Senatorul Dan Voiculescu a adresat astazi, in Biroului Permanent al Senatului, solicitarea de a nu se mai accepta amanarea constituirii Comisiei privind problematica datoriei istorice a Germaniei catre Romania.
“Daca, în urma unor înţelegeri oculte, Guvernul renunţă la 18 miliarde de euro, trebuie să-şi asume explicit responsabilitatea.”Redăm integral acest text:
“In sedinta din 28 noiembrie 2011, Biroul Permanent al Senatului a decis sa propuna plenului adoptarea unei hotarari de infiintare a Comisiei privind problematica datoriei istorice a Germaniei catre Romania. Documentul aprobat de Biroul Permanent continea componenta nominala a Comisiei, stabilita in baza propunerilor inaintate de toate grupurile parlamentare.
Cu toate acestea, in sedinta din 6 decembrie 2011 a plenului Senatului, votul privind Proiectul de Hotărâre pentru înfiinţarea Comisiei speciale a fost amânat, la solicitarea senatorului UNPR Serban Mihailescu, „în vederea consultării prealabile a liderilor grupurilor parlamentare din Senat”.
Tinand sema ca solicitarea privind infiintarea acestei Comisii este inregistratata la Senat din 26 octombrie 2011 si a fost dezbatuta in Biroul Permanent inca din data de 31 octombrie 2011, fiind ulterior trimisa tuturor grupurilor parlamentare, care, pe baza documentatiei, si-au nominalizat reprezentantii in Comisie, consider ca amanarea votului pentru infiintarea Comisiei a fost absolut nejustificata.
Clarificarea existentei unei datorii istorice reprezinta un exercitiu de demnitate nationala, care nu este indreptat impotriva nimanui. Adevarul despre propria istorie nu trebuie ascuns doar pentru ca actualul regim sa primeasca franturi de simpatie de la parteneri externi. Daca nu vom invata sa ne respectam statutul si sa ne aparam drepturile, vom ramane un stat de „mana a doua”, condus de lideri slabi, dispusi sa cedeze interese nationale strategice in schimbul unei fotografii si a unei strangeri de mana.
Blocarea infiintarii acestei Comisii, in ciuda consensului initial, creeaza puternice suspiciuni asupra motivelor care au determinat un asemenea demers. Daca, in urma unor intelegeri oculte, coalitia de guvernare nu doreste sa mai dezbatem aceasta tema, daca Guvernul renunta la 18 miliarde de euro, trebuie sa-si asume explicit responsabilitatea.
In consecinta, propun Biroul Permanent al Senatului ca, in aplicarea hotararilor anterioare, sa solicite plenului, pana la finalul actualei sesiuni parlamentare, sa voteze pentru infiintarea Comisiei privind problematica datoriei istorice a Germaniei catre Romania.”