Antena 3 CNN Politică Daniel Ionaşcu, preşedinte executiv PUSL: "Este imperios să avem proiecte guvernamentale fezabile de dezvoltare a zonelor rurale"

Daniel Ionaşcu, preşedinte executiv PUSL: "Este imperios să avem proiecte guvernamentale fezabile de dezvoltare a zonelor rurale"

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 16:03 06 Apr 2022 Modificat la 16:03 06 Apr 2022
daniel ionascu
Daniel Ionaşcu, preşedinte executiv PUSL: "Este imperios să avem proiecte guvernamentale fezabile de dezvoltare a zonelor rurale" Sursa foto: Antena 3

"Satele din România se confruntă cu o depopulare masivă. Deși avem, teoretic, fonduri europene pentru dezvoltarea acestor zone, acestea nu sunt accesate din cauza birocrației excesive, a incompetenței și uneori chiar și a corupției.

Omul modern nu se va muta niciodată într-o zonă unde nu sunt nici măcar utilitățile de bază. Văzusem cu câteva săptămâni în urmă gestul făcut de un antreprenor care renovase câteva case dintr-un sat depopulat iar apoi le-a pus, gratuit, la dispoziția refugiaților ucrainieni.

E o idee care poate schimba înfățișarea satelor, dar cine să dezvolte la nivel național astfel de proiecte? Este imperios să avem proiecte guvernamentale fezabile de dezvoltare a zonelor rurale, atât din prisma infrastructurii cât și din cea a ajutorării micilor fermieri, a susținerii microfermelor, dar și pentru a atrage alți investitori.

De asemenea este nevoie de primari dedicați dezvoltării satelor, care să nu mai pună pe primul loc politica și jocurile de interese, ci să găsească soluții pentru repopularea acestor zone, pentru susținerea productivității microgospodăriilor, prelucrarea produselor agroalimentare, pentru implicarea cât mai activă a tinerilor în astfel de activități. Însă, pentru ca acest lucru să devină posibil, unul dintre factorii esențiali îl reprezintă și școala, în special liceele tehnologice și de profil agricol, care trebuie să devină capabile să scoată de pe băncile lor tineri calificați, capabili să aplice cele învățate.

Acum, din păcate, în foarte multe zone rurale avem profesori suplinitori, adică necalificați pe domeniul care îl predau copiilor, iar atât timp cât tu nu stăpânești deplin o materie, o știință, cum îl poți face pe copil să o îndrăgească și să o înțeleagă? Pe de altă parte, o mare parte a școlilor din rural au fost închise, renovate pe fonduri europene, iar apoi lăsate de izbeliște. De ce? Ar trebui să gândim pe termen lung ce impact vor avea proiectele accesate.

Nu poți renova o școală unde nu ai copii sau, și dacă ai, nu ești interesat să aduci cadre didactice, iar într-un final, o închizi. Nu poți aștepta ca cineva să se mute la țară dacă tu nu îi faci măcar infrastructura de bază (apă, energie, gaze, drumuri).

Dar, nimic nu este imposibil atât timp cât îți dorești și vreau să cred că se vor găsi oameni care să gândească un astfel de proiect la nivelul întregii țării, pentru a dezvolta aceste zone", a declarat Daniel Ionaşcu, preşedintele executiv al PUSL.

×
Etichete: Daniel Ionașcu PUSL
x close