
„Turul doi înapoi” – asta promit suveraniștii că se va întâmpla dacă George Simion, liderul AUR, va fi ales președintele României. Adică el își va da demisia, iar în locul lui, prin cine știe ce artificiu – mai mult sau mai puțin legal, ar urma să ajungă șef de stat Călin Georgescu.
Mesajul, repetat obsesiv în toate comunicările lui Simion, ale Anamariei Gavrilă și pe toate paginile de social-media ale susținătorilor acestora a devenit deja slogan și este de presupus că o parte dintre cetățenii care intră în contact cu acest narativ pot fi înșelați de el, iar susținătorii supărați ai lui Călin Georgescu pot să fie iluzionați că acesta va fi președintele României, chiar dacă CCR i-a interzis candidatura.
Din punct de vedere juridic, asta nu este posibil, susțin specialiștii, pentru Antena3.ro. Aceștia au explicat și de ce o asemenea idee li se pare atrăgătoare celor din tabăra suveranistă.
„Turul doi înapoi”, dar nu are cum
Și Anamaria Gavrilă, șefa POT, a vorbit despre „turul doi înapoi”, chiar în ziua în care și-a anunțat candidatura la președinția României, deși mai apoi s-a retras în favoarea lui Simion.
„Candidatura mea este pentru a reda românilor turul doi înapoi și pentru a reda românilor președintele pe care ei, de fapt, l-au votat deja”, a declarat Anamaria Gavrilă la momentul respectiv.
În 19 martie, George Simion vorbea și el la un post de televiziune despre „turul doi înapoi”. Mai mult, acesta i-a chemat pe oameni să fie prezenți la București, pentru „a sărbători” ziua lui Călin Georgescu în stradă.
„Pe 26 martie, oamenii să acționeze. Sper ca de data asta să fie prezenți, este ziua lui Călin Georgescu pe 26 martie, este momentul să tragem un semnal de alarmă pentru întoarcerea la dreptate, la turul doi, la democrație. Voi veni special de la Cluj la București să ne vedem în Piața Victoriei”, a declarat Simion.
„Veți vedea, după ce vom câștiga alegerile, cum vom da turul doi înapoi”, a mai spus Anamaria Gavrilă în ziua depunerii candidaturii, deși nu a știut să explice concret cum va fi readus turul doi al alegerilor.
Târziu: „E o prostie”
Totuși, afirmațiile lui Gavrilă au fost contrazise chiar de Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR.
„Asta cu turul doi înapoi este o păcăleală. Nu știu cine poate să creadă așa ceva. Este clar că s-au epuizat toate căile de a determina organizarea turului doi. Cine mai cere turul doi înapoi fie nu înțelege despre ce este vorba, ori este un om care înșală electoratul”, a declarat Claudiu Târziu, la B1 TV.
„Este o prostie. Nu există! Poate să vină George Călinescu în persoană și să pună mâna pe creștetul lui Georgescu (Călin – n.r.) și să spună: `ăsta este unsul meu. Votați-l`. Eu vă spun că turul doi nu se reia, Georgescu nu va candida”, a declarat Târziu și la podcastul Invitații lui Dobrater.
Același lucru, despre imposibilitatea reluării turului doi al alegerilor, îl susține și Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale a României, pentru Antena3.ro.
Augustin Zegrean: Cum s-a putut să anuleze alegerile, pot să facă și asta (reluarea turului doi – n.r.). Dar e total împotriva firii, a legii, a Constituției sau a orice.
În România, puterea aparține poporului, care o exercită prin organele sale alese, prin alegeri libere, directe și cum mai sunt ele: periodice și corecte. La noi s-a rupt firul, s-a rupt lanțul cu corectitudinea.
S-a întâmplat atunci, cu turul doi. Odată cu anularea turului doi, a fost o rupere de lanț lanț constitutional. Și, de acolo încolo, orice e posibil.
Dar dacă unul dintre ei vrea să ajungă președinte, ar trebui să nu promită așa ceva. Ar trebui să promită readucerea lucrurilor în matca firească, cu mandat de patru-cinci ani, cu alegeri corecte, libere și periodice și așa mai departe.
Reporter: Domnul Simion spunea că el, după ce va ajunge președintele României, va face în așa fel să aducă lucrurile cum erau atunci la turul doi, când ar fi candidat Lasconi și cu Georgescu Și voiam să vă întreb: există o portiță legală prin care ar putea face treaba asta?
Augustin Zegrean: Nu, numai dacă modifică legile astea. Legile de astăzi nu prevăd așa ceva.
Reporter: Cum și cine ar putea modifica legile și Constituția?
Augustin Zegrean: Unica autoritate legislară în România, conform Constituției, este Parlamentul.
Reporter: Și pentru asta, ar trebui să-și dea mâna cu toții, din toate partidele. Că trebuie majoritate.
Augustin Zegrean: Normal, ar trebui să își dea mâna cu toții, să facă legea. Legea va fi atacată la Curtea Constituțională. Curtea va trebui să decidă… Va trebui să decidă că nu este niciun turul doi înapoi… Dar nu se va ajunge acolo, vă garantez eu.
Ce-i atrage pe oameni la „turul doi, înapoi”
Dragoș Stanca, antreprenor și expert în media digitală din România, explică de ce povestea cu „turul doi, înapoi” este una atrăgătoare pentru o mare parte a populației.
„`Turul doi, înapoi` este mai mult decât un slogan – este un produs media cu priză la un public care aspiră la o schimbare profundă a arhitecturii statale. Simplitatea și ritmul său îl fac ușor de reținut și de adoptat.
Studii recente arată că o parte a populației își dorește nu doar o schimbare politică, ci un regim complet nou – unul perceput ca fiind ferm, anti-corupție și eficient. Această tendință se aliniază cu retorica de tip „singura soluție, altă revoluție”, care, în unele cazuri, idealizează un autoritarism „luminos”.
Democrația este zgomotoasă, complexă și uneori opacă, ceea ce alimentează nostalgia pentru un trecut perceput ca mai stabil. Această narațiune, cu accente protocroniste, se reflectă tot mai des în temele care capătă tracțiune pe rețelele sociale, unde simplificarea și apelul la ordine și claritate devin argumente populare”, a declarat, pentru Antena3.ro, Dragoș Stanca.