Antena 3 CNN Politică Cum vrea Ciolacu să-i aducă înapoi în țară pe românii plecați în străinătate. „Cea mai mare lovitură ar fi plecarea fiului meu”

Cum vrea Ciolacu să-i aducă înapoi în țară pe românii plecați în străinătate. „Cea mai mare lovitură ar fi plecarea fiului meu”

ciolacu gadea
Marcel Ciolacu mai spune că „nu poate să oprească decizia fiecăruia”. FOTO: Antena 3 CNN
de B.C.    |    17 Sep 2024   •   22:25

Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidențiale, a vorbit, într-un interviu acordat lui Mihai Gâdea, pentru Antena 3 CNN, despre cum vrea să-i convingă pe românii plecați în străinătate să se întoarcă în țară. El a mai dezvăluit că „cea mai mare lovitură ar fi plecarea fiului său” în altă țară.

„Eu am avut acest of, eu am vorbit cu fiul meu, i-am zis «măi, când termini facultatea, ai vrea să pleci?» La început a existat această discuție și pe urmă sper să nu facă... nu cred că e ceva ce m-ar lovi mai tare decât plecarea fiului meu. Am greșit mult, dar e și un efect pozitiv – nefăcând infrastructură timp de aproape 35 de ani, în acest moment sustenabilitatea economică a României e pe infrastructură, de aceea reformele trebuie să fie implementate în următorii ani pentru ca România să fie sustenabilă, pentru că încă patru, cinci ani va fi sustenabilă economic pe investiții majore. Niciodată nu s-a investit în Moldova cât se investește acum. În sfârșit își ia revanșa și Moldova”, a spus Ciolacu.

„Neexistând infrastructură, românii au plecat”

El a mai explicat că, neexistând infrastructură, românii au plecat.

„Cea mai mare migrație din România e din Moldova. Acolo efectul a fost distrugător. Dar nu-i suficient, avem A8, A8 e legătura între Iași și Tg. Mureș. Din partea mea, economic, cel mai important e A13, Bacău-Brașov. În momentul acela, legi Moldova de centrul țării, automat vor veni investițiile. Anul acesta cred că se vor da în circulație peste 130 de km. Noi vorbim de A7 până la Pașcani, deja a depus Grindeanu să mergem să legăm Suceava, normal că crește turismul. Mănăstirile din Neamț, Suceava. Nu mai facem opt ore, acum e și aglomerat rău că sunt și utilajele care lucrează la construirea autostrăzii. Va fi o descătușare. Ca valoare are 4 mld. Din ei, 2 trebuie să pun eu de la bugetul de stat – aici e deficitul. Ieri aveam 80 mld. investiții. Am vorbit cu comisarii de resort și le-am explicat – condamnați România dacă nu-mi dați pe 7 ani să nu avem investiții în 2025-2026. Deci, autostrada Moldovei - 130 de kilometri anul ăsta și restul anul viitor, sunt termene până în 2025. În cele mai multe loturi sunt câștigate de constructori români și o să vedeți că foarte mulți dintre muncitori s-au întors înapoi în țară pentru că ei câștigă mai bine la această companie românească, a lui Umbrărescu”, a mai spus premierul.

De asemenea, a mai afirmat că mai este o investiție de făcut - să legăm Iașiul de Chișinău.

„Nu pot să opresc decizia fiecăruia”

„Noi mai avem de făcut o investiție – să legăm Iașiul de Chișinău pentru că Republica Moldova, pe căi ferate este prizonieră sistemului rusesc. Tot sistemul e pe ecartament lat și în momentul în care lungești Iași până la Chișinău, în acel moment se face prima conectare a R. Moldova cu Europa și normal că va fi o explozie de investiții și pentru ei”, a mai adăugat el.

Prim-ministrul mai spune că „nu poate să oprească decizia fiecăruia”.

„Nu pot să opresc decizia fiecăruia, dar eu iți creez oportunități, cum le creăm și la copiii noștri. Românii stau alături de familie, nu au gânduri de ducă, e confortul pe care ni-l dorim fiecare dintre noi. Vreau să profit de acest ritm până în 2026, ca să nu o mai lălăim, să nu mai găsim scuze”, a conchis Ciolacu la Antena 3 CNN.

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close