Antena 3 CNN Politică Dacian Cioloş a fost propus de Barroso pentru postul de comisar european al Agriculturii

Dacian Cioloş a fost propus de Barroso pentru postul de comisar european al Agriculturii

3 minute de citit Publicat la 13:34 27 Noi 2009 Modificat la 13:34 27 Noi 2009
Dacian Cioloş a fost propus de Barroso pentru postul de comisar european al Agriculturii
Dacian Cioloş a devenit oficial propunerea pentru portofoliul comisarului european pe Agricultură şi Dezvoltare Rurală, anunţul fiind făcut vineri de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Şeful CE a anunţat la prânz, oficial, componenţa noii Comisii. Şi Franţa, ţara care a susţinut România pentru obţinerea acestui portofiliuu şi-a atins obiectivul propus, în ciuda opoziţiei Marii Britanii. Francezul Michel Barnier a fost ales pentru portofoliul pieţei interne şi serviciilor financiare în noua Comisie Europeană, deşi perspectiva ca un francez să preia sectorul financiar de la Bruxelles nu încânta Marea Britanie şi cercurile financiare din această ţară. Nominalizarea nu înseamnă că Cioloş va deveni de facto comisar al Agriculturii. Cei 27 de candidaţi propuşi de Barosso, urmează să fie audiaţi în comisiile de specialitate din Parlamentul European în ianuarie. Până atunci, lista mai poate suferi modificări, statele membre putând să-şi retragă propunerile iniţiale şi să facă alte nominalizări. Dacă însă Cioloş va fi confirmat în comsiile parlamentare europene, el va gestiona unul din portofoliile cele mai bănoase ale Uniunii Europene: circa 50 de miliarde de euro numai în anul 2010, sumă care reprezintă o treime din bugetul total al Uniunii.

Preşedintele Comisiei Europene se afla, joi seara, pe punctul de a finaliza componenţa noii sale echipe, încheind practic atribuirea unor portofolii-cheie precum Concurenţa şi Comerţul, însă situaţia reprezentantului francez rămăsese incertă.
Potrivit unei surse diplomatice europene, Jose Manuel Barroso i-a propus fostului ministru belgian al Afacerilor Externe Karel de Gucht portofoliul Comerţului, un post de prim plan, în viitorul Executiv european care îşi va începe mandatul la începutul anului 2010.
Karel de Gucht, un creştin-democrat, o va înlocui în această funcţie pe Catherine Ashton, din Marea Britanie, desemnată săptămâna trecută şefa diplomaţiei Uniunii Europene. El va avea în special sarcina de a negocia în numele UE acorduri comerciale bilaterale sau să impună măsuri anti-dumping.
Portofoliul Concurenţei va reveni "foarte probabil" socialistului spaniol Joaquin Almunia, care l-a deţinut până în prezent pe cel al Afacerilor Economice. Postul strategic al Energiei va fi gestionat de reprezentantul german, un nou venit, Guenther Oettinger, potrivit sursei diplomatice.
În schimb, Franţa nu a primit joi asigurări că va obţine pentru viitorul său comisar european, Michel Barnier, gestionarea serviciilor financiare ale UE. Franţa nu şi-a ascuns niciodată ambiţia de a obţine dosarul Pieţei Interne (domeniu care constă în facilitarea liberei circulaţii a bunurilor şi serviciilor în UE) împreună cu serviciile financiare, post deţinut în prezent de irlandezul Charlie McCreevy.

Însă discuţiile nu erau încheiate joi seara, Jose Manuel Barroso reflectând la unele "ajustări", potrivit unei surse europene. Portughezul nu excludea separarea Pieţei Interne de Serviciile Financiare.

În acest caz, pentru a face postul pieţei interne mai atrăgător în ochii Franţei, o ipoteză consta în adăugarea unor sectoare precum Fiscalitatea şi Protecţia Consumatorilor.

Fiecare stat membru îşi desemnează comisarul pe care doreşte să îl trimită la Bruxelles, dar Jose Manuel Barroso decide repartizarea portofoliilor. Noua echipă de 27 de persoane îşi va prelua atribuţiile în februarie 2010, după aprobarea de către Parlamentul European.
Guvernul l-a nominalizat la 12 octombrie pe Cioloş pentru funcţia de comisar european, mizând pe atribuirea portofoliului agriculturii pentru acesta. În ciuda faptul că diverşi europarlamentari PSD au prognozat că şansele acestuia de a prinde acest portofoliu sunt prea mici.

La un moment dat, europarlamentarul PSD Daciana Sârbu afirma că România nu are nicio şansă să aibă comisar european pe agricultură şi că "această candidatură a fost o pistă falsă şi o cerere nerealistă".

Viitoarea Comisie Europeană are în total 27 de membri, dintre aceştia nouă fiind femei. Mai mult de jumătate din cei nominalizaţi de Barroso au deja la activ exercitarea unui mandat de comisar în actuala Comisie Europeană.

Lista comisarilor propuşi de Barosso:

- Joaquín ALMUNIA ? Concurenţă ? vice-preşedinte al Comisiei
- László ANDOR ? Forţă de muncă, afaceri sociale şi Incluzune socială
- Catherine ASHTON ? Înalt Reprezentatn al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Securitate şi Vicepreşedinte al Comisiei Europene
- Michel BARNIER ? Piaţă Internă şi Servicii
- Dacian CIOLOŞ ? Agricultură şi Dezvoltare rurală
- John DALLI ? Sănătate şi politici ale consumatorului
- Maria DAMANAK ? Afaceri Maritime şi Pescuit
- Karel DE GUCHT - Comerţ
- Stefan FULE - Extindere
- Johannes HAHN ? Politică Regională
- Connie HEDEGAARD - Climat
- Maire GEOGHEGAN-QUINN ? Cercetare şi Inovare
- Rumiana JELEVA ? Cooperare Internaţională, Ajutor umanitar şi Criză
- Siim KALLAS ? Transport, vicepreşedintel al Comisiei Europene
- Neelie KROES ? Comunicaţii digitale ? vicepreşedinte al Comisiei
- Janusz LEWANDOWSKI ? Buget şi programare financiară
- Cecilia MALMSTROM ? Afaceri interne
- Günter OETTINGER - Energie
- Andris PIEBALGS ? Dezvoltare
- Janez POTOCNIK - Mediu
- Viviane REDING ? Justiţie, Drepturi fundamentale şi cetăţenie, vicepreşedinte al Comisiei
- Olli REHN ? Afaceri monetare
- Maro¨ SEFCOVIC ? Vicepreşedinte al Comisiei pentru Relaţii inter-instituţionale şi administraţie
- Algirdas SEMETA - Taxe, audit şi anti-fraudă
- Antonio TAJANI ? Industrie şi antreprenoraj, vicepreşedinte al Comisiei
- Androulla VASSILIOU ? Educaţie, Cultură, Multilingvism şi Tineret

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close