Antena 3 CNN Politică Decizia CCR privind şefia Senatului, ignorată de PDL: Geoană nu trebuie să fie mai presus de stat (VIDEO)

Decizia CCR privind şefia Senatului, ignorată de PDL: Geoană nu trebuie să fie mai presus de stat (VIDEO)

5 minute de citit Publicat la 14:54 03 Mar 2010 Modificat la 14:54 03 Mar 2010
Decizia CCR privind şefia Senatului, ignorată de PDL: Geoană nu trebuie să fie mai presus de stat (VIDEO)
Senatorii PDL îşi menţin intenţia de declanşare a procedurii de revocare a social-democratului Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului. Optimişti, ei susţin că această cerere ar putea fi supusă votului plenului acestei camere chiar miercurea viitoare, chiar dacă solicitarea lor ar putea fi respinsă în Biroul Permanent al Senatului, unde majoritatea este deţinută de Opoziţie. Cât priveşte decizia Curţii Constituţionale din 2005, care limitează dreptul de iniţiere a procedurii de revocare a preşedintelui Senatului doar pentru grupul parlamentar din care face parte, senatorii democrat-liberalii susţin că respectiva decizie ar avea mai mult caracter de recomandare şi nu de obligaţie.

Senatorul PDL, Iulian Urban a arătat că cererea senatorilor este făcută în conformitate cu art. 30 alin. 4 din Regulamentul Senatului, care prevede că în prima şedinţă a Biroului Permanent va trebui luată în discuţie această solicitare, iar în prima şedinţă de plen, adică miercurea viitoare, va trebui să se decidă asupra acestei solicitări.




Demersul de revocare, susţinut şi de senatori PSD?

Senatorul PDL a sugerat că demersul lor ar putea fi sprijinit şi de reprezentanţi ai Opoziţiei, în special de senatori PSD."S-ar putea să aveţi surprize pe această listă, cu senatori de la PSD care cer revocarea lui Mircea Geoană. Noi nu avem nimic cu Mircea Geoană. Nu ar fi existat nicio problemă, daca nu se succedau aceste încalcări ale regulamentelor", a precizat Iulian Urban.

Igaş a explicat că senatorii vor depune la Biroul Permanent al Senatului documentele care vor dovedi abuzurile comise de Mircea Geoană, urmând ca în prima şedinţă a plenului să fie luata în discuţie solicitarea de revocare. "În acest moment, nicio hotărâre a Parlamentului nu este susceptibilă de a fi neconstituţională", a subliniat democrat-liberalul.

În opinia sa, la acest moment orice decizie pe care o ia Parlamentul nu este susceptibilă de a fi atacată la Curtea Constituţională. Urban a amintit că, la momentul în care PDL, anul trecut, a atacat la Curte hotărârea Parlamentului de depunere a moţiunii de cenzură la adresa Guvernului, pentru că nu putea fi iniţiată de aceeaşi parlamentari care mai semnaseră o moţiune. CC a respins atunci cererea PDL pe motiv că hotărârile Parlamentului nu sunt susceptibile controlului de neconstituţionalitate, astfel încât hotărârea pe care Parlamentul o ia într-o materie care nu ţine de legiferare nu poate fi atacată la Curte.

"Dacă colegii noştri de la PSD vor mege la CC să ceară ca şi prevederile alin. 3 şi 4 din articolul 30 sunt neconstituţionale, hotărârea pe care o va pronunţa Curtea Constituţională va produce efecte numai pentru viitor", a mai atras atenţia Urban. La rândul său, senatorul PDL Mircea Andrei a declarat că, urmărind demersurile făcute de către senatorii PSD, s-au remarcat "vreo doi colegi" care doresc această funcţie din interiorul partidului.

PDL cu ochii pe şefia Senatului. Boagiu, o variantă

Despre posiblitatea ca preşedinţia Senatului să revină tot PSD, Mircea Andrei a sugerat că această situaţie ar putea fi schimbată pe viitor, el amintind că, atunci când în Comisia juridică independenţii au venit cu propunerea de a rămâne în comisiile de specialitate, a avut loc o discuţie între partidele parlamentare.

"Am cerut atunci PSD să nu deschidă această cutie a Pandorei. Chiar aşa le-am spus: ŤDacă veţi proceda aşa cum faceţi, veţi deschide o cutie a Pandorei care va duce la presiuni asupra formei actuale a Regulamentului Senatuluiť", a povestit Andrei.

