Antena 3 CNN Politică Curăţenie prin filialele democrat-liberale: Dan Cârlan ar putea pierde şefia PDL Iaşi

Curăţenie prin filialele democrat-liberale: Dan Cârlan ar putea pierde şefia PDL Iaşi

2 minute de citit Publicat la 10:48 30 Apr 2010 Modificat la 10:48 30 Apr 2010
Curăţenie prin filialele democrat-liberale: Dan Cârlan ar putea pierde şefia PDL Iaşi
Liderul PDL Iaşi, Dan Cârlan se află pe făraş. Cei şapte parlamentari ai organizaţiei s-au plâns la centru cu privire la modul autoritar de conducere al acestuia, acuzat că nu se consultă cu ei şi că a păstrat în funcţiile deconcentrate reprezentanţi ai Opoziţiei. Lui Cârlan ise mai impută şi rezultatele proaste obţinute la ultimele alegeri. Conducerea centrală a dispus deocamdată trimiterea uni echipe de patru vicepreşedinţi naţionali pntru coordonare şi reorganizarea filialei. Roberta Anastase, unul din democrat-liberalii truimişi de la centru susţine că nu se pune problema unor sancţiuni pentru conducerea filialei, dar că este necesar ca lucrurile să fie îmbunătăţite. Totuşi, la alegeri interne ale filialei din iulie, Cârlan ar putea fi debarcat, susţin surse parlamentare democrat-liberale. Deocamdată singurul contracandidat anunţat până în prezent la conducerea PD-L Iaşi este deputatul Marius Spânu, dar sursele citate nu exclud şi o eventuală candidatură din partea deputatului Petru Movilă, politician din aceeaşi generaţie şi vechi colaborator al Robertei Anastase şi a lui Gheorghe falcă, unul din coordonatorii desemnaţi de la centru.
Filiala din Iaşi e considerată drept una problemă, în urma eşecurilor înregistrate la ultimele alegeri. Conucerea centrală a decis trimiterea a patru coordonatori de la centrusă supravegheze organizaţia ieşeană, considerată neperformantă: Roberta Anastase, Gheorghe Falcă, Gheorghe Flutur şi Ioan Oltean.
Biroul Politic Judeţean al PDL a fost joi seară băgat în sedinţă. Dacă oficial s-a dicutat şi analizat strategia pentru alegerile locale din 2012, în şedinţă a plouat de fapr cu reclamaţii la adresa modului de conducerea a actualului lider de filială, Dan Cârlan.
La final coordonatorii au făcut apel la unitate, dar au lăsat să se îneţleagă că alegrile interne din 26 iunie ar putea provoca o schimbare în fruntea filialei.
"Iaşiul este o preocupare de grad zero pentru câştigarea Primăriei, a Consiliului Judeţean şi a primăriilor din judeţ. Vom propune o echipă care să coordoneze pregătirea alegerilor, din care vom face parte noi cei patru împreună cu parlamentarii. Vom propune Biroului Permanent Naţional ca alegerile interne de la Iaşi să aibă loc după Convenţia Naţională a PDL, programată în luna iulie ", a declarat Gheorghe Flutur, care a evitat să comenteze neincluderea pe listă a lui Dan Cârlan.
Roberta Anastase a declarat, la rândul său, că nu se pune problema sancţionarii actualei conduceri a filialei. Ea a afirmat că în cazul PDL Iaşi este necesar sprijinul echipei de la centru, filiala ieşeană fiind una dintre organizaţiile monitorizate pentru rezultatele slabe înregistrate la ultimele patru alegeri.
"Dreptul de a alege conducerea filialei aparţine membrilor PDL, noi doar ajutăm organizaţia. E nevoie de acest sprijin de la centru, care a fost stabilit în cazul filialelor cu rezultate sub media naţională la ultimele patru alegeri. PDL Iaşi este o organizaţie sub media naţională. Există potenţial pentru ca Iaşiul să tragă partidul în sus, şi nu de a fi sub linie. Evaluăm lucrurile care nu-s în regulă şi vrem corijarea lor. Nu se pune problema vreunei sancţiuni sau tăierea capului cuiva, dar lucrurile trebuie îmbunătăţite", a explicat Anastase.
Încurajaţi de semnalele date de cei patru coordonatori, în prezent cei şapte parlamentari ai formaţiunii negociază susţinerea pentru un contracandidat cu şanse la şefia PDL Iaşi capabil să-l debarce pe Cârlan, susţin sursele citate. Actualul lider de organoizaţie judeţeană are însă un atuu esenţial: el este cel care selectează şi face listele cu delegaţi care vor vota la Conferinţa Judeţeană.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close