Antena 3 CNN Politică Curtea de Apel decide anularea înființării companiilor municipale inițiate de primarul Gabriela Firea. Definitiv. Ce înseamnă asta. Reacția primarului general

Curtea de Apel decide anularea înființării companiilor municipale inițiate de primarul Gabriela Firea. Definitiv. Ce înseamnă asta. Reacția primarului general

2 minute de citit Publicat la 00:06 23 Noi 2018 Modificat la 00:06 23 Noi 2018
Curtea de Apel decide anularea înființării companiilor municipale inițiate de primarul Gabriela Firea. Definitiv. Ce înseamnă asta. Reacția primarului general

Judecătorii Curții de Apel au decis anularea tuturor hotărârilor de înființare a companiilor Primăriei Capitalei. Decizia instanței este definitivă și vine după ce USR București a dat în judecată municipalitatea în 2017 pe motiv că hotărârile au fost adoptate ilegal, scrie Libertatea.

„Admite recursurile formulate. Casează în parte sentinţa atacată şi, în rejudecare,: Admite acţiunea şi, în consecinţă, anulează actele administrative contestate în cauză. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 22.11.2018', este decizia instanței.

Consilierii generali USR au contestat, anul trecut, în instanță înființarea celor 22 de companii municipale pe motiv că hotărârile au fost adoptate ilegal, mai exact, cu votul a jumătate plus unu din numărul consilierilor generali, în loc de votul a două treimi, așa cum ar fi fost necesar pentru proiectele care privesc patrimoniul Capitalei.

Primăria Capitalei: Decizia este surprinzătoare, dacă nu șocantă

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a reacționat la aflarea veștii.

”Am aflat în această seară soluţia Curţii de Apel Bucureşti, care a admis recursul USR şi a dispus anularea Hotărârilor CGMB prin care s-a  decis înfiinţarea a 20 de companii municipale în lunile martie şi aprilie a anului 2017. Recunoaştem că pentru noi această decizie este una, cel puţin suprinzătoare, dacă nu şocantă, în contextul în care până acum am avut castig de cauza în alte procese similare la fond, şi chiar şi aici castigasem în mod clar la fond”, susțin reprezentanţii Primăriei Capitalei, printr-un comunicat de presă.

”Am preluat acest model din Europa, din orase precum Viena, Stockholm, Berlin, iar companii municipale există şi în alte oraşe din ţară. Se pare însă că o instanţă din România a decis că aproape toate deciziile în Consiliile Locale şi în CGMB nu pot fi adoptate decât cu o majoritate de 2/3, astfel încât probabil se va ajunge, prin astfel de interpretări la o blocare completă a funcţionării oraşului. Contestatarii noştri se pare ca apreciazăa că un Bucureşti complet blocat şi aruncat în haos, este singura modalitate care le-ar putea da câştig de cauză în alegerile viitoare”, consideră reprezentanţii municipalităţii.

Aceştia au anunţat că vor cere opinia unor jurişti pentru a stabili măsurile care trebuie luate în continuare, precizând că aceste companii există în continuare, sunt înscrise la Registrul Comerţului, iar această anulare a actelor administrative nu va produce efecte automate. 

“Pe acest model, imposibil de explicat, ar trebui anulate toate hotărârile de înfiinţare a companiilor din întreaga ţară, ale ministerelor, consiliilor judeţene sau primăriilor. Sunt absolut convinsă că este o eroare de interpretare care se va corecta. Bucuria cinică a USR este de scurtă durată. USR dovedeşte înca o dată ca nu salvează Bucurestiul, ci blochează Bucurestiul. USR, care clamează public transparență și corectitudinea în administrație, dovedșste că vrea să salveze firmele-căpușă abonate la bugetul Primăriei Capitalei ani de zile, șsi care sunt speriate de companiile nou-înființate, prin care se fac mari reduceri de cheltuieli și o eficientizare a serviciilor în interesul cetățenilor”, a spus primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Consiliul General tocmai a aprobat 277 de milioane de lei pentru companii municipale

Majoritatea PSD-ALDE, la propunerea primarului Gabriela Firea, a aprobat o majorare de capital de aproximativ 277 milioane lei pentru 5 dintre companiile municipale, relatează Hotnews. Astfel 56 milioane lei merg la Societatea de transport București pentru achiziționarea unor terenuri necesare amenajării unor noi autobaze, 100 milioane la Compania Municipală de Consolidări pentru achiziționarea unor terenuri și construirea a două blocuri de locuințe pentru angajații companiei. Alte 45 milioane merg la Compania Municipală Cimitire pentru a achiziționa terenuri pentru a amenaja noi cimitire. Municipalitatea motivează că în cimitirele existente nu mai sunt locuri, iar în caz de calamitate orașul ar avea nevoie de 12.000 locuri de veci.

×
x close