Antena 3 CNN Politică Deputaţii au adoptat Legea pensiilor: Vârsta de pensionare, egalizată. Punctul de pensie, menţinut

Deputaţii au adoptat Legea pensiilor: Vârsta de pensionare, egalizată. Punctul de pensie, menţinut

2 minute de citit Publicat la 20:52 15 Sep 2010 Modificat la 20:52 15 Sep 2010
Deputaţii au adoptat Legea pensiilor: Vârsta de pensionare, egalizată. Punctul de pensie, menţinut

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri seară, proiectul Legii pensiilor, după o dezbateri maraton care au durat circa 10 ore. Proiectul a fost adoptat cu 170 voturi "pentru", 2 "împotrivă" şi 3 abţineri, în absenţa reperezentanţilor PSD şi PNL.

Discuţiile asupra legii au fost marcate de controverse între reprezentanţii Puterii şi cei ai Opoziţiei. Un moment tensionat a fost cel în care deputaţii s-au pronunţat asupra vârstei de pensionare.

Potrivit Mediafax, parlamentarii au adoptat în final articolul 53 din proiectul de Lege a pensiilor, în varianta iniţială adoptată de Senat. Acesta prevede egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi, la 65 de ani, până în 2030.

Amendamentul care propunea reducerea cu doi ani a nivelului maxim al vârstei standard de pensionare pentru femei fusese acceptat în Comisia de muncă a Camerei, care a întocmit raportul la proiectul de lege. Deputaţii au decis să respingă acest amendament imediat după reluarea şedinţei, în urma unei pauze de consultări.

În forma adoptată de Senat, ca primă Cameră sesizată, articolul prevede că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Punctul de pensie rămâne la valoarea actuală

Un alt amendament respins a fost cel referitor la stabilirea punctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie. Amendamentul, introdus de PSD şi PNL, a primit 40 de voturi "pentru", 114 "împotrivă" şi 6 abţineri.

Reprezentanţii PSD au părăsit şedinţa înainte de acest vot, fiind nemulţumiţi că nu s-a efectuat un apel nominal. după respingerea amendamentului, au plecat din sală şi reprezentanţii PNL.

În absenţa PSD şi PNL, plenul a decis ca punctul de pensie să fie de 732,5 lei, în varianta propusă de Guvern.

Locuitorii din unele zone ies mai repede la pensie

Deputaţii au aprobat un amendament conform căruia oamenii care au locuit cel puţin 30 de ani în Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna sau pe o rază de opt kilometri în jurul acestor localităţi vor ieşi la pensie cu doi ani mai repede.

Potrivit sursei citate, amendamentul - propus de Ioan Cindrea şi respins de Comisia de muncă - a fost aprobat de plen cu 102 voturi "pentru", 76 "împotrivă" şi 9 abţineri.

"Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna, pe o rază de opt kilometri în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani fără penalizarea prevăzută în articol", se arată în acest amendament.

Legea pensiilor a trecut prin aprobare tacită de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional. După adoptare, actul normativ urmează să fie transmis preşedintelui spre promulgare.

Antena3.ro



×
x close