Antena 3 CNN Politică Demararea cercetării penale în cazul miniştrilor parlamentari, decisă cu votul majorităţii simple

Demararea cercetării penale în cazul miniştrilor parlamentari, decisă cu votul majorităţii simple

3 minute de citit Publicat la 11:23 25 Feb 2009 Modificat la 11:23 25 Feb 2009
Demararea cercetării penale în cazul miniştrilor parlamentari, decisă cu votul majorităţii simple
Trimiterea în judecată a foştilor miniştri va putea fi validată de către plenul Camerei Deputaților cu acordul majorităţii simple a parlamentarilor, adică jumătate plus unu din numărul celor prezenţi. Până în prezent, pentru avizarea urmăririi penale era necesar întrunirea voturilor a două treimi dintre deputaţi. Noua modificare a Regulamentului, votată în comisia de resort de către deputați va facilita demararea urmăririi penale în cazul dosarelor Năstase asupra cărora membrii coaliției au convenit să discute miercurea viitoare în plen.
Preşedintele comisiei, Iustin Cionca-Arghir, a declarat că proiectul de modificare a Regulamentului Camerei a fost depus deja la Biroul Permanent, urmând ca acesta să o trimită în plen, spre adoptare.
Regulament aliniat la decizia CCR
?Am pus de acord prevederile constituţionale, articolul 76 din Constituţie şi decizia Curţii cu prevederile Regulamentului. Practic, am modificat articolul 155, alineatul 3. Dacă înainte era o majoritate calificată, astăzi vorbim despre o majoritate simplă a membrilor prezenţi la şedinţă, jumătate plus unu din numărul deputaţilor prezenţi", a explicat preşedintele Comisiei pentru regulament.
Cionca-Arghir a mai arătat că membrii comisiei de regulement intenționează să modifice și articolele 154, 156 pentru a clarifica procedura de trimitere în instanţă a foştilor miniştri.
?Astăzi am modificat doar articolul 155 pentru a clarifica ce majoritate avem nevoie în plen pentru a da drumul acestor dosare. Celelalte două articole sunt legate de trimiterea în instanţă a foştilor miniştri, să fie foarte clar, pentru că însăşi titulatura era greşită, trebuie să se menţioneze foarte clar a foştilor miniştri şi a actualilor miniştri care au calitatea de demnitar", a mai explicat Cionca-Arghir.
Pe 1 octombrie 2008, Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit că articolele din Regulamentele de funcţionare ale Camerei Deputaţilor şi ale Senatului, care stabilesc cvorumul necesar pentru aprobarea cererii de punere sub urmărire penală a membrilor Guvernului, sunt neconstituţionale.
Astfel, plenurile celor două camere ar fi trebuit să pună articolele respective în acord cu decizia Curţii în termen de 45 de zile, termen care a expirat în luna decembrie 2008.
Cale deschisă spre avizarea urmăririi penale în cazul Năstase
În paralel, Comitetul liderilor grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor a stabilit astăzi ca miercurea viitoare să se discute în plen scrisoarea procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, privind începerea urmăririi penale a fostului premier Adrian Năstase.
"Comitetul liderilor a decis să modifice programul de lucru, deoarece astăzi ni s-a prezentat raportul de lucru de la Comisia de Regulament care dă posibilitatea să se voteze cu majoritatea deputaţilor prezenţi. În acest sens, luni vom avea program normal, dar primul punct de ordinea de zi a plenului îl va reprezenta raportul Comisiei de Regulament, urmând ca marţi să poată intra la vot final. Miercuri comitetul liderilor a propus organizarea, din nou, a unei şedinţe a Camerei Deputaţilor, în care să se dezbată solicitarea în ceea ce priveşte dosarele Năstase", a a declarat secretarul Camerei Deputaţilor, Dumitru Pardău,
O grabă motivată de avertismente europene
Graba cu care parlamentarii modifică Regulamentul care a îngreunat și apărat atâția ani parlamentarii cu probleme în justiție poate fi pusă pe seama avertismentelor europene formulate în raportul privind  Justiţia din România. În acest act, dat publicităţii pe 12 februarie, Comisia Europeană a subliniat că unele investigaţii în cazuri de mare corupţie sunt blocate de Parlament, fiind necesar ca legislativul ?să permită investigarea tuturor cazurilor de acest gen (de mare corupţie - n.r.) de către autorităţile judiciare?.
Cei care au primit  în 2008 aviz de urmărire penală din partea parlamentarilor au fost ex-ministrul Economiei, Codruţ Sereş şi fostul ministru al Muncii, Paul Păcuraru. Parlamentul a repins însă urmărirea penală în cazurile fostului premier Adrian Năstase şi a fostului ministru al Transporturilor, Miron Mitrea.
Antena3.ro

×
x close