Premierul Emil Boc va prezenta astăzi Parlamentului cele mai importante măsuri, componente ale planului anticriză. Surse social-democrate susţin că PSD a reuşit să obţină de la PDL aplicarea unor măsuri sociale pentru protejarea categoriilor sociale defavorizate în contextul evenetualelor negocieri cu FMI pentru un împrumut extern. de altfel coaliţia PSD-PDl a discutat luni despre măsurile sociale anticriză care ar trebuie puse în aplicare în perioada următoare, dar şi despre măsurile de susţinere şi relansare economică. În ceea ce priveşte suma care fi împrumutată de la FMI, aceasta va depinde de cifra de creştere economică pe acest an care va fi rediscutată de partnerii de guvernare
Coaliţia PSD-PDL a luat în discuţie şi posibilitatea finalizării până la sfârşitul acestei luni a plăţii datoriilor de 2,1 miliarde de euro înregistrate de fostul guvern anul trecut, a declarat luni vicepremierul Dan Nica.
Potrivit ministrului social-democrat, cei doi parteneri de guvernare au discutat şi despre măsurile de susţinere şi relansare economică conţinute în planul anticriză pe care premierul emil Boc îl va înfăţişa astăzi plenului reunit al parlamentului. ??
?Sunt 5-7 măsuri care au un caracter principal. Ele se referă la introducerea unor prefinaţări, la scutirea impozitului reinvestit, la simplificarea procedurilor pentru înlăturarea barierelor birocratice, la reducerea numărului de taxe fiscale şi parafiscale de la peste 500 câte sunt în prezent la cel apropiat de minimul necesar? a precizat Nica, punctând necesitatea protejării intereselor economiei româneşti şi ael populaţiei în acest an.
Cuantumul împrumutului FMI, dependent de rediscutarea indicelui de creştere economicăVicepremierul a negat existenţa unei estimări clare a sumei de care România ar avea nevoie de la FMI pentru diminuarea efectelor economice. Surse din PDL susţin însă că suma necesară este dependentă de cifra de creştere economică care va fi stabilită în final. Astfel, la începutul anului 2009, Guvernul a fixat o cifră de creştere economică de 2,55, în timp ce FMI nu prognozează decât o dinamică pozitivă de 1,5 procente.
Banii pe care FMI i-ar putea acorda României depind şi de nevoile pe care le are statul, este de părere vicepreşedintele PSD, Liviu Dragnea. "Categoric trebuie să păstrăm unele măsuri sociale, de aceea este important să facem acest pachet de măsuri anticriză. Dacă este an electoral asta nu înseamnă că trebuie să moară oamenii", a declarat, luni, preşedintele Consiliului Judetean Teleorman, Liviu Dragnea
Şi vicepresşedintele PSD Gheorghe Nechita a susţinut că România nu poate face acest împrumut pe spatele persoanelor defavorizate şi, în special, pe socoteala pensionarilor.
"1,4 miliarde de euro înseamnă un punct procentual de creştere economică. Oricum soluţiile pot fi foarte diferite", a completat şi prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan.
Măsurile sociale anticriză, dorite de PSD pentru protejarea electoratuluiSurse din PSD susţin că printre măsurile ce vor fi prezentate de Emil Boc în faţa parlamentaului au fost strecurate şi măsurile sociale dorite pentru a preîntâmpina eventualele efecte negative al unui acord cu FMI.
Până acum, măsurile sociale anticriză implementate de Guvernu au au avut suucesul scontat. Iniţiativa ministrului Sănătăţii de ieftinire cu 90% a medicamentelor pentru pensionarii cu venituri sub 600 de lei, suferă de carenţe de aplicare în condiţiile în care mulţi dintre potenţialii beneficiari nu şi-au putut pastilele compensate din cauza lipsei reţetelor speciale.
Alte măsuri au fost aplicate în sprijinul şomerilor şi a celor care sunt trimişi acasă temporar. În cazul primei categorii a fost prelungit ajutorul de şomaj, iar ajutorul pentru şomaj tehnic a fost scutit de impozit temporar.
În ceea ce priveşte majorarea pensiilor şi intrarea în vigoare a pensiei sociale, aceste măsuri depind de evoluţia negocierilor pentru împrumutul extern cu instituţiile financiare internaţionale.
Antena3.ro