Antena 3 CNN Politică Propunerea României pentru funcția de comisar european este Victor Negrescu. Ciolacu: Voi avea o discuție și cu președintele Iohannis

Propunerea României pentru funcția de comisar european este Victor Negrescu. Ciolacu: Voi avea o discuție și cu președintele Iohannis

Robert Kiss
5 minute de citit Publicat la 12:52 22 Aug 2024 Modificat la 15:22 22 Aug 2024
marcel ciolacu facebook
Premierul Marcel Ciolacu, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și europarlamentarul Victor Negrescu. Sursa foto: Marcel Ciolacu Facebook

UPDATE: Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la Bruxelles, după discuția cu președinta Comisiei Europene, că l-a propus pe Victor Negrescu pentru funcția de comisar european din partea României.

„Am mers cu un nume, el este actualul vicepreședinte al PE domnul Victor Negrescu. Normal că mi-am făcut și un calendar, eu sper ca cel târziu luni să înaintăm propunerea din partea Guvernului. Acest atribut este al prim-ministrului, dar voi avea o discuție cu domnul Nicolae Ciucă. Voi avea o discuție și cu președintele României. E normal să ne coordonăm aceste negocieri. Cel mai important în acest moment este de a avea o negociere foarte bună pentru România și pentru un portofoliu cât mai relevant în cadrul Comisiei Europene”, a declarat premierul Ciolacu.

„Am avut discuții cu președintele de mai multe ori. Pe tema comisarului european a rămas că vom avea o discuție după discuția cu doamna președintă a Comisiei. Dar și cu domnul Ciucă am avut o discuție înainte de postarea sa pe Facebook”, a mai spus Ciolacu.

-știrea inițială-

Premierul Marcel Ciolacu a discutat, joi, la Bruxelles, cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Potrivit unor surse guvernamentale, în cadrul discuției, Ciolacu îl va propune președintei Comisiei pe Victor Negrescu pentru funcția de comisar european din partea României. „Este agreat și de ea”, au declarat sursele citate pentru Antena 3 CNN. 

Încă nu este clar, însă, ce portofoliu va ocupa Victor Negrescu. Premierul îi va cere Ursulei von der Leyen un portofoliu cu o componentă economică, ținând cont că Negrescu este și raportor din partea UE pentru bugetul UE. Potrivit surselor citate, nu va fi decis astăzi portofoliul pe care îl primește România.

Premierul român, Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri că va efectua o vizită de lucru la Bruxelles, în zilele de 21 şi 22 august, unde se întâlnește, printre alţii, şi cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, printre temele de discuţii urmând să se regăsească stadiul implementării PNRR şi portofoliul României în viitoarea Comisie Europeană.

Care este procedura desemnării comisarilor europeni

Parlamentul European a ales-o pe Ursula von der Leyen preşedintă a Comisiei Europene, pentru al doilea mandat, printr-un vot secret, pe 18 iulie 2024. În context, preşedinta nou aleasă a anunţat că guvernele statelor membre ale Uniunii Europene vor trebui să prezinte fiecare câte doi candidaţi - o femeie şi un bărbat - pentru posturile de comisari europeni. O excepţie de la această regulă se va face în cazul în care un stat va dori să îşi menţină comisarul în funcţie. Per total însă, va trebui să se tindă spre paritatea de gen în cadrul viitoarei Comisii, a spus Ursula von den Leyen, conform relatării APA din 18 iulie 2024.

Tot atunci, preşedinta CE, Ursula von der Leyen, le-a cerut ţărilor membre să propună fiecare candidaţi până la data de 30 august 2024.

Premierul român, Marcel Ciolacu, a precizat, la 17 iulie 2024, că România nu va propune o femeie pentru funcţia de comisar european, ci un bărbat. „După două doamne propuse, cred că o să propunem un bărbat. Vă repet, de două ori România a venit cu două propuneri de comisar, de doamne. Cred că de această dată, România poate să facă o propunere de domn", a declarat Marcel Ciolacu, fiind întrebat dacă pentru funcţia de comisar european care va reveni României va avea două propuneri, pentru egalitatea de şanse, respectiv "o femeie şi un bărbat”.

Nominalizarea şi audierile comisarilor la nivelul României

Potrivit Legii nr. 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, atributul nominalizării propunerii de comisar european aparţine Guvernului. Parlamentul României va fi, astfel, informat de către Guvern în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcţii în cadrul instituţiilor Uniunii Europene. De asemenea, comisiile de specialitate ale Parlamentului român vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcţia de membru al Comisiei Europene (art. 19 din Legea nr. 373/2013).

Nominalizarea şi audierile comisarilor la nivelul Uniunii

Fiecare dintre cei 28 de comisari - câte unul din fiecare stat membru - primeşte responsabilitatea unui domeniu politic specific din partea preşedintelui Comisiei. Comisia ca întreg trebuie să primească aprobarea PE.

Conform Regulamentului de procedură al PE, preşedintele PE, după consultarea preşedintelui ales al Comisiei, invită candidaţii propuşi de preşedintele ales al Comisiei şi de Consiliu pentru diferitele posturi de comisar să se prezinte la audieri în faţa diferitelor comisii sau organisme ale PE, în funcţie de domeniul lor de activitate (art. 129 din Regulamentul de procedură al PE 2024-2029).

Audierile de confirmare sunt organizate de comisiile de specialitate ale PE. O audiere de confirmare se poate desfăşura în mod excepţional într-un alt format, în cazul în care un comisar desemnat are responsabilităţi în primul rând orizontale, cu condiţia ca o astfel de audiere de confirmare să implice comisiile competente. Audierile de confirmare sunt publice.

Comisarul desemnat este invitat de comisia sau de comisiile competente din PE să facă o declaraţie şi să răspundă la întrebări. Audierile de confirmare sunt organizate într-un mod care să permită comisarilor desemnaţi să divulge Parlamentului toate informaţiile relevante. Audierile de confirmare sunt transmise audio/video în direct, publicul având acces gratuit la acestea. O înregistrare numerotată a audierilor de confirmare este pusă la dispoziţia publicului în termen de 24 de ore. (art. 130 din Regulamentul de procedură al PE)

Învestitura comisarilor la nivelul Uniunii

După audieri şi publicarea de către comisiile de specialitate a tuturor scrisorilor de evaluare privind comisarii, preşedintele Comisiei îşi prezintă echipa şi priorităţile politice în cadrul unei şedinţe plenare a PE. După o dezbatere, deputaţii europeni decid, cu majoritatea voturilor exprimate, dacă susţin sau nu noul colegiu de comisari pentru un mandat de 5 ani, se mai arată în Regulamentul de procedură al Parlamentului European.

După ce au primit aprobarea Parlamentului, preşedintele şi comisarii sunt numiţi în mod oficial de Consiliul UE.

Ce comisari europeni a mai avut România

România a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2017 şi a organizat pentru primele alegeri europarlamentare în 27 noiembrie 2007. Până în prezent, România a avut patru comisari europeni: Leonard Orban - Multilingvism (2007-2010); Dacian Cioloş - Agricultură şi Dezvoltare Rurală (2010-2014); Corina Creţu - Politică Regională (2014-2019); Adina Vălean - Transporturi (2019-2024) 

×
x close