Antena 3 CNN Politică Democrat-liberalii propun modificarea Regulamentului Camerei pentru ca independenţii să aibă grup

Democrat-liberalii propun modificarea Regulamentului Camerei pentru ca independenţii să aibă grup

1 minut de citit Publicat la 14:05 03 Mar 2010 Modificat la 14:05 03 Mar 2010
Democrat-liberalii propun modificarea Regulamentului Camerei pentru ca independenţii să aibă grup
Preşedintele Comisiei pentru regulamentul Camerei Deputaţilor, democrat-liberalul Iustin Cionca Arghir a declarat, miercuri, că propune modificarea Regulamentului pentru a permite astfel deputaţilor independenţi să se poată constitui într-un grup şi să rămână membri ai comisiilor.
În opinia parlamentarului democrat-liberal, este normal ca deputaţii care au devenit independenţi în urma unor excluderi sau demisii din partidele lor să poată să formeze un grup, mai ales dacă sunt mai mulţi decât alte grupuri.
Arghir a invocat existenţa unei decizii a Curţii Constituţionale care a declarat ca neconstituţională interdicţia senatorilor independenţi de a constitui un grup parlamentar, dar care hotărâre nu s-a regăsit până acum în Regulamentul Camerei.
Potrivit preşedintelui Comisiei de regulament, în condiţiile modificării în acest sens a Regulamentului, Eugen Nicolicea, care este liderul deputaţilor independenţi, ar avea aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi lideri de grup.
El a mai propus şi micşorarea de la 10 la 6 a numărului de parlamentari care formează un grup parlamentar.
Conform altor propuneri de modificare a Regulamentului formulate de Cionca Arghir, în cazul constituirii de noi grupuri parlamentare, acestea sunt prezentate plenului de către liderii lor, la începutul sesiunii parlamentare. Deputaţii independenţi care se vor constitui în grup parlamentar vor avea dreptul să facă parte din comisiile parlamentare, din grupurile de prietenie. Deputaţii deveniţi independenţi vor rămâne membri ai comisiilor din care fac parte sau, dacă solicită, se pot transfera la altă comisie, cu aprobarea plenului.
Preşedintele comisiei a precizat că, la şedinţa comisiei, reprezentanţii PSD şi PNL s-au opus modificării Regulamentului pentru constituirea grupului de independenţi, în timp ce PDL şi UDMR au fost în favoarea ei. Se mai aşteaptă un punct de vedere şi din partea deputaţilor minorităţilor alta decât cea maghiară.
Antena3.ro.

×
TOP articole
x close