Cunoscut drept "strategul de la Cluj" al social-democraţilor, Dâncu trage un semnal de alarmă pe blogul sau. El avertizează conducerea centrală a PSD să nu cadă în capcana grupului social-democrat care s-a opus alianţei cu PD-L.
?Nu pot să nu mă mir cum liderii PSD nu observă capcana pe care le-o întinde grupul celor s-au opus alianţei cu PDL. Aceştia se luptă să distrugă alianţa şi caută soluţii pentru crea un scandal din care PSD să iasă de la guvernare pentru ca să fie posibilă o bătălie cu Traian Băsescu în toamnă, alături de PNL şi UDMR. Capcana este că atacându-l mereu pe Băsescu şi Boc, PSD îşi sabotează propria guvernare? afirmă Dâncu pe propriul blog.
?Marian Grămăticul?, furnizorul armaghedonului băsescian de rupere a PSD
Potrivit acestuia, aşa zizul plan băsescian în cinci puncte de rupere a PSD a fost creat tocmai de grupul anti-PDL din partid. ?L-am văzut şi pe Vanghelie trimiţând la presă armaghedoane (rimează cu vanghelioane) prin intermediul finului său Stochiţă cu aberaţii despre Grupul de la Cluj şi un complot pentru ruperea unităţii de monolit a PSD. Această aberaţie, lansată şi pe un armaghedon distribuit de un jurnalist de la o televiziune prietenă, arată lipsa de inspiraţie a marelui închizitor, moralist şi păzitor al identităţii PSD care este Marian Grămăticul. L-am văzut acuzând de corupţie un vicepreşedinte de la Ilfov, îl văd cărând stindardul luptei anti-Băsescu şi nu pot observa o grozavă nepotrivire: niciodată PD (şi nici PDL) nu a pus un adversar serios pentru marele lider din sectorul 5, mereu a avut cel mai slab candidat . A avut un candidat femeie sau un tânar fără notorietate şi fără experienţă . Nu cumva el este bufonul care simulează lupta cu Preşedintele şi, prin aceasta, o devalorizează?? mai scrie Dâncu.
Tâmpenii şi profeţii
Social-democratul clujean mai susţine că singurii care au interesul să rupă coaliţia de guvernare sunt cei care mai încă în proiect alianţa cu PNL. ?Ce alt sens are vânătoarea de simpatizanţi PDL în PSD, dacă PSD şi PNL sunt într-un proiect politic comun, poate doar căutarea, efectul de semăna o neîncredere care va exploda apoi prin ruperea coaliţiei. Obsesia că Băsescu vrea sa rupă PSD este deja o tâmpenie veche şi e repetată de prea mult timp ca să mai reziste ca explicaţie. Dar dacă este repetată insistent, ea ar putea deveni realitate în cazul în care s-ar pune problema unui scandal în coaliţia de guvernare şi PSD-ul ar trebui să plece. În sociologie, acest fenomen se numeşte profeţie care se autorealizează? mai spune Dâncu.
Tot tâmpenie este catalogată şi "reînvierea" Grupului de la Cluj. "Numai inteligenţa unor cretini poate agita acest pericol după ce Ioan Rus şi cu mine ne-am dat demisia din toate funcţiile", spune Dâncu, avertizând însă că, dacă se mai tot invoca numele Grupului, el şi alţi colegi clujeni ar putea lua în serios revenirea pe scena politică. ?Ce să înţelegem din invocarea Grupului de la Cluj chiar în condiţiile în care ne-am lăsat la vatră? Că este nevoie de noi, spaima şi ura celor care ne invocă ar trebui să ne mobilizeze? Mulţumim pentru atenţionare, ne gândim? continuă Dâncu.
Debarcarea lui Oprea, simptom al bolnăviciunii sistemului politic
În ceea ce priveşte debarcarea lui Gabriel Oprea de la MAI, sociologul consideră că reprezintă un simptom al actualei stări de lucruri bolnave de pe scena politică românească, unde grupurile de interese au tot interesul să-şi subordoneze structurile autorităţii locale. ?Sistemul politic românesc este bolnav şi grupurile de interese au invadat viaţa politică. Atacul unor structuri ale siguranţei statului de către crima organizată este semnul transformării statutului şi pierderii monopolului violenţei legitime pe care-l are statul, dar mai ales pierderea autoritățâţii şi funcţiile de asigurare a ordinii şi justiţiei sociale. (...) Poliţia şi politica din unele oraşe sunt în conexiune cu grupuri de interese, aceasta fiind una din semnificaţiile luptei împotriva generalului Virgil Ardelean. (...) După ce Dragnea reuşit să impună aberaţia controlului total al judeţelor prin Preşedinte de Consiliu Judeţean şi Prefect de la acelaşi partid, lucru acceptat şi de PDL, ce mai lipseşte din ecuaţia controlului total al resurselor unui judeţ? E simplu, şeful inspectoratului judeţean de poliţie pus de grupurile de interese . Lucrare perfectă, ecranaj total?susţine Dâncu.
Antena3.ro