Antena 3 CNN Politică Deputaţii dau cu tifla ordonanţei lui Boc: O lege privind interzicerea plantelor halucinogene, adoptată

Deputaţii dau cu tifla ordonanţei lui Boc: O lege privind interzicerea plantelor halucinogene, adoptată

Deputaţii dau cu tifla ordonanţei lui Boc: O lege privind interzicerea plantelor halucinogene, adoptată
09 Feb 2010   •   14:43

Deputaţii nu au ţinut seama de apelurile democrat-liberalilor de a aştepta ordonanţa de urgenţă pe care guvernul Boc urmează a o aproba miercuri pentru interzicerea consumului de plante cu proprietăţi hgalucinogene şi au adoptat astăzi o un proiect de lege care tratează exact acelaşi subiect. Mai disciplinaţi, membrii comisiei de la Senat au respins o iniţiativă legislativă similară pentru a oferi Executivului posibilitatea de a face din ordonanţa sa un act necesar
Proiectul adoptat de Camera Deputaţilor a fost iniţiat de o serie de deputaţi social-democraţi şi prevede interzicerea comercializării, distribuirii şi livrării plantelor al căror consum are efecte halucinogene sau euforic este interzisă". Încălcarea acestei interdicţii este sancţionată cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar tentativa se pedepseşte.

Reprezentantul Guvernului, secretarul de stat pentru Relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, a cerut în plen ca acest proiect să nu fie votat, el invocând ordonanţa de urgenţă pe care Guvernul o va adopta mâine pe ceastă temă.

"Ne dorim să găsim soluţia cea mai bună", a spus Iliescu, în plenul Camerei Deputaţilor, precizând că Executivul a depus o notificare în acest sens şi la Comisia Europeană şi că se aşteaptă şi punctul de vedere de la Bruxelees în materie.

Deputatul Sever Voinescu a precizat că PDL susţine iniţiativa legislativă, dar aşteaptă şi ordonanţa de urgenţă a Guvernului, el pledând pentru o anumită "coerenţă" între acţiunile Legislativului şi Executivului.

Cristian Dumitrescu (PSD) a replicat că Parlamentul "nu este la concurenţă" cu Guvernul şi a apreciat ca fiind "profund dăunător pentru parlamentarism" să fie aşteptată emiterea unei ordonanţe de urgenţă.

Propunerea legislativă, iniţiată de care deputaţii PSD Ileana Cristina Dumitrache, Cristian Dumitrescu, Florin Iordache, Costică Macaleţi, Mugurel Surupăceanu şi Tudor Ciuhodaru (independent) a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Dacă la Cameră, deputaţii nu au ţinut cont de demersul paralel al Guvernului, la Senat, membrii Comisiei de sănătate publică au decis să respingă trei alte propuneri legislative, care tratau aceeaşi temă deşi unul din proiecte era susţinut chiar de preşedintele Camerei Deputaţilor, democrat-liberala Roberta Anastase.

Pentru a-şi justifica decizia de respingere, senatorii comisiei au făcut apel la necesitatea unei dezbateri unitare a tuturor iniţiativelor din domeniu, dar au amintit şi de intenţia Guvernului de a emite o ordonanţă de urgenţă în acest sens.

Premierul Emil Boc a cerut, vineri, ministrului Sănătăţii să finalizeze în regim de urgenţă un act normativ privind interzicerea consumului de plante halucinogene, indiferent dacă există sau nu un aviz al Comisiei Europene, arătând că distribuirea acestor substanţe provoacă numeroase decese printre tineri.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close