Majorarea TVA cu cinci procente va duce la o reducere a consumului, la creşterea inflaţiei şi la o scumpire în valuri a vieţii în România, susţine vicepreşedintele Senatului, Dan Voiculescu. Invitat în ediţia de luni seară a emisiunii "Ştirea Zilei", Dan Voiculescu a vorbit despre problemele cu care România se va confrunta în următoarea perioadă dacă Guvernul va merge mai departe cu măsurile de austeritate şi a oferit câteva măsuri pe termen scurt şi mediu pentru evitarea aplicării legilor de austeritate şi pentru relansarea economiei.
"Creşterea TVA o să ducă la o reducere a consumului. Definitiv, miliardul de care se vorbeşte nu va fi chiar un miliard. Din calculele mele va fi departe de un miliard. (...) TVA-ul trebuie colectat. Deja, Ministerul de Finanţe are o mare problemă cu colectarea TVA-ului şi eu nu cred că o creştere a TVA-ului va influenţa semnificativ deficitul bugetar. Este o măsură care va determina o creştere a inflanţiei, chiar galopantă, lucru care se va reflecta direct şi asupra cursului de schimb, lucru care va conduce la o scumpire în valuri a vieţii în România", a declarat Dan Voiculescu.
Efectele majorării TVA despre care vorbeşte vicepreşedintele Senatului sunt confirmate parţial şi de către Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Într-o intervenţie telefonică în aceeaşi ediţie a emisiunii Ştirea Zilei, acesta a declarat că este de acord că majorarea TVA ar putea avea drept efect reducerea consumului, iar deficitul bugetar nu va fi influenţat semnificativ. De asemenea, susţine Vasilescu, miliardul despre care se vorbeşte după majorarea TVA nu va fi chiar un miliard.
Consilierul guvernatorului BNR susţine, însă, că o creştere a TVA nu va duce automat la o creştere a inflaţiei.
Măsuri alternative pe termen mediu şi scurt
Vicepreşedintele Senatului a atras atenţia că Guvernul are mai multe soluţii la îndemână pe termen scurt şi mediu pentru a face rost de bani, fără să împovăreze populaţia. Dan Voiculescu a prezentat câteva astfel de măsuri care ar putea fi luate în perioada imediat următoare, propuneri pe care le va trimite spre analiză şi preşedintelui şi primului ministru.
Printre măsurile pe termen scurt pe care le propune vicepreşedintele Senatului şi care, susţine acesta, ar putea fi aplicate începând chiar de zilele acestea, se numără încasarea în maximum 60 de zile a datoriilor către stat acumulate de societăţile comerciale, emiterea unor obligaţiuni de stat care să fie răscumpărate peste circa cinci ani, amânarea contractelor pentru anumite proiecte de infrastructură, cu excepţia celor pentru care există finanţare externă şi impozitarea profitului pe 2010, dar plata lui anticipată la nivelul lui 2009, pentru insituţii precum BNR, CEC, Eximbank sau Loteria Română.
Cât priveşte măsurile pe termen mediu, acestea ar putea fi aplicate în intervalul septembrie 2010 - septembrie 2011. Printre acestea se numără promovarea capitalului autohton, neimpozitarea profitului reinvestit şi reducerea TVA la produsele alimentare de bază.
Vedeţi înregistrările emisiunii Ştirea Zilei
Vedeţi prezentarea jurnaliştilor Antena 3
Vedeţi transcriptul emisiunilor Antena 3
Antena3.ro