Senatorul PDL a atras atenţia că actualul Regulament al Senatului nu acoperă situaţiile posibile în confruntarea dintre partidele politice. În aceste condiţii, este posibil ca ceea ce se întâmplă astăzi cu privire la instituţia revocării din funcţie a preşedintelui Senatului să inducă ulterior o nouă reglementare cu privire la menţinerea algoritmului rezultat la alegeri, a opinat parlamentarul democrat-liberal. Potrivit unor surse democrat-liberale, unul din numele pe care PDL l-a luat în considere ca posibil înlocuitor pentru Geoană la Senat este cel al Ancăi Boagiu, actual vicepreşedinte la nivelul acestei camere.

Capetele de acuzare

Mircea Geoană este acuzat de senatorii PDL, Traian Igaş şi Iulian Urban de încălcarea, în mai multe rânduri, a prevederilor articolelor 85 şi 87 din Regulament. Ei au amintit episodul supervotului dat de Geoană anul trecut într-o şedinţă a Biroului permenent reunit al Parlamentului şi anulat de CCR, dar şi modul în care acesta s-a comportat în privinţa solicitării PDL de prezervare a senatorilor independenţi în comisiille parlamentare unde figurau ca membri înainte de plecare din PNL sau PSD.

Preşedintelui Senatului i se impută faptul că a introdus neregulamentar pe ordinea de zi a conducerii acestui for, un raport al lui Toni Greblă, preşedintele comisiei juridice pe această temă, document care nu a fost adoptat statutar. Problema s-a acutizat în momentul în care şeful Senatului a refuzat să introducă pe ordinea de zi a plenului de astăzi solicitatea democrat-liberală.

?Nu vrem să transformăm instituţia Senatului într-una care să o ducă în altă zonă decât am dori, o instituţie echilibrată. În ultima perioadă demersurile făcute de PSD şi de Mircea Geoană la presiunea acestui partid au început să rupă echilibrul la nivelul Senatului, lucru pe care noi nu îl agreăm? a declarat Traian Igaş, liderul senatorilor PDL.

Decizia CCR privind şefia Senatului, o recomandare, nu neapărat o obligaţie

Urban a ţinut să explice că demersul de revocare este iniţiat de senatori şi nu de către un grup parlamentar, încercând să sugereze că astfel s-ar respecta regulamentul instituţiei. Întrebat cum respectă iniţiativa PDL cu decizia CCR care interzice declanşaarea procedurilor de revocarea a şefului Senatului de alt grup decât cel care l-a propus pentru respectiva funcţie, Urban a ocolit un răspuns clar, invocând prevederile articolelor 85 şi 97, dar şi cele prevăzute la articolul 31 care stipulează că preşedintele Senatului este suspendat de drept din funcţie în momentul în care se ridică problema revocării sale.

?Ne vom exercita dreptul de senatori astfel încât sesizarea pe care o vom înainta Biroului Permanent va fi formulată de către senatori, nu de către grupurile parlamentare. Ceilalţi senatori intersaţi să susţină acest demers sunt liberi să o facă. Vorbim de un abuz al preşedintelui Senatului, iar noi în calitate de senatori avem dreptul ca acest abuz să fie sancţionat? a explicat Urban.

El a încercat să minimalizeze importanţa deciziei Curţii constituţionale în materie, apreciind că nu este normal ca preşedintele ţării să poată fi suspendat din funcţie, iar numărul doi în stat să fie apărat de această sancţiune.

?În condiţiile în care al doilea om în stat ar putea fi nesancţionat atunci când comite abuzuri atunci înseamnă că am crea un om mai presus de stat. Vă invit să citiţi dispoziţiile CCR din 2005. La cel moment Curtea a considerat ca neconstituţionale doar aliniatele 1 şi 2 ale articolului 30. Dispoziţiile art. 31 sunt constituţionale. Preşedintele nu poate participa la şedinţa unde se discută cererea sa de revocare. Trebuie să existe posibilitatea ca cei cu care lucrezi să aibă posibilitatrea să te sancţioneze. Considerentele nu sunt obligatorii, nu anulează întreg articolul. Procedura de revocare există? a susţinut Urban,întrebat pe ce bază regulamentară îşi întemeiază PDL acest demers.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
TOP articole
x close