În decursul a nouă luni de guvernare, au fost schimbaţi din funcţie nu mai puţin de trei miniştri de Interne. Vicepremierul Dan Nica a fost validat pe 12 februarie, după ce Liviu Dragnea a renunţat la funcţia de ministru de Interne invocând fondurile insuficiente primite de MAI prin proiectul de buget pe 2009. Înaintea lui Dragnea, la şefia Internelor s-a aflat Gabriel Oprea care a demisionat după ce a rămas fără sprijin politic din partea partidului.
Pe 13 ianuarie 2009, Gabriel Oprea demisiona după doar 21 de zile de la numirea sa în funcţia de ministru de Interne. Liderii PSD i-au retras acestuia sprijinul politic şi au propus excluderea lui din partid.
Gabriel Oprea era acuzat că a facut numiri în Ministerul Administraţiei şI Internelor fără să se consulte, mai întâi, cu conducerea partidului.
Gabriel Oprea a susţinut că a fost desemnat de PSD prin votul democratic să conducă MAI, arătând că "a acţionat corect şi legal" atunci când a propus persoanele în funcţiile ministeriale şi că "şi-a făcut datoria faţă de partid corect şi exemplar".
În urma demisiei lui Oprea, vicepremierul Dan Nica a fost propus de către premierul Emil Boc să asigure interimatul la Interne.
Câteva zile mai târziu, pe 19 ianuarie, Liviu Dragnea a fost votat de PSD pentru postul de ministru de Interne, iar pe 21 ianuarie 2009 a preluat portofoliul Internelor şi a lăsat astfel loc liber la şefia Consiliului Judeţean Teleorman.
Dragnea a avut mai multe atuuri pentru acest post: studiile de administraţie, influenţa în PSD şi nu în ultimul rând, trecutul său.
La nici două săptămâni de la instalarea în funcţie, în data de 2 februarie, Liviu Dragnea a demisionat de la Interne. Printre motivele invocate de Dragnea se află în primul rând "lipsa banilor".
Surse din PSD spuneau că Dragnea a renunţat la postul de ministru deoarece nu a fost de acord cu numirea lui Ionel Georgescu la DGIPI şi a lui Mincu Silvestru ca secretar de stat, persoane impuse de unii lideri ai PSD, în frunte cu Marian Vanghelie.
Două zile mai târziu, pe 4 februarie, PSD îl propune pe Dan Nica pentru şefia MAI. El a depus jurământul la Palatul Cotroceni pe 11 februarie.
Vicepremierul Nica a primit votul Parlamentului să ocupe şi postul de ministru al Administraţiei şi Internelor, cu 310 pentru şi 113 împotrivă.
Cu prilejul învestirii sale în funcţia de ministru de Interne, Nica spunea că are ca prioritate strângerea hoţilor de pe stradă şi a dat asigurări că toate numirile pe care le va face vor fi făcute public.
Antena 3