"Astăzi s-a luat în discuţie chestiunea legată de ceea ce înseamnă Parlamentul unicameral versus Parlamentul bicameral. Votul dat în comisie a fost pentru un Parlament unicameral, argumentele aduse aici fiind multiple, ţinând cont, pe de-o parte, de ceea ce înseamnă eficienţa activităţii parlamentare, văzând că astăzi acest Parlament bicameral al României nu este eficient", a declarat preşedintele Comisiei juridice, democrat-liberalul Daniel Buda.
Un alt argument, a mai spus Buda, pentru trecerea la o formă de Parlament unicameral este cel legat de "reducerea cheltuielilor de funcţionare".
Preşedintele Comisiei juridice a subliniat că în cadrul aceleiaşi şedinţe "s-a tranşat şi chestiunea legată de numărul de parlamentari, stabilindu-se că Parlamentul poate să aibă până la numărul maxim de 300 de parlamentari, în funcţie de evoluţia demografică a ţării".
"Am stabilit să facem acest lucru prin Constituţie tocmai pentru a consolida acest lucru, având în vedere că nu este la îndemâna oricui ca o Constituţie să fie modificată. Altfel am fi riscat să intrăm într-o zonă care să permită să fie modificată legea foarte uşor, orice altă lege care reglementează numărul de parlamentari", a afirmat Daniel Buda.
Totodată, s-a decis ca vârsta minimă pentru alegerea unui cetăţean român să fie 18 ani. La dezbateri au participat reprezentanţii mai multor instituţii, printre aceştia numărându-se şi Avocatul Poporului, profesorul Gheorghe Iancu, precizează AGERPRES.