Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a discutat ,astăzi, în carul unui eveniment organizat de Blocul Național Sindical (#BNS), despre proiectul care stabileşte modul în care va fi determinat salariul minim adecvat conform directivelor europene. Oprescu a subliniat că, în ultimii patru ani, numărul contractelor de muncă plătite la salariul minim în România a înregistrat o scădere semnificativă, iar Ministerul Muncii are în vedere elaborarea unui act normativ de calitate care să contribuie la o piață a muncii mai puternică și mai bine reglementată. În acest sens, va fi stabilită o formulă de calcul care va ține cont de puterea de cumpărare, de nivelul câștigului salarial mediu brut și de productivitatea muncii.
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a participat astăzi la dezbaterea cu tema „Transpunerea în legislația națională a prevederilor Directivei UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană”, eveniment organizat de Blocul Național Sindical (BNS).
Guvernul României a aprobat deja, pe 21 iunie 2024, proiectul de lege inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) pentru implementarea acestei directive, proiect care a fost trimis spre adoptare în Parlament după ample consultări cu partenerii sociali pentru stabilirea modului în care va fi determinat #salariul minim adecvat conform Directivei.
Cum va fi stabilit salariul minim pe economie conform directivelor europene
"Formula de calcul care va fi stabilită va ține cont de puterea de cumpărare, de nivelul câștigului salarial mediu brut și de productivitatea muncii. Textul proiectului de lege prevede că nu vor exista diminuări salariale și stimulează încheierea de contracte colective de muncă, consolidând în același timp dialogul cu partenerii sociali în stabilirea salariului minim", transmite Ministerul Muncii, pe Facebook
În acest context, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a spus că s-au făcut pași importanți în proiectului de lege care a fost adoptat de Guvern, dar rămân deschiși la propuneri pentru a-l îmbunătății şi pentru a elabora un act normativ de calitate care să contribuie la o piață a muncii mai puternică și mai bine reglementată.
„Am făcut pași importanți împreună în elaborarea proiectului de lege care a fost adoptat de Guvern. Suntem deschiși la propunerile dumneavoastră, în măsura în care proiectul de lege poate fi îmbunătățit în parcursul său parlamentar, astfel încât să reușim elaborarea unui act normativ de calitate care să contribuie la o piață a muncii mai puternică și mai bine reglementată.
Acest proiect de lege își propune, pe de o parte, adecvarea salariului minim pentru a proteja puterea de cumpărare a lucrătorilor, iar pe de altă parte, să țină cont de productivitatea muncii pentru a îmbunătăți competitivitatea companiilor.
Condiţia Ministerului Muncii pentru a plăti salarii decente şi pentru a creşte pensiile
„Pentru a plăti salarii decente și pentru a putea crește și mai mult pensiile este nevoie de o piață a muncii puternică, iar în acest sens este important ca numărul celor care muncesc legal să fie cât mai mare.
Introducerea salariului minim european reprezintă o garanție că salariile mici din România vor crește odată cu dezvoltarea economică, ceea ce va contribui la micșorarea decalajelor. România va putea astfel să mențină lucrătorii calificați care altfel ar fi tentați să plece în alte țări pentru salarii mai mari.
Prin implementarea Directivei va putea fi stimulată creșterea economică prin creșterea puterii de cumpărare a lucrătorilor și se vor încuraja investițiile în formarea profesională și în creșterea productivității”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu, scrie Ministerul Muncii, pe Facebook.
Numărul angajaților cu contract de muncă în România a scăzut semnificativ
În ultimii patru ani, numărul contractelor de muncă plătite la salariul minim în România a înregistrat o scădere semnificativă. În septembrie 2020, 26,31% din totalul contractelor de muncă (1.671.284) erau plătite la salariul minim.
Acest procent a scăzut până în august 2024 la 16,62% (respectiv 1.105.977 din totalul de 6.655.266 de contracte înregistrate). Guvernul Marcel Ciolacu a majorat, începând cu 1 iulie, salariul minim brut pe țară garantat în plată de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, a mai transmis Ministerul Muncii.