberalii critică, în textul moţiunii simple pe educaţie, măsurile luate de Ecaterina Andronescu privind diminuarea orelor de sport, istorie şi limbi străine, dar şi lipsa unei strategii unitare privind sistemul de învăţământ preuniversitar, susţinând că acţiunile ministrului sunt incoerente.
"În anul 2009, la conducerea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovaţiei, doamna Andronescu şi-a lansat activitatea printr-un set de măsuri drastice legate de reducerea orelor din aria curriculară, prin diminuarea orelor de sport, istorie si limbă modernă. Mai mult, ordinele emise de doamna ministru dovedesc lipsa unei strategii unitare privind sistemul de învăţământ preuniversitar. Încă de la începutul mandatului său, acţiunile doamnei ministru Andronescu au dovedit incoerenţa şi incompetenţa Guvernului Boc în a gestiona procesul de reformă al educaţiei", se arată în textul moţiunii simple a liberalilor vizând domeniul educaţiei.
Andronescu este acuzată că a acţionat pripit, fără a consulta toţi factorii implicaţi, şi nu şi-a asumat responsabilitatea atunci când măsurile sale au fost criticate. Prin eliminarea unor ore din programa şcolară, Andronescu a dovedit "dispreţ" faţă de profesori, elevi şi părinţi, susţin iniţatorii moţiunii. "Este de menţionat şi faptul că doamna ministru a fost chemată să dea explicaţii pentru aceste decizii şi de către membrii Comisiei de Învăţământ a Camerei Deputaţilor, mai ales de cei ai partidului partener la guvernare, PD-L", amintesc liberalii.
Excluderea orei de istorie, efecte grave la cunoaşterea ''cărţii de căpătâi'' a fiecărui popor
Liberalii critică, în textul moţiunii, scoaterea istoriei din programa de clasa a XII-a a mai multor categorii de licee, cele cu profil tehnologic, la puţin timp după ce orele de educaţie fizică, dirigenţie şi limbă străină au fost scoase din programa obligatorie.  "Această excludere abuzivă a singurei ore de istorie, cu referire explicită la o istorie integratoare, se va aplica din anul scolar 2009-2010 la aproape 60 de specializări din invăţământul românesc (industrial, agricol, telecomunicaţii, silvic, textile, construcţii, etc.). Practic, s-a lăsat doar o oră de istorie numai la liceele de elită, încălcându-se grav atât dreptul la educaţie democratică şi integratoare al tuturor elevilor, cât şi egalitatea şanselor în privinţa accesului la cunoaşterea ''cărţii de căpătâi'' a fiecărui popor. Ca o consecinţă directă, marea majoritate a viitorilor cetăţeni vor ajunge să nu cunoască şi să nu înţeleagă noţiuni precum: Constituţie, Parlament, Guvern, putere si opoziţie, vot universal, pluralism politic, separarea puterilor în stat, democraţie şi totalitarism, război rece, integrare şi globalizare, cunoştinţe pe care le deprind în chiar acest curs", susţin deputaţii PNL.

Deciziile în domeniul educaţiei fizice, în contradicţie cu programul de guvernare
Al doilea aspect atacat de liberali este cel legat de eliminarea orelor de educaţie fizică.  "În anul 2001, guvernul Năstase, din care făcea parte şi doamna Ecaterina Andronescu, aflată la conducerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, a lansat un ambiţios proiect care viza dezvoltarea sistemului de educaţie fizică şi sport prin construirea a 400 de săli de sport în toată ţara. În a doua jumătate a anului 2004, aproape de alegerile parlamentare şi prezidenţiale, proiectul celor 400 de săli de sport a fost declarat îndeplinit si asumat ca o realizare a guvernării Năstase", se arată în textul amintit.
În aceste condiţii, prin punerea în aplicare a deciziei anunţate de ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu "neagă una din realizările unui guvern anterior din care a făcut parte şi lasă fără obiect de activitate infrastrucura şcolară cu care partidul din care face parte s-a lăudat anterior".
De altfel, în ţările Uniunii Europene se pune mare accent pe importanţa educaţiei fizice, printr-un numar minim obligatoriu săptămânal de 2 ore de educaţie fizică, ajungandu-se chiar şi la 5 ore în anumite situaţii-cazul Germaniei, Danemarcei, Spaniei, amintesc deputaţii PNL.
Deciziile ministrului sunt surprinzătoare, susţin liberalii, intră în contradicţie cu reînfiinţarea ministerului Tineretului şi Sportulul. "De altfel, printre deciziile anterioare luate de doamna ministru în materie de sport se regăsesc, din păcate, şi alte acte dezastuoase. În timpul mandatului precedent de ministru, în anul 2003, doamna Andronescu desfiinţa Cluburile Sportive Şcolare Independente. Aveam totuşi speranţa ca doamna Ecaterina Andronescu să fi învăţat diferenţa dintre educaţia fizică şi sportul de performanţă, până la acest al doilea mandat de ministru", spun deputaţii PNL.
Liberalii atrag atenţia că România se află pe locul trei la capitolul obezitate infantilă, 54 % din preşcolarii români consumând zilnic alimente cu un număr prea mare de calorii.
PNL: ?Andronescu a procedat la fel ca Nicolae Ceauşescu?
Un al treilea aspect semnalat de liberali priveşte orele de limbă străină. "Este inadmisibil ca un stat membru UE să elimine studiul unei limbi străine din programa de învăţământ preuniversitar. În sistemul educaţional românesc, aprofundarea unei limbi străine este calea sigură a unui progres civilizaţional", se arată în textul moţiunii.
"În cazul eliminării limbii moderne din orarul elevilor, Ecaterina Andronescu a procedat la fel ca Nicolae Ceauşescu, printre măsurile acestuia numărându-se şi diminuarea orelor de limbă străină studiate în şcoli şi licee", critică liberalii.
Prin măsurile luate, ministrul Ecaterina Andronescu face uitat obiectivul anunţat de Guvernul Boc de a realiza un sistem educaţional stabil, echitabil, eficient şi relevant şi de a introduce un curriculum şcolar bazat pe competenţe, mai susţin semnatarii moţiunii.
"Atâta timp cât prin modificarea planurilor cadru de învăţământ preuniversitar nu s-a creat nicio nouă orientare, bazată pe competenţe, a învăţământului, constatăm că ministrul Educaţiei a încălcat grav prevederile programului de guvernare, prin nerespectarea principiile acestuia", se arată în moţiune.
Liberalii spun că Andronescu "ar trebui să lase actul de guvernare pe seama unor persoane mai pricepute? şi cer restului parlamentarilor să ia ?act de gravitatea greşelilor acesteia şi să-i sancţionaţi activitatea de până acum, votând această moţiune simplă".
"În aceste condiţii, este obligatoriu ca doamna ministru să revină asupra deciziilor de eliminare a orelor de sport, istorie şi limbă modernă din programa preuniversitară, printr-o recalculare a tuturor factorilor implicaţi si a repercursiunilor sociale, educative şi sportive ce ar putea fi afectate", conchid iniţiatorii moţiunii simple pe educaţie.

Antena3.ro

×
x close