Polițiștii cu probleme penale în justiție, învinuiţi sau sunt cercetaţi penal, vor fi obligați să informeze în scris unitatea de care aparțin în cazul în care devin inculpați într-un anumit caz, au decis miercuri membrii Comisiei pentru apărare a Camerei Deputaţilor. Deputații au luat în discuție modificarea Statutului poliţistului, după ce un reprezentant al acestei instituții aflat în vizorul justițieie a sicat un scandal într-un mall bucureștean.
"Devine obligaţia poliţistului să anunţe într-un termen scurt dacă situaţia juridică a respectivului se modifică în sensul de a deveni inculpat într-o cauză care ţine de serviciu sau în afara acestuia. Nu are legătură cu cazul Preda această chestiune, iniţiativa de modificarea statutului precede acest caz", a ținut să precizeze preşedintele Comisiei pentru Apărare, Costică Canacheu.
Deputatul social-democrat, Georgian Pop l-a contrazis pe șeful comisiei. El a explicat că prin noua măsură se urmăreşte, ca, pe viitor, să nu mai existe cazuri în care şefii de unitate spun că nu ştiu nimic despre problemele pe care subordonaţii le au cu justiţia, a;a cum s-a ]nt\mplat ]n cazul Preda.
"Avem încă o modificare importantă, care pe viitor sper să fie acoperitoare pentru a evita cazurile de tip Preda. Mai precis, în urma acestor modificări, fiecare poliţist va avea obligaţia de a anunţa în scris departamentul de resurse umane al unităţii din care face parte în momentul în care este învinuit sau cercetat penal", a detaliat Georgian Pop.
Membrii comisiei de apărare au mai operat și alte schimbări la Statutul polițistului. Angajații nu vor mai primi indemnizaţia de conducere, în timp ce prevederea prin care asigurarea de viaţă, de bunuri şi de familie a poliţiştilor aflați în misiune va fi plătită de MAI în czul în care aceștia suferă prejudicii.
Polițiștii vor primi și asistență juridică din partea ministerului dacă în timpul unei misiuni, cu respectarea prevederilor legale, produc daune, prejudicii unor terţi.
"Până acum legislaţia avea o anumită scăpare în sensul că dacă un poliţist, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, comitea un act de violenţa, infractorul putea să dea în judecată poliţistul respectiv. Scăparea legislativă stătea în faptul că asistenţa juridică a poliţistului era suportată din costuri proprii, ceea ce nu este normal, şi de aici acea teamă pe care am văzut-o de foarte multe ori, a poliţistului, de a fi foarte ferm cu infractorul. Noi am propus, aici, la Apărare, ca asistenţa juridică să fie suportată de către unitatea din care face parte poliţistul respectiv", a explicat Georgian Pop.
Antena3.ro