Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a prezentat, miercuri, o notă în şedinţa de guvern cu privire la modificările la legea de vânzare a terenurilor, astfel încât preşedintele să promulge acest act normativ cât mai repede.
„Am prezentat o notă premierului cu privire la modificările pe care intenţionez să le propun Comisiei pentru Agricultură, în primul rând de la Senat, şi apoi de la Camera Deputaţilor, în urma cererii de reexaminare pe care a formulat-o preşedintele României. După ce aceste modificări, de formă şi de fond, vor fi adoptate de către Parlament şi legea va fi retrimisă preşedintelui, nu va mai fi niciun fel de motiv pentru ca această lege să fie întoarsă”, a spus Constantin, citat de Agerpres.
Ministrul a precizat că nevoia de clarificare a unor aspecte din lege a survenit cererii de reexaminare a preşedintelui.
„În primul rând, titlul legii a fost modificat pentru a fi foarte clar. A existat o dezbatere dacă această lege se referă la persoanele fizice şi persoane juridice atât române, cât şi străine. Acum textul e foarte clar, este o lege care se referă la terenurile care se află în extravilanul localităţilor, un regim aplicabil atât pentru persoane fizice cât şi pentru persoane juridice”, a explicat ministrul Agriculturii.
A doua modificare importantă, tot „o clarificare de formă”, vizează Agenţia Domeniilor Statului, care nu se mai desfiinţează.
„Era o solicitare a preşedintelui vizavi de Agenţia Domeniilor Statului. Nu se mai transformă într-o Agenţie de Reglementare a Pieţei Funciare, ADS îşi va păstra denumirea, va trece în subordinea premierului şi va avea rol de cumpărător şi de preemptor pe piaţa funciară. De cumpărător pentru că, în primă fază, din punctul nostru de vedere, nu credem că va avea şi rolul de vânzător şi nu trebuie să aibă rolul de vânzător pe piaţă”, a precizat Constantin.
De asemenea, ministrul a declarat că se va înfiinţa o Direcţie specială de Control al Pieţei Funciare, care va aviza vânzările de terenuri care depăşesc 30 de ha, şi a adăugat că au fost luate în calcul şi solicitările preşedintelui privind reducerea birocraţiei şi urgentarea normelor metodologice.
Daniel Constantin a subliniat cât este de important ca această lege să intre repede în vigoare.
„Este important să facem modificări pentru a nu avea în continuare o perioadă lungă de dezbatere politică, ce nu aduce niciun fel de avantaj pentru fermierii sau pentru cetăţenii din comunităţile locale. Este important să adoptăm cât mai repede această lege, dar majoritatea procedeelor sunt cuprinse în această lege, astfel încât cetăţenii români din comunităţile locale să fie primii care au acces la cumpărarea de terenuri agricole şi la consolidarea exploataţiilor pe care le au”, a spus Constantin.