Antena 3 CNN Politică Democrat-liberalii, reuniţi în comisia de statut: Vezi propunerile cu care vin colegii lor de partid

Democrat-liberalii, reuniţi în comisia de statut: Vezi propunerile cu care vin colegii lor de partid

Democrat-liberalii, reuniţi în comisia de statut: Vezi propunerile cu care vin colegii lor de partid
01 Feb 2010   •   11:14

Comisia pentru modificarea statutului PDL se întruneşte la această oră pentru a stabili inclusiv desfăşurarea alegerilor în partid. Formată din 23 de membri printre care se numără Emil Boc, Gheorghe Flutur, Theodor Stolojan şi Vasile Blaga şi Radu Berceanu, comisia va lucrala componenta organizaţională şi cea doctrinară, în contextul alegerilor interne din partid.

Până acum, mai mulţi democrat-liberali au venit cu o serie de propuneri de modificare a statulului. Liderul PDL Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde a propus ca deciziile importante să nu mai fie luate în Biroul Permanent, ci în Colegiul Director, din care fac parte şi liderii de filiale. O idee similară a fost fomulată şi de vicepreşedintele PDL, deputatul Cezar Preda care arătat că va susţine transformarea Colegiului Director al partidului în forul principal de conducere a formaţiunii, în timp ce Biroul Permanent Naţional ar trebui să i se subordoneze.

Europarlamentarii Monica Macovei şi Cristian Preda au venit cu o altă politică a promovare a oamenilor în partid şi a recrutării de noi cadre, bazate pe competenţe.

Deputatul Sever Voinescu a propus o altă siglă - mărul - şi o altă denumire - Partidul Popular, care să reflecte mai bine ruperea de trecutul social-democrat şi apropierea de PPE. Grupul Stolojan ar vrea o reprezentare egală la nivelul funcţiilor de conducere a celor trei curente politice existente în partid.

Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu crede că Partidul Democrat Liberal are prea mulţi vicepreşedinţi şi ar vrea ca în urma dezbaterilor din aceste zile din partid să rezulte şi un număr mai mic de astfel de reprezentanţi, care să fie axaţi pe domenii precise.
"De data aceasta sunt convins că numărul de vicepreşedinţi va fi determinat de numărul de departamente, pe care îl vom decide, adică economic, social, sănătate. Deci, în funcţie de ceea ce credem că sunt priorităţi ale cetăţenilor, vom alege aceste departamente şi din aceste departamente va rezulta şi numărul de vicepreşedinţi. Este opinia mea. Acolo sunt foarte multe opinii şi trebuie culese şi opiniile din judeţ", explică parlamentarul european.

Emil Boc a declarat, sâmbătă, la Poiana Braşov că noua comisie de Statut va pregăti cadrul desfăşurării alegerilor interne, cu toate precizărtile, modificările necesare dezvoltării instituţionale a PDL, axa fiind buna guvernare a ţării şi deschiderea partidului către competenţă şi profesionalism. Comisia va întocmi un raport cu toate propunerile, iar acesta va fi votat prima dată în Biroul Permanent şi apoi la Convenţia Naţională.

"Modul în care organizaţiile noastre vor răspunde acestei politici, câţi oameni noi, profesionişti, vor lăsa să intre în organizaţii, va fi şi un criteriu naţional de evaluare a organizaţiilor PDL", a mai spus Boc.
Din comisie vor face parte şi europarlamentarii Cristian Preda şi Monica Macovei, deşi europarlamentarii democrat-liberali nu şi-au dat votul pentru ca cei doi să fie în Comisie. Liderul eurodeputaţilor PDL, Marian Jean Marinescu va propune un vot în cadrul grupului, astfel încât doar unul dintre cei doi să facă parte din Comisia de modificarea a Statutului, numărul limită fiind de doi reprezentanţi din partea acestui grup.
"Noi suntem deja prea mult reprezentaţi în această comisie. Sunt eu, în calitate de lider de grup, mai este şi Theodor Stolojan, din partea conducerii, nu putem fi patru persoane", a mai spus Marinescu.
Atitudinea lui Marinescu a fost taxată de Preda pe blogul personal, care a pus sub semnul întrebării modul în care acesta ştie să facă politică, de la ideea unor alianţe cu "personaje" ca Gigi Becali la relaţia cu lumea afacerilor din provincie.
În replică, Marinescu l-a acuzat duminică, că ieşirile în presă şi pe blog aduc deservicii partidului. Marinescu a susţinut că s-a stabilit, la Bruxelles, ca doar Cristian Preda să facă parte din Comisia PDL pentru Statut, însă Monica Macovei s-a opus, deşi iniţial ar fi fost de acord.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close