Antena 3 CNN Politică Curtea despre Legea Referendumului

Curtea despre Legea Referendumului

1 minut de citit Publicat la 20:59 17 Apr 2007 Modificat la 20:59 17 Apr 2007
Curtea despre Legea Referendumului
Curtea Constituţională a declarat marţi drept neconstituţional articolul 11, alineatul 3 din Legea referendumului, admiţând excepţia ridicată de Avocatul Poporului. Articolul se referă la numărul necesar de voturi cu care Parlamentul trebuie să se pronunţe faţă de solicitarea preşedintelui de a convoca referendum pe o problemă de interes naţional. Curtea Constituţională a fost sesizată de Avocatul Poporului cu privirea la neconstituţionalitatea acestui articol, aceasta fiind a treia oară când Curtea a discutat prevederi din Legea referendumului.

Avocatul Poporului a criticat art. 11, care prevede că 'punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de preşedintele României urmează să fie exprimat printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor'. Avocatul Poporului a cerut Curţii să se exprime asupra constituţionalităţii acestei prevederi prin raportare la alin. 2 art. 76 din Constituţie conform căruia 'legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră'. Parlamentul, întrunit la 1 martie, nu a reuşit să dea un aviz la propunerea preşedintelui Traian Băsescu cu privire la organizarea unui referendum privind introducerea votului uninominal.

În favoarea propunerii şefului statului s-au pronunţat 233 de parlamentari, fiind necesar votul favorabil al 234 de senatori şi deputaţi pentru ca legislativul să adopte un aviz. În acest context, preşedintele de şedinţă, Bogdan Olteanu, a decis să trimită Birourilor permanente reunite proiectul de hotărâre pentru redactarea unei noi forme. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la 14 februarie, în faţa Parlamentului, că va declanşa un referendum prin care va solicita românilor să opteze pentru introducerea votului uninominal.

În acelaşi timp, şeful statului şi-a exprimat speranţa că Parlamentul va declanşa procedurile, atât de necesare, pentru modificarea Constituţiei. 'Din păcate, partidele parlamentare nu au pus în aplicare angajamentul de a forma Comisia pentru revizuirea Constituţiei, cum nu s-au făcut nici progrese în ceea ce priveşte introducerea unui sistem de vot care să ducă la reformarea reală a clasei politice. Din acest punct de vedere, posibilităţile preşedintelui de a împinge reformele constituţionale şi politice sunt limitate de prevederile Constituţionale', a motivat Traian Băsescu.

Rompres

×
x